Moje Arboretum cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje Arboretum cz.7

Post »

Karola, ślicznie kwitnie ta tawuła. Czy wiesz jaka to odmiana?
A temat magnolii w moim ogrodzie pozostawiam zatem otwatym. ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście pojechałam do Wojsławic, bo było dzisiaj otwarcie a beze mnie nie może się obejść takie wydarzenie. I mino ,że na zmianę padało i słońce świeciło to się zaparłam i jedziemy ;:306
po drodze to samo--słońce i deszcz na zmianę . Ale jak dojechaliśmy to pogoda zadrwiła z nas i sypnęła gradem ;:306 co widać na załączonych zdjęciach ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odsiedzieliśmy swoje w samochodzie i przy lekkim już deszczyku poszliśmy do sklepu ( ogrodzony plac z roślinami) który jest zaraz przy parkingu. Pan nas zna już :wink: na złość pogodzie kupiliśmy córce dwie kwitnace magnolie i derenia kwiecistego z kilkoma zalążkami kwiatków. Stasiu zmoknięty poszedł do samochodu a ja jeszcze zza płotu ( bo nie warto było kupować biletu) pooglądałam arboretum i do domu ;:306
A dodam ,że samochody były i jeszcze dojeżdżali ludziska. Widziałam jak niektórzy wracali przemoczeni a inni z parasolkami szli na zwiedzanie ;:306

Tak ,że magnolie musicie oglądać u mnie bo Wojsławickich nie mam :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to sobie wypad zrobiliście ;:oj , a ja jeszcze tej cudnej tawuły nie mam ;:185 czas to zmienić ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karola - ależ gradobicie i ulewa Was dopadło. To właśnie chyba charakterystyczne dla kwietniowej wiosny, że może wszystko przytaszczyć z wiatrem.
Cieszę się, że sezon wojsławicki masz już rozpoczęty! Przecież dla ogrodnikw - miłośników nie ma zlej pogody ;:306 Każda jest dobra na podziwianie pięknych roślin ;:167

Iwonko - no koniecznie trzeba to zmienić z tymi tawułami. Ja szukam szarej Grefsheim. Bardzo mi się podoba jak kwitnie u b]Karoli[/b].
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, Bea no właśnie dla ogrodnika nie ma złej pogody, ja tam jestem zadowolona . A jak moja Ania ;:306 dostała 3 drzewka :lol:
Skoro tak się podoba moja szara tawuła ( języka łamać nie będę G...) to przed chwilą zrobiłam kilka zdjęć, a dłonie to myślałam ,ze odpadną , ależ wiosna ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedyś Susan była na tle dużych świerków, inaczej wygladała, teraz jest cieniutka. lichutka. Ale dojdzie do siebie , teraz zachłystuje się słońcem i nie tylko ona uwolniona od świerków :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za Lennei, zółta Yellow River

Obrazek

Czeremcha rózowa i biała

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Glicynia się zbiera do kwitnienia :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za kolejne świetne zdjęcia tawuły szarej. Ma podobny uklad kwiatów jak nippońska, ale ta druga aż tak obficie mi nie kwitnie, ale też jest śliczna. Moja wczesna ma zupełnie inne kwiatki i inaczej są ułożone. Teraz na pewno więcej się zakręce za tą szarą.
Czeremchę widzę po raz pierwszy. Jak dotąd to znalam o niej tylko piosenkę :oops:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No coś Ty Bea czeremchę znasz z piosenki ? po lasach nie chodziłaś ?
To Ci muszę jeszcze jej zapach pokazać :wink: To śliczne drzewko lub krzew, zależy jak poprowadzisz, można spotkać na skraju lasków, zagajników, rówów...My właśnie takie male wykopaliśmy a teraz mamy kilka :) A różową kupiłam , bęzie cudna w rozkwicie :) Polecam :)
Myślałam ,ze ta szara tawuła jest wczesna , z racji tego ,że wcześnie kwitnie . A ta wczesna to jeszcze wcześniej kwitnie? Nippońską znam tylko z nazwy, nie mam jej , ale inne jeszcze mam , rózne jakieś , wiem tylko ,że tawuły ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie za siatką kiedyś rosła wielgachna czeremcha .Wycięli ją jak karczowali za moim ogródkiem .Ona cudownie pachnie jak kwitnie, a zamszycowana była okropnie aż spadź leciała mi na głowę i na rośliny .Wtedy miałam na roślinach wylęgarnie biedronek :;230 .Karolcia ,ależ masz kolorowo niczym w Arboretum wojsławickim
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu skoro Wojsławice skąpane w deszczu a nawet gradu, to ja musze te lukę wypełnić swoim arboretum :)
U mnie czeremcha nigdy nie miała mszycy :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No tak Karola to masz świętą rację, wiec po co pędzić do Wojsławic, jak masz u siebie chyba nawet więcej gatunków roślin niż oni :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Karolinko - ze ,mnie taki ogrodnik, jak z koziej... trąba. W deszcz nikt mnie nie wygoni z domu, by oglądać cokolwiek, nawet rośliny. To ja już wolę na ekranie komputera popatrzeć na Twój ogród. Kawusia w ręce, wygodny fotel - zdecydowanie preferuję tę formę spędzania czasu w deszczu. Z drugiej strony chciałabym mieć mamcię, co to kupuje mi magnolie ;:63
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Karolka - glicynia ma te pędzelki kwiatowe przed liśćmi? Czyli moja znowu w tym sezonie nie zakwitnie...
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Karola, co tam Wojsławice ;:306 Nigdzie nie widziałam tylu magnolii, co u Ciebie ;:63 Będę zatem podziwiać w Twoim ogrodzie. A moja jedna jedyna poprzedniej nocy straciła wszystkie pąki ;:145 Mróz sobie zaszalał ;:222 Tym bardziej pozachwycam się Twoimi ;:63
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Karolinko, ale musisz mieć piękne widoki z okien na te magnolie :D Tylko pozazdrościć ;:108

Niedawno sprawdzałam swoje czeremchy, jeszcze ani im się śni kwitnąc, a Twoje już w rozkwicie, to zdumiewające jak cieplej jest u Ciebie!
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Uzbierałaś piękności w swoim ogrodzie :) pokazywałam go na wyjeździe świątecznym i wszyscy byli oczarowani ;:167 ;:167 ;:167
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”