Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
- majjan
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 maja 2016, o 05:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców
Dzięki za uznanie! - potrzeba troszke cierpliwosci na poznanie swojego kiwi. Ale pozniej cieszymy sie smacznymi owocami. 

Wczoraj otrzymałem moje Kiwi od Starkla, zamówiłem Scarlet September (arguta), Viti Kiwi (arguta) oraz męski do zapylania tyle że przy męskim jest napisane "Ken's Red - męska". A wydawało mi się że Ken's Red to żeńska? Czy występuje tez męski Ken's Red?
Z tego co mi wiadomo to odmiana Weiki jest żeńska i męska. Jak do tej pory to jeszcze nigdzie nie wyczytałem, aby odmiana Ken's Red też była obupłciowa.
Dostałem informację że tak po prostu nazywają męskiego zapylacza - najwidoczniej jest to zapylacz Kens' Reda czyli zapyli też inne arguty.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie na 4 letnim pnączu po wczorajszych przymrozkach poczarniały młode listki. Powiedzmy 96% pąków dopadł mróz. Ciekaawe tylko czy przemarzły całe czy tylko z zewnątrz listki. W poprzednim roku było podobnie ale tam uszkodzonych było zaledwie parę pąków.
W natępnym roku będę musiał uważać.

Mam tę moc - Sylwek
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
U mnie jak na razie nie widać żadnych przemrożeń, pędy nadal gołe ale żywe, no i nowe idą od ziemi i już mają liście.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dziś po nocnym mrozie wszystko czarne i wisi jak flak.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
U mnie to samo (było -4 stopnie) poza tym zmarzły mi dwie morele i 3 orzechyseedkris pisze:Dziś po nocnym mrozie wszystko czarne i wisi jak flak.

Wszystkie pędy i liście czarne (na wszystkich odmianach), było -5. A jeszcze tak niedawno zastanawiałem się czy można wyłamywać młode pędy bo było ich za dużo.
Akebia rosnąca obok miała pędy po 40 cm i dużo pąków kwiatowych. Wszystkie młode pędy czarne.
Akebia rosnąca obok miała pędy po 40 cm i dużo pąków kwiatowych. Wszystkie młode pędy czarne.
- Ginka
Nie mów chop...mrozy będą jeszcze przynajmniej z kilka dni, a kto wie jak mroźny wiatr się pojawi, będziemy mogli odetchnąć dopiero pod koniec maja.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 cze 2011, o 17:49
A i u mnie przymrozki szalały. Mieszkam na mazurach (Giżycko) ale na szczęście u mnie wszystko startuje o wiele później. Mam w fazie malutkich pączków wszystkie rośliny. i z doświadczenia wiem, że takie przymrozki nie są groźne dla nich:)
Jedynie majowe....jak juz pędy będą rozwiniete.
Mam tylko kłopot z kwitnieniem. Pstrolistna owocuje bardzo dobrze co roku, a ostrolistna nie. Rośnie ładnie i jak mam posadzone 2 okazy męskie i 2 żeńskie to tylko żeńska miała w tamtym roku kwiatki.
Jedynie majowe....jak juz pędy będą rozwiniete.
Mam tylko kłopot z kwitnieniem. Pstrolistna owocuje bardzo dobrze co roku, a ostrolistna nie. Rośnie ładnie i jak mam posadzone 2 okazy męskie i 2 żeńskie to tylko żeńska miała w tamtym roku kwiatki.
- Ginka
majjan jeśli dalej się szykują przymrozki to rozpal jakieś pochodnie/świece albo zamkniętego grilla pod pergolą (widziałam na agrobiznesie że wszyscy robią co mogą aby ocalić drzewa owocowe, krzewy i winorośle, od pochodni, przez oprysk wodą do użycia helikopterów), o tyle dobrze że my mamy mniejszą skalę do ocalenia.
- aniek
- 50p
- Od: 2 mar 2015, o 13:32
Re: Aktinidia (mini kiwi)
Nie wiem czy zaglądacie tutaj mam trzech letnią aktinidię i nie wiem czy coś z niej będzie
. Z 16 na 17 kwietnia u nas był przymrozek -7. Większość pędów które puściła na wiosnę przemarzła. Z tych pewnie nic nie będzie? Na dwóch trochę obmarzły liście to jedynie w nich nadzieja?

Pozdrawiam Ania.