Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
W ziemi z ostrymi papryczkami zalęgły mi się skoczogonki. Część roślin już kwitnie, na dwóch mam nawet małe papryczki. Szkoda byłoby mi wyrzucać rośliny, a wiem że chemia nie zawsze skutkuje w przypadku skoczogonków. Jak poważne zagrożenie stanowią te robaczki dla papryczek?
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za dużo podlewasz.Przesusz ziemię i podlej dopiero jak papryczki zaczną więdnąć.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
A czy te paskudki mogą zjadać korzenie? U mnie też są, ale w pomidorach 

Iza
-
GNOJÓWECZKI I BIOHUMUSIKI , NIECH ŻYJĄ !!!Większość skoczogonków to maleństwa 2-3-milimetrowej długości. Zamieszkują wilgotne siedliska i odżywiają się głównie martwą materią organiczną. Ale czasem niegroźny skoczogonek staje się pożeraczem korzeni i młodych liści. Kiedy tak się dzieje? Zawsze, gdy dochodzi do nadmiernego ich zagęszczenia w miejscu żerowania. Sporadyczne pojawienie się tych stworzeń nie zapowiada katastrofy. Sytuacja się zmienia, gdy zastosujemy nawozy oparte na wyciągach z kompostu lub humusu zawierające dużo pożywienia dla skoczogonków. W tych warunkach stawonogi te nadmiernie się rozmnażają, a gdy jedzenia zaczyna brakować, przystępują do konsumpcji roślin. Biologiczne metody walki z tymi szkodnikami są mało skuteczne ze względu na wytrzymałość ich jaj. Gdy więc w doniczce pojawi się większa liczba skoczogonków, trzeba je zwalczać.

- jeszcze
- 1000p
Pytanie, co to jest większa ilość 
Nie stosowałam biohumusu ani gnojówek do rozsady, ale dodałam trochę kompostu do ziemi
Te łobuzy całą zimę siedzą w doniczkach z żyworódkami i roślinkom nic a nic nie jest.
Zastanawiam się jeszcze, czy one przenoszą jakieś wirusy.

Nie stosowałam biohumusu ani gnojówek do rozsady, ale dodałam trochę kompostu do ziemi

Te łobuzy całą zimę siedzą w doniczkach z żyworódkami i roślinkom nic a nic nie jest.
Zastanawiam się jeszcze, czy one przenoszą jakieś wirusy.
Iza
-
Spełniają taką samą rolę jak dżdżownice. Są częścią żywej , zdrowej gleby i tyle.
Też nie podlewam biohumusami rozsad i niczego innego co stoi w domu, w ogóle do nawożenia rozsady podchodzę bardzo ostrożnie. Za mokro też nie mają, bo bardzo pilnuję podlewania i wilgotności przy CO. Te małe cholery pojawiły się nagle, albo było coś w ziemi albo przylazły z innej rośliny - w innym pokoju miałam w dracenie, ale jakiś miesiąc przed sianiem pomidorów i papryk zlikwidowałam starą roślinę i pobrałam sadzonki. Czy nie zrobię paprykom większego "kuku" jak je przesuszę? Jeszcze co najmniej miesiąc muszę wytrzymać z rozsadami na parapetach bo nie mam foliówki.
Agnieszka
Dracena ze skoczogonkami żyje? Rozsady rosną? To chyba nie jest to wielkie zagrożenie. W gruncie to dopiero żyje menażeria, część zdrowego ekosystemu 

- jeszcze
- 1000p
No właśnie u kilku roślin zżółkły i opadły dolne liście i nie wiem, czy to spowodowały skoczogonki czy może inna ----.
Za mokro na pewno nie mają, podlewam raz na tydzień mniej więcej.
Iza
Dracena żyłaby, gdybym jej nie wywaliła- pobrałam wcześniej pędy do ukorzenienia na nowo. Pozostaje mi więc obserwować ten ekosystem w paprykach. Mam nadzieję,że nie wskoczą do pomidorów.
Agnieszka
kaLo zalecenie przesuszenia dotyczy moich plamek na liściach czy postu nalini, dotyczącego skoczogonków?
-
A nawozisz choć odrobinę? Jeżeli posiałaś 24 stycznia i dodatkowo podkręciłaś algami, które działają jak stymulator wzrostu, to pewnie przejadły wszystko i dlatego żółkną od dołu.jeszcze pisze:No właśnie u kilku roślin zżółkły i opadły dolne liście i nie wiem, czy to spowodowały skoczogonki czy może inna ----.
Wogrodnik "Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio"- tak jakoś jest w regulaminie

- jeszcze
- 1000p
Kalo,
rośliny o których pisałam zostały posiane w marcu, chyba 11. Przy drugim pikowaniu dostały mieszankę ziemi do wysiewu z odrobiną kompostu i ziemi popieczarkowej. pH ok 6. Obecnie mają ze 20 cm wzrostu i ogólnie wyglądają nieźle. Zrobię zdjęcia, to pokażę, ale już we właściwym pomidorowym wątku.
rośliny o których pisałam zostały posiane w marcu, chyba 11. Przy drugim pikowaniu dostały mieszankę ziemi do wysiewu z odrobiną kompostu i ziemi popieczarkowej. pH ok 6. Obecnie mają ze 20 cm wzrostu i ogólnie wyglądają nieźle. Zrobię zdjęcia, to pokażę, ale już we właściwym pomidorowym wątku.
Iza
-
Ta dziurka na 3 fotce to jakieś uszkodzenie mechaniczne, nic groźnego. Jasne plamki na zdj. 1 i 2 wyglądają jak początki chlorozy. Nerwy są jeszcze ciemne a blaszka jasna. Kiedy ostatnio dostały pełnowartościowy posiłek z mikroelementami?