Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Też ją kupiłam:) Może ktoś ją ma i podzieli się z koleżankami opinią na jej temat?
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Moja do jutra moczy korzenie.
Zastanawiam się czy nie kupić jeszcze jednej do pary. Ale ostatnio mąż już zaczyna pukać się w czoło jak widzi mnie wracającą "z miasta" z kolejnymi sadzonkami
Zastanawiam się czy nie kupić jeszcze jednej do pary. Ale ostatnio mąż już zaczyna pukać się w czoło jak widzi mnie wracającą "z miasta" z kolejnymi sadzonkami

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2017, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
bardzo ładnie przyjmują sie z auchana.. co sezon cos dokupuję do swojego ogródka i naprawde ładnie kwitną
Regulamin
mamaAmelka: Nic się nie przejmuj, bo prawie wszyscy borykamy się z tym samym problemem. Domownicy nie rozumieją naszej pasji do kolekcjonowania różnych odmian róż - patrzą na nas jak na wariatów, że ciągle dokupujemy i dosadzamy nowe krzaczki. Kupujemy/ zamawiamy ze szkółek je więc ukradkiem, przemycamy do ogrodów/działek, sadzimy w tajemnicy licząc, że domownicy się tak szybko nie zorientują. Nie chwaląc się ale myślę, że osiągnęłam już mistrzostwo w tej "różanej konspiracji"! Niny Weibull nie mam, ale czytałam, że jest wartościową odmianą, bo ponoć nieustająco kwitnie całe lato. Jeśli chcesz ją mieć w większej donicy to radziłabym jednak dokupić 2 sadzonkę i wsadzić razem - będzie gęstszy i bardziej okazały krzak. Nie żeby wodzić Cię na pokuszenie, ale mogłabyś podjechać kawałeczek do OBI w Chyloni - byłam tam przed świętami - są jeszcze angielki w kartonikach, ciekawe odmiany w małych doniczkach na regale, a na stołach mocne i krzepkie róże w woreczkach, po 6 zł. Jak będziesz przed tym stołem to spójrz niżej, bo na podłodze ustawili jeszcze takie długie kuwety i tam jest jeszcze mnóstwo róż ( Nina Weibull również tam jest). Myślę, że nie pożałujesz jak "rzucisz okiem" na ofertę w naszym lokalnym OBI...
- mamaAmelka
- 200p
Dziękuję za rady
Ja różami zainteresowałam się dopiero w tym roku, więc wszystko przede mną
Byłam kilka tygodni temu w Obi, ale nie spojrzałam w stronę róż. Pod koniec tygodnia podjadę tam na różane przeszpiegi
Czytałam ten wątek i zauważyłam duże zainteresowanie angielskimi różami. Co w nich takiego wyjątkowego?

Ja różami zainteresowałam się dopiero w tym roku, więc wszystko przede mną

Czytałam ten wątek i zauważyłam duże zainteresowanie angielskimi różami. Co w nich takiego wyjątkowego?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Też jestem tegoroczną posiadaczką róży DESSA ale teraz porównując zdjęcia które wstawiła Nella to na kartoniku zdjęcie raczej przekłamauje.
Ewa
- mamaAmelka
- 200p
Naprawdę piękna
Jak gdzieś ją zobaczę, to na pewno kupię

Jak gdzieś ją zobaczę, to na pewno kupię

Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany Dessą, to jest taki blog: Ranczo Elma. Jak się już tam wejdzie to po prawej stronie jest spis gatunków róż jakie posiada właściciel tegoż bloga. Po kliknięciu na interesującą nas odmianę wyskakuje "jej historia". Autor dokumentuje licznymi zdjęciami jak u niego poszczególne róże rosną, zimują, czy są to chorowite, czy zdrowe odmiany, itd. A co najważniejsze - są to relacje z ich uprawy u nas, w naszym kraju. Na tym rosyjskim rosebooku.ru jest wprawdzie bogatsza prezentacja każdej odmiany, ale właściciele tych ogrodów najczęściej mieszkają w rejonach gdzie lata są o wiele bardziej upalne i mniej deszczowe niż u nas. A co za tym idzie - co poniektóre gatunki róż są u nich nieco inaczej wybarwione. I tak: Dessa w upale i na bardzo słonecznym stanowisku robi się prawie w całości ciemnoróżowa ( i tak właśnie wygląda w większości zdjęć na rosebooku), natomiast w chłodniejszych rejonach, lub na półcienistym stanowisku będzie biała tylko z różowym brzegiem płatków. Rzućcie okiem na Dessę na Ranczu Elma.
Byłam dzisiaj w Biedronce i po różach została tylko cena.
Gosia
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Czy to prawda ,że wszystkie róże angielskie są pachnące??
Marto a jaki jest producent tej róży?
Ewa
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
Ewuś, ,,Gospodarstwo Ogrodnicze Daniel Ślązak"
Nie kupiłam jej w markecie, tylko w ogrodniku.
Nie kupiłam jej w markecie, tylko w ogrodniku.
Ja kupiłam w takim samym kartoniku ale inny producent i bardzo lichutkie pędziki zobaczymy co nam wyrośnie 

Ewa