Ostatecznie do wcześniej wymienionych Czerwonej kuli2, Egipskiego i Opolskiego, dołączył Globo, bo nasiona mi wpadły w ręke. Zrobiłem mix i poszły do gruntu.
U mnie w tym roku pierwszy raz goszczą buraczki, posiałam Czerwoną Kulę, Opolski (ulubiony mojej Mamy na ćwikłę), Tonda di Chiogia i miks kolorowych buraków. Osobno na rabacie, nie na grządce wysiałam czerwony burak liściowy.
Co robicie z gęstymi wschodami, zostawiacie trochę gęściej na letnią przerywkę na jakieś chłodniki, czy tylko tyle, bo rosły w dobrej rozstawie?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
A ja się chyba wygłupiłam. Błysnęła piękna pogoda 11 kwietnia i zasiałam buraki ćwikłowe. Odmiany jak co roku: Opolski i Regulski. I teraz mam zmartwienie. nie wiem co z tego będzie. Jeszcze nie zeszły. Ale nocami są mrozy. I zastanawiam się czy te mrozy nie spowodują pośpiechów tj. wypuszczenia pędów kwiatostanowych..... Nie wiem co robić? Siać jeszcze raz te buraki czy co? Macie doświadczenie w tym temacie?
Ediii ja już jakiś czas temu wysiałam czerwoną kulę i już wschodzi i ostatnio też dosiałam jeszcze grządkę; ale cały czas mam wszystko przykryte grubą agrowłókniną (50) i mam nadzieję, że będzie dobrze
Niech się wypowiedzą też inni i podzielą swym doświadczeniem. Pozdrawiam
Właśnie liczę na doświadczenie innych. I podpowiedź. Czy wygrzebywać nasionka i siać nowe? Czy zostawić te, które zasiałam? A jak zostawię i latem wszystkie będą miały kwiatostan? A ja buraki muszę mieć. To moje podstawowe warzywo w zimę (soki). Poradzi ktoś?
Wstrzymaj się jeszcze parę dni. Przy takiej pogodzie i tak nie wyjdziesz w pole.
Zimno i mokro. Jak się ociepli, buraki zaczną wschodzić.
Przecież tych co wsiałeś i tak nie jesteś w stanie poszukać i wybrać.
Dziś przy okazji kupna nasion arbuza wpadły mi do ręki buraki Patryk o " wysokiej jednonasienności kłębków". Rozglądałam się za nimi od jakiegoś czasu i wreszcie będzie okazja wypróbować:)
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
nasiono buraka= kłębek- kłębek składa się z kilku nasion, a jednonasienność znaczy, że 1 nasiona będzie 1 buraczek. normalnie z tej szarej kulki wyrasta kilka buraków i trzeba sporo przerywać.
Pozdrawiam-Ela
Z kolorowych miałam na razie tylko białe i były one bardzo dobre. Wcale nie twarde. Może są też różne odmiany białych?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Warzywkowo, ja o tych nasionach buraka dowiedziałam się niedawno, gdzieś tu na forum. Też się dziwiłam, że wtykam co 3 cm 1 nasionko, a potem mam las buraków. ...jokaer
Pozdrawiam-Ela