Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Na początku zeszłego tygodnia dostały biohumus (Ekodarpol).
A około 2 tygodni temu były przesadzane z kubeczków 200ml do litrówek - nie wiem czy to ma znaczenie - ale z racji zwiększenia pojemności "doniczek" dostały trochę nowej ziemi do wykorzystania.
A około 2 tygodni temu były przesadzane z kubeczków 200ml do litrówek - nie wiem czy to ma znaczenie - ale z racji zwiększenia pojemności "doniczek" dostały trochę nowej ziemi do wykorzystania.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biohumus Ekodarpolu zawiera tyle dobroci ile woda z kałuży, czyli prawie nic a jeszcze go rozcieńczyłeś. Certyfikat tego produktu jest dostępny w sieci i nie raz go prezentowałem na forum, ale dobrej reklamy nigdy dosyć
http://www.ekologicznykacik.pl/media/up ... ieczny.jpg
Co to była za ziemia?

Co to była za ziemia?
Aż wstyd się przyznać przed fachowcem... ziemia uniwersalna z Castoramy... taki nn trochę.
Czym zatem powinienem ratować krzaczki?
Czym zatem powinienem ratować krzaczki?
-
Jaki tam fachowiec
. Ziemia z Casto nie musi być zła, ale może.Tak jak i ziemia renomowanych producentów. Różnie z tym bywa. Czasem worek namoknie i całe dobro ścieka w dolne warstwy, więc każde opakowanie powinno być wymieszane przed użyciem.Sam przesadzam do pierścieni w biedronkową i jest dobrze. Zasil na próbę jedną papryczkę jakimś wieloskładnikowym do kwiatów doniczkowych, pewnie coś w domu się znajdzie. Po kilku dniach powinno być widać jakieś zmiany.

Wogrodnik, nawozy do kwiatów nie są przeznaczone do warzyw, przecież będziesz jeść tą paprykę, więc nie pakuj w nią środków, które nie powinny się znaleźć w pożywieniu.
Dwa tygodnie temu papryczki dostały nową ziemię, nie sądzę, żeby zdążyły wykorzystać z niej składniki pokarmowe. Wystarczy każdej 1/2 litrowy pojemnik, a mają 1 litr, możesz mieć kłopoty z podlewaniem.
Dwa tygodnie temu papryczki dostały nową ziemię, nie sądzę, żeby zdążyły wykorzystać z niej składniki pokarmowe. Wystarczy każdej 1/2 litrowy pojemnik, a mają 1 litr, możesz mieć kłopoty z podlewaniem.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uściślę
Proponuję jednak zasilić, jeśli nie nawozem do kwiatów ( konserwanty ) to Florovit wypuścił coś takiego

cena przyzwoita ( w odróżnieniu od Magicznych Sił) i wystarczy na długo stosując 3 ml/litr H2O.
Ziemia nie została wymieniona tylko dodano trochę nowejA około 2 tygodni temu były przesadzane z kubeczków 200ml do litrówek - nie wiem czy to ma znaczenie - ale z racji zwiększenia pojemności "doniczek" dostały trochę nowej ziemi do wykorzystania.
Proponuję jednak zasilić, jeśli nie nawozem do kwiatów ( konserwanty ) to Florovit wypuścił coś takiego

cena przyzwoita ( w odróżnieniu od Magicznych Sił) i wystarczy na długo stosując 3 ml/litr H2O.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Wogrodnik, wyjaśnij, proszę, ile to jest te trochę ziemi. Bo dla mnie z 200 ml do 1litra to jest dużo, a dla Whitedame to trochę, a jak jest w rzeczywistości? Na zdjęciu widzę kubki wypełnione po brzegi ziemią
więc dostały nowej ziemi 800 ml.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyglądając sie po raz kolejny Twoim paprykom nasuwa mi się pytanie. Czy te zmiany są tylko na najstarszych liściach? Jeśli tak to pewnie te niedobory powstały w 200 ml kubkach. Czy są też na liściach młodszych?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
...jokaer
Coś jest nie tak bo przez 2 tygodnie papryczki powinny się już zebrać, a jednak liście nadal są blade i wyglądają jakby brakowało magnezu. Można jeszcze raz przesadzić do innej ziemi, można też podlać roztworem 0,5% gorzkiej soli -do nabycia w aptece. Ważna jest ilość światła a nie wiemy gdzie stoją papryczki. Przy zbyt oszczędnym podlewaniu roślinki mają problemy z pobieraniem składników i z tego też może wynikać niedożywienie.
Coś jest nie tak bo przez 2 tygodnie papryczki powinny się już zebrać, a jednak liście nadal są blade i wyglądają jakby brakowało magnezu. Można jeszcze raz przesadzić do innej ziemi, można też podlać roztworem 0,5% gorzkiej soli -do nabycia w aptece. Ważna jest ilość światła a nie wiemy gdzie stoją papryczki. Przy zbyt oszczędnym podlewaniu roślinki mają problemy z pobieraniem składników i z tego też może wynikać niedożywienie.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie na uszkodzonej przez mini tunel papryce, zakwitł wczoraj pierwszy kwiatek. Wczoraj zapyliłem, a dziś powtórzyłem. 

