Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Moje papryczki w towarzystwie pomidorów. 3 odmiany papryk ucięłam eksperymentalnie żeby zobaczyć jak się rozkrzewią, na zdjęciu widać że wypuszczają pędy między łodygą a liściem.Zobaczymy co z tego wyniknie.

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Habanero - nasiona z własnych zeszłorocznych papryk.
Liście są niekształtne, miejscami nieco odbarwione.
Nierówne krawędzie czasem przypominają jakby miały być podjedzone, ale bacznie od wielu dni obserwuję i nie widzę żadnych szkodników.
Przepraszam za zdjęcie kalkulatorem, ale czy rozpoznajecie może taki obraz rośliny? Przejmować się tym?

Liście są niekształtne, miejscami nieco odbarwione.
Nierówne krawędzie czasem przypominają jakby miały być podjedzone, ale bacznie od wielu dni obserwuję i nie widzę żadnych szkodników.
Przepraszam za zdjęcie kalkulatorem, ale czy rozpoznajecie może taki obraz rośliny? Przejmować się tym?

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Svt121 zdjęcie strasznie nieostre i niewyraźne.
Ślady przypominają żerowanie miniarki. Poza tym ten blady kolor świadczy o niedożywieniu. Chyba że kalkulator kolory przekłamał.
Ślady przypominają żerowanie miniarki. Poza tym ten blady kolor świadczy o niedożywieniu. Chyba że kalkulator kolory przekłamał.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki za odpowiedź! Obiecuję niedługo dać ostre zdjęcie.
Z jednej strony nie ma typowych ścieżek miniarki, chyba że wyżarły na tyle, by ze ścieżek zrobiły się plamy...
Dziwi natomiast, że obok w pełni zdrowe rośnie Giant Rocoto. W dodatku stoją w domu - myślę, że zauważyłbym inwazję...
No nic, zrobię ostre zdjęcie by nieco ułatwić możliwość rozpoznania. Dzięki raz jeszcze
Z jednej strony nie ma typowych ścieżek miniarki, chyba że wyżarły na tyle, by ze ścieżek zrobiły się plamy...
Dziwi natomiast, że obok w pełni zdrowe rośnie Giant Rocoto. W dodatku stoją w domu - myślę, że zauważyłbym inwazję...
No nic, zrobię ostre zdjęcie by nieco ułatwić możliwość rozpoznania. Dzięki raz jeszcze

- whitedame
Widzisz jak to jest z nieostrymi zdjęciami, wszystko na nich można znaleźć, ja tam widziałam korytarze miniarki
Może to faktycznie niedobory, tu wstawiałam rysunek aby samemu postawić diagnozę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5803587

Może to faktycznie niedobory, tu wstawiałam rysunek aby samemu postawić diagnozę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5803587

- whitedame
Dzisiaj ja mam problem. Potrzebuję aby ktoś potwierdził moje podejrzenie, ewentualnie postawił swoją diagnozę.
Papryka Bhut Jolokia Yellow stąd jaśniejsza zieleń liści, nasiona z AWN.

Obecnie papryka jest w kwarantannie.
Papryka Bhut Jolokia Yellow stąd jaśniejsza zieleń liści, nasiona z AWN.

Obecnie papryka jest w kwarantannie.

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Wydaje mi się, że to poparzenie. Może dotykała tym właśnie liściem szyby, może jakaś kropla wody w słoneczny dzień na niego skapnęła. Poparzenie może też być skutkiem przenawożenia, wtedy końce żółkną i zasychają.
Ja mam takie plamy na habanero mustard od chwili pierwszego wystawienia papryk do foliaka na cały dzień. Było wtedy bardzo słonecznie. Kilka sztuk ucierpiało bardziej i pogubiło liście.
Ja mam takie plamy na habanero mustard od chwili pierwszego wystawienia papryk do foliaka na cały dzień. Było wtedy bardzo słonecznie. Kilka sztuk ucierpiało bardziej i pogubiło liście.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- whitedame
Mam dwa podejrzenia albo przyczyna fizjologiczna związana z nawożeniem albo niestety wirus.
Nie wyrzuciłam papryki tylko dlatego, że papryki ostre typu yellow czasami kapryszą i zwykłe nawożenie im nie wystarcza.
Nigdy dotąd nie spotkałam się z takim objawem. Liście nie wyglądają na poparzone kroplą wody lub opryskiem, tkanka jest zdrowa.
Nie wyrzuciłam papryki tylko dlatego, że papryki ostre typu yellow czasami kapryszą i zwykłe nawożenie im nie wystarcza.
Nigdy dotąd nie spotkałam się z takim objawem. Liście nie wyglądają na poparzone kroplą wody lub opryskiem, tkanka jest zdrowa.

