Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Też dlatego konwalii nie mam, chociaż są piękne i ten zapach... Ale jak już rozpędzą się, to cały ogród by zajęły.
W mojej mamy ogrodzie rosną pod starą śliwką, późną wiosną kosi się je kosiarką i dlatego chyba są jeszcze trzymane w ryzach.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, Basiu - kiedyś w moim ogrodzie rosło sporo, ale nie dużo, konwalii. Ze względu na zmianę koncepcji, pozbyłam sie ich. Ale oczywiście kilka się ostało. Te przesadziłam i teraz cały mój zasób to te, które pokazałam na zdjęciu. Troszkę jeszcze niech się rozrosną, ale na pewno będą trzymane w ryzach.
Wiosny ciąg dalszy, tylko dlaczego jest tak zimno?

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewuniu..tulipanki bardzo ładne, niestety stanowczo za zimno aby je podziwiać na zewnątrz. ;:oj Nie takie święta mi się marzyły. :wink: Niemniej życzę ci zdrowych , spokojnych świąt. ;:168
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuniu konwalie nie tak szybko pójdą sobie. Dziś byłam na działce narcyze. hiacynty. tulipany itd. wygladają ładnie ale jest bardzo zimno i ten wiatr. Zauważyłam, ze moja ukochana piwonia drzewiasta miała połamane łodyżki one są takie teraz delikatne trochę zasłoniłam ale to pewnie niewiele da.
Zapowiadają dopiero po świętach prawdziwe załamanie pogody - dobrze ze nasze serducha gorące ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A ja kocham konwalie, mam ich sporą kępę. Zrobiłam im obrzeże i póki co trzymają się wydzielonych granic :;230 Uwielbiam ich zapach, nawet kilka kwiatuszków pachnie tak, że w całym pomieszczeniu czuć ;:173 U mnie też pogoda paskudna, tylko najodważniejsze tulipany decydują się na otwarcie pąków ;:224
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu - chciałoby się zobaczyć w pełnej krasie tulipanki, ale jest tak jak mówisz, cały czas są zamknięte. Też marzyłam o ciepłych świetach, a dziś musiałam założyć zimową kurtkę. O ogrodowych pracach nie ma mowy, przynajmniej skupiłam się na przygotowaniach do świąt. Wszystkiego najpiękniejszego Kochana!

Obrazek

Aniu - to, co piszesz o załamamiu pogody po świętach mnie bardzo niepokoi. Wkrótce czeka mnie ślub syna, sukienka z krótkim rękawkiem już czeka w szafie. Nie przewidziałam, żeby ostatni weekend kwietnia był aż tak zimny! Aż strach się bać o drzewka owocowe i magnolie. One przede wszystkim mogą ucierpieć. Różom nic nie grozi, mam nadzieję, że Twojej piwoni też.

Obrazek

Małgosiu - od dzieciństwa uwielbiałam zapach konwalii. Niestety mam ich ciągle zbyt mało, by zrobić z nich bukiecik. Ale na pewno się kiedyś doczekam. Dziś mocno padało, zamiast tulipanów, bujnie rośnie zielsko.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamiast prac ogrodowych dziś spędziłam czas przy robieniu sałatek, smażeniu mięs i przygotowywaniu do nich różnego rodzaju sosów. Żurek też został ugotowany i doprawiony chrzanem, W kuchni pachnie sernikiem i babką. Baranek z masła czeka w lodówce, a pomalowane przez dziewczynki jajka aż proszą się, by znaleźć się na jutrzejszym stole. W naszym domu pielęgnujemy tradycję , przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Pewnie, że przy okazji pojawiają się nowości, ale tylko jako dodatek.

Z okazji Świąt życzę wszystkim odwiedzającym mój ogród smacznego jajka, serdecznej rodzinnej atmosfery, uśmiechu każdego dnia i pięknych, zadbanych, zdrowych roślin.