aria
Biohumus, którym nakarmiłem papryki jest niby nawozem naturalnym - tak zapewniono mnie w sklepie a i na etykiecie taki napis widnieje ("natural 100%").
Łącznie posiałem 60 krzaczków więc planowałem zrobić przejście z kubeczków 200ml do litrówek a później do docelowych 5L. Przesadzam gdy masa korzeniowa jest już gęsta. Taki system wypróbowałem w zeszłym roku i wyszło całkiem fajnie.
Poziom ziemi w kubeczkach sięga średnio na ok 3-4cm przed rant, co przy średnicy 115mm daje około 300ml wolnej przestrzeni. Z tego wynika że każda roślina dostała ok 500ml nowej ziemi (w praktyce pewnie 600).
whitedame
Na młodszych liściach również się pojawiły.
kaLo
Krzaczki zaczynały życie w growboxie (doświetlanie ~14/10, temp. 26/~20st.C).
Aktualnie połowa papryk stoi na parapetach od strony wschodu a druga połowa od zachodu - przebarwienia występują na obydwóch. Faktem jest, że słońce ostatnimi dniami raczej ich nie rozpieszcza.
Podlewane są mniej więcej raz na cztery dni. 150ml wody w niektórych kubkach powoduje przelew dołem (wykonałem otworki) a po ok 4 dniach ziemia jeszcze jest trochę wilgotna.
Na 60 krzaczków które posiadam problem z plamkami dotyczy (póki co) około 30.
Jutro wyjeżdżam w delegację na której będę do soboty. Do papryk umówiłem osobę, która je podleje w razie potrzeby. Dać im w takim razie tydzień bez udziwnień i może jak się trochę słońca pojawi to plamki znikną czy poszukać jakiejś odżywki do kwiatów (coś pewnie znajdę jak kaLo napisał:) ) i przygotować do podlania?
Biohumus, którym nakarmiłem papryki jest niby nawozem naturalnym - tak zapewniono mnie w sklepie a i na etykiecie taki napis widnieje ("natural 100%").
Łącznie posiałem 60 krzaczków więc planowałem zrobić przejście z kubeczków 200ml do litrówek a później do docelowych 5L. Przesadzam gdy masa korzeniowa jest już gęsta. Taki system wypróbowałem w zeszłym roku i wyszło całkiem fajnie.
Poziom ziemi w kubeczkach sięga średnio na ok 3-4cm przed rant, co przy średnicy 115mm daje około 300ml wolnej przestrzeni. Z tego wynika że każda roślina dostała ok 500ml nowej ziemi (w praktyce pewnie 600).
whitedame
Na młodszych liściach również się pojawiły.
kaLo
Krzaczki zaczynały życie w growboxie (doświetlanie ~14/10, temp. 26/~20st.C).
Aktualnie połowa papryk stoi na parapetach od strony wschodu a druga połowa od zachodu - przebarwienia występują na obydwóch. Faktem jest, że słońce ostatnimi dniami raczej ich nie rozpieszcza.
Podlewane są mniej więcej raz na cztery dni. 150ml wody w niektórych kubkach powoduje przelew dołem (wykonałem otworki) a po ok 4 dniach ziemia jeszcze jest trochę wilgotna.
Na 60 krzaczków które posiadam problem z plamkami dotyczy (póki co) około 30.
Jutro wyjeżdżam w delegację na której będę do soboty. Do papryk umówiłem osobę, która je podleje w razie potrzeby. Dać im w takim razie tydzień bez udziwnień i może jak się trochę słońca pojawi to plamki znikną czy poszukać jakiejś odżywki do kwiatów (coś pewnie znajdę jak kaLo napisał:) ) i przygotować do podlania?
-
Daj im ten tydzień bez udziwnień. Może to reakcja na przesadzanie. Kup Asachi SL i nie zawahaj się go użyć
.

- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Witam. Brat przywiózł mi takie oto nasiona Habanero mix. Nasiona są na dużym krążku na donice średnicy 28cm. Na opakowaniu brak opisu odmian. Wysiew od maja, zbiór na jesień. Czy miał ktoś do czynienia z takim krążkiem? Bo się zastanawiam czy ich nie wydłubać i posiać kilka tylko. A też nie chce mi się wierzyć żeby super rosły w takiej ilości w jednej donicy. Nasionka na tej taśmie są różne małe, żółte, większe i całkiem mini ciemne. Szkoda że nie opisane..

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Agula1985m jeżeli to mix habanero to w tym roku na nie już zdecydowanie za późno. Chyba, że będziesz trzymała je w donicach i jakoś krzaki przetrzymiesz przynajmniej do grudnia. Poza tym ja bym tego nie wysiewał jeżeli chcesz konkretne odmiany i chcesz wiedzieć co u Ciebie rośnie. Na AWN jak i poprzez prywatne wymiany możesz jakieś ciekawe odmiany zdobyć i spróbować za rok. W nasiona warto zaopatrzyć się zimą, świeże lepiej kiełkują.
PS. na zdjęciu oprócz habanero widać owoce annumów i baccatum.
PS. na zdjęciu oprócz habanero widać owoce annumów i baccatum.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Dziękuję za odpowiedzi:)
Daję im tydzień spokoju a po tygodniu, jeśli nie będzie poprawy zastosuję Asachi, zgodnie z zaleceniem kaLo:)
Pozdrawiam wszystkich:)
Daję im tydzień spokoju a po tygodniu, jeśli nie będzie poprawy zastosuję Asachi, zgodnie z zaleceniem kaLo:)
Pozdrawiam wszystkich:)