Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Miluck - wydaję się że trzeba by twoją mandarynkę spryskać anty grzybem ....ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie :)
Misiak...Ja na swoją cytrynkę czekałam rok, ale kupiłam od razu z pączkami i jak pisze w instrukcji może dorosnąć do 1,5 kg :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani - proszę o pomoc. Zagłosujcie proszę w akcji "Zostań pomocnikiem Św. Mikołaja". Wejdźcie na off-topic, zagłosujcie i zostańcie pomocnikami Św. Mikołaja. To tylko chwila a dzieciaki czekają. :lol:
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

Co myślicie o kupowaniu cytrusów w marketach np. budowlanych? Lepiej poszukać czegoś w kwiaciarniach?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miluck cytrus ma za suche powietrze za małą doniczkę i zasoloną ziemię, proponuję byś poczytała sobie ten temat a tu masz wszystkie podstawy jakie należy wiedzieć o warunkach dla cytrusów poczytaj

krusz nie ma nic złego w kupowaniu cytrusów w marketach budowlanych pod warunkiem prawidłowej oceny rośliny i na pewno nie tej pory roku (od marca do końca sierpnia najlepiej kupować w tego typu sklepach) by nie okazało się że przyniesiesz do domu cytrusa i po tygodniu będziesz pytał co się z nim dzieje.
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

Dziękuję za poradę :) Pytam o markety bo nie wiem czy oni tych roślin jakoś masowo nie "pompują" nawozami żeby się sprzedały a po miesiącu padną... W kwiaciarniach jakoś do tego bardziej z sercem chyba podchodzą :P
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ale tutaj u Ciebie pachnąco i kolorowo :lol:
Wspaniałe cytrusiki.

Maje adoptowane cytrynki na razie nie owocują, jedna z nich walczy z tarcznikami z moją pomocą, a druga chyba z wrażenia zrzuciła liście.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krusz pisze:Dziękuję za poradę :) Pytam o markety bo nie wiem czy oni tych roślin jakoś masowo nie "pompują" nawozami żeby się sprzedały a po miesiącu padną... W kwiaciarniach jakoś do tego bardziej z sercem chyba podchodzą :P
Moje cytryny kupowane były w supermarketach. Dzielnie się trzymają, lato na tarasie wyraźnie im posłużyło.
Te 2 mandarynki, które już pokazywałam ciągle wiszą na roślinie, dojrzewa też duża cytryna. :lol:
x-C-j
---

Post »

teresat pisze:Ale tutaj u Ciebie pachnąco i kolorowo :lol:
Wspaniałe cytrusiki.

Maje adoptowane cytrynki na razie nie owocują, jedna z nich walczy z tarcznikami z moją pomocą, a druga chyba z wrażenia zrzuciła liście.
Pokaż je ocenimy co im dolega. :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ObrazekCholerka jasna - dojrzewająca cytryna spadła mi z drzewka ale z drugiej strony co się dziwić - spójrzcie ile ważyła.
A twarda jest jak kamień..... :roll:
x-C-j
---

Post »

No gratuluję pół kilograma to ładna sztuka, cytryny skierniewickie już tak mają bardzo często dochodzą i do większych rozmiarów i wagi, to ich cecha gatunkowa. Spójrz tutaj na cytryny jacka55 :D
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

Dewuka no , no..
a była tylko jedna czy jest więcej na krzaku?
Szaman, dzięki za propagowanie moich osiągnięć
jack55
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jack55 pisze:Dewuka no , no..
a była tylko jedna czy jest więcej na krzaku?
Szaman, dzięki za propagowanie moich osiągnięć
Dziękuję za miłe słowa. Na krzaku była tylko 1 cytryna.
Pooglądałam Twoje cytryny. Gratuluję okazów.Moja największa miała 680 gr.
Zarejestrowałam się na cytrusowym forum.
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Miał ktoś doświadczenie w sadzeniu cytrynki w ziemi na lato? Myślę nad tym, bo mojej cytrynce coś odbija, raz rośnie, raz wcale nie rośnie, a raz zrzuca liście, może by ją to zregenerowało. Opłaca się to robić czy nie ma co sobie zawracać głowy?
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

szymon2020, zawsze można spróbować wysadzić do gruntu-ale co to da?? Lepiej przesadzić do dobrej ziemi, kupić nawóz do cytrusów i nawozić zgodnie ze sposobem stosowania; zwalczać przędziorka a na pewno będzie dobrze rosła.
A tak wygląda moja po zimie: Obrazek Obrazek
Powodzenia
jack55
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Co to jest a mojej doniczce??

Post »

Kupiłam na allegro cytryne skierniewicką i w donicy znalazłam to coś!
zielone glony czy cuś... czy ta cytrynka jest oby na pewno zdrowa?? co mam z tą zieleniną zrobić? czy w związku z tym mam ją już przesadzić do nowej ziemi? czy zareklamować? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”