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wesołych Świąt Ewuniu!
Piękne pisanki :)

A na ślub syna to jednak chyba płaszczyk będziesz musiała założyć, tak na wszelki wypadek... chociaż ja mam nadzieję, że te obecne chłody, to takie ostatnie podrygi i zimnice pójdą sobie w siną dal... ;:224
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu..podziwiam hiacynty u ciebie skoro nie mogę u siebie, mimo to spoglądam w okno..może jednak choć na chwilkę pojadę na swoją działeczkę. ;:224 Ze złości się objadam, trzeba będzie szybko spalić te kalorie ;:306 . Jak na złość na najbliższe dni pogoda ;:222. Bardzo ładne pisanki. ;:128
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, ale Ty masz czysto między roślinami ;:oj ja właśnie mam z tym problem , mam taki duży teren ,że nie jestem w stanie wszystko oplewić a w dodatku warzywnik. Ale udaję ,że to tak ma być, że to ogród taki naturalistyczny ;:306 i tyle . Inaczej kręgosłup chyba bym przenicowała na drugą stronę :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jak miło,wiosennie i świątecznie. Szkoda tylko, że zimno,wietrznie i Śmigus-dyngus co godzinę z nieba.Bądźmy
dobrej myśli, wszak wkrótce maj.....z którym kojarzą mi się bzy i konwalie. :heja
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu - co chwilę sprawdzam pogodę z nadzieją, że w końcu pokażą 20 stopni :;230 Tulipankom też by się taka temperatura przydała, wyraźnie chcą się pokazać, a że im zimno, stoją bidulki skulone.
Obrazek

Zuziu - hiacyntów w różnych kolorkach troszkę mam :heja chyba nic w ogrodzie nie pachnie tak jak one! Czujesz ten zapach?
Na szczęście do wesela jeszcze dwa tygodnie, więc to co w święta przytyłam, może uda mi się zgubić. Zielska sporo, to i palić kalorie będzie gdzie.

Obrazek

Karolinko - zielska u mnie tyle samo , co krzaczków róż, a może nawet więcej, na szczęście są mniejsze. Ładnie nazywasz takie ogrody - naturalistyczne ;:196 , ja to nawet trawnik mam naruralistyczny. I powiem Ci, że nie mam żadnych wyrzutów sumienia z tego powodu. Natomiast Twoje poletko wprawiło mnie w osłupienie, tyle czystej ziemi czekającej na nowalijki. Ktoś musi ją jednak odchwaszczać. Z kręgosłupem chyba wszyscy mamy kłopoty, to pewnie efekt zbyt długiej zimy, podczas której siedzimy wygodnie w naszych fotelach.

Obrazek

-- 17 kwi 2017, o 23:26 --

Lodziu - maj to nasza ulubiona pora roku. Niestety bzy już u mnie nie goszczą. Skutecznie się ich pozbyłam, mimo że uwielbiam ich zapach. Wszędzie gdzie mogły wyłaziły kolejne , zachowywały się jak chwasty. Przed śmingusem z nieba uciekałam dziś dwukrotnie, raz nawet wraz z deszczem padał grad, i to wcale niemały.

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewcia ta Warta za plotek to dar od Najwyższego....masz czasami chyba uczucie, ze szumi rzeka w ogrodzie.
W środę przed świętami dostałam przesyłkę z Fl........ z różami, zadołowałam w komopstowniku i myślę, ze nic im się złego nie przytrafiło przez tą paskudną pogodę. Niektóre krzaczki miły pędy mogły pewno przymarznąć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - obecność Warty sprawia, że się uspokajam. Lubię na nią patrzeć, a i klimat taki nie-poznański. Zakopcowanym różom na pewno nic się nie stanie, dziś jednak ma być przymrozek, więc mam nadzieję, że dobrze zabezpieczyłaś korzenie. O pędy bym się nie martwiła. Jesteś zadowolona z przesyłki?
Obrazek

Poszukując zajączka wielkanocnego znalazłam na Candelight takie oto dwie niespodzianki ;:215

Obrazek

Obrazek

Cały krzew prezentuje się fantastycznie

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesamowite różyczki, mimo zimna chcą kwitnąć i brawo im za to. ;:333 . U mnie dziś pogodowo gorzej, nawet przybieliło ..biedne te nasze kwiatki. Czy wytrzymają taką pogodę. :(
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”