- whitedame
Liść odcięłam ale widmo wirusa nie daje mi spokoju, spójrz tego linka wysłał mi pom---ro, niestety nie mogę podać jego pełnego nazwiska:
http://plantpath.ifas.ufl.edu/media/pla ... pp0055.pdf
http://plantpath.ifas.ufl.edu/media/pla ... pp0055.pdf

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Też nie do końca pasuje, bo liść nie jest zniekształcony. Nazwij swoją papryczkę Bhut Jolokia Yellow "Aurea" i będzie OK
.

- whitedame
Wydaje się, że to jednak wirus
Roślina została zutylizowana w piecu CO.
cytat z https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... GhFN0IqdBgŁagodna pstrość papryki PMMoV
Źródłem pierwotnej infekcji zwykle są zakażone nasiona. Wirus jest dość trwały i jest bardzo łatwo przenoszony mechanicznie z rośliny na roślinę podczas normalnych prac pielęgnacyjnych. W porażonych resztkach roślinnych w glebie oraz na elementach konstrukcyjnych szklarni i na różnych narzędziach może przetrwać przez wiele miesięcy.
Gleby o niskiej zawartości substancji organicznej sprzyjają adsorpcji wirusa. Wirus łagodnej pstrości papryki (PMMoV) nie jest przenoszony przez owady i nie poraża pomidora, oberżyny i tytonu.
Objawy na liściach charakteryzują się obecnością pstrokacizny, żółtozielonej mozaiki oraz marszczeniem się blaszki liściowej.
Porażone owoce są mniejsze, zdeformowane, z widocznymi przebarwieniami i wzniesionymi lub zagłębionymi nekrotycznymi plamami. Szkodliwość choroby jest wysoka, ponieważ początkowo symptomy choroby na liściach są łagodne i słabo widoczne i dlatego często uchodzą uwadze aż do czasu wystąpienia wyraźnych objawów na owocach na krótko przed zbiorem. Efektem tego są znaczne straty plonu.
Roślina została zutylizowana w piecu CO.

- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja większość swoim papryczkom, ok. 80% obciąłem czubki, bo za bardzo wyrosły i były zalążki kwiatów na wierzchołkach - mam nadzieję, że bardzo tego nie odchorują i zdążą puścić odrosty do maja 

Andrzej
Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc.
W tym sezonie (w połowie lutego) posiałem ok 60 krzaczków chili (większość to annumy) i do dziś wszystko odbywało się planowo.
Dziś zauważyłem, że jakaś bestia próbuje pozbawić moje krzaczki liści. Pojawiły się jasne plamki a kilka listków ma dziurki.
Poniżej załączam zdjęcia.
Przędziorkiem zakończyłem zeszłoroczny sezon - pojawił się pod koniec sezonu więc go nawet nie zwalczałem - pozbyłem się krzaczków. Więc tego dziada bym raczej rozpoznał.
Miniarki natomiast wyżerają ścieżki a ja mam punktowe plamki i kilka wżerków.
Cóż to może być?

Zwracam się z prośbą o pomoc.
W tym sezonie (w połowie lutego) posiałem ok 60 krzaczków chili (większość to annumy) i do dziś wszystko odbywało się planowo.
Dziś zauważyłem, że jakaś bestia próbuje pozbawić moje krzaczki liści. Pojawiły się jasne plamki a kilka listków ma dziurki.
Poniżej załączam zdjęcia.
Przędziorkiem zakończyłem zeszłoroczny sezon - pojawił się pod koniec sezonu więc go nawet nie zwalczałem - pozbyłem się krzaczków. Więc tego dziada bym raczej rozpoznał.
Miniarki natomiast wyżerają ścieżki a ja mam punktowe plamki i kilka wżerków.
Cóż to może być?