Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Ciemierniki piękne. Też chyba mam w takim kolorze, ale moja kępa jest jeszcze chudziutka. Ładne zdjęcia, takie podświetlone słoneczkiem. Ja z kolei robię listy co mam zrobić, ale niewiele z nich wykreślam, jakoś nie mam melodii do działania i trudno mi się zmobilizować. Dobrze, że w tym stanie ducha nie muszę się przejmować myciem okien na święta (panowie + rusztowania) :wink:

Jakby co ustawiam się w kolejce do tych siewek :wink:

Do moich dalii jeszcze nie zaglądałam, trochę boję się. Nie wiem co tam zastanę, czy te karpiszony przeżyły w garażu.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję serdecznie Miłko. Już Ty wiesz za co. :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! ;:196 Niech rosną! ;:3

Sylwia! Do dalii zajrzyj po świętach koniecznie! To wystarczy! O ciemiernikach pamiętaj i mnie nagabuj, ale tam kiepską ziemię mam więc chyba nie będą się za bardzo siać.
A bez list to bym marnie zginęła ;:306 Jestem taka roztrzepana ;:223 A jak nie mam weny, to nie robię, bo idzie jak po grudzie więc odkładam na czas, jak wena będzie, wtedy zrobię dwa razy szybciej! ;:215

Ewelinko! Dziękuje bardzo ! ;:196 Barwinki posadziłam tam, gdzie nic nie rośnie, bo pod starymi krzewami bzu. Wiosenne kwiaty dosadzam co roku, bo ciągle mi mało. mam nadzieje, ze wszystkie mi się rozrosną równie pięknie, jak te co rosną od kilku lat. A pracowita to jestem czasami, jak mam wenę (właśnie Sylwii wyżej pisałam :wink: ) :wit

Małgosia! Mam nadzieję, że pomimo start, będzie u Ciebie kwitł łan dalii, bo dalie w ogrodzie muszą być! ;:196 A na przechowanie to musisz znaleźć lepsze miejsce. Moja przyjaciółka pierwszy sezon dalii ode mnie nie przechowała, ale potem w kolejnym sezonie znalazła miejsce, gdzie przechowywała ziemniaki. To dobre miejsce, bo dalie i ziemniaki tak samo są wrażliwe. I to było pomieszczenie, gdzie dość często wchodziła i kontrolowała temperaturę.
Zresztą i ja wiele dalii w życiu zmarnowałam! Panta rei!

Teraz przygotowania do świąt, ale z początku sezonu jestem zadowolona. Na pewno o wielu rzeczach zapomniałam, jak np o wysianiu jednorocznych, ale posieję, może nawet dziś, jak deleguję sprzątanie w lodówce i spiżarni ;:306
Dostałam od Krysi leszczyny patyczki oleandrów i mam cichą nadzieję, że nie zmarnuję, dostałam też jeżówki oraz akanta. Muszę oddać opuncję ogrodową w dobre ręce i będę miała kawałek miejsca ;:218 A może gdzie indziej go posadzę...

Oczywiście cały czas planuję, gdzie posadzę wszystkie dalie. Mam koncepcję sadzenia rodzajami, przeplatane barwami, a zresztą jeszcze zobaczę!
Mam tylko nadzieję, że wszystkie dalie dotarły do adresatów! Została mi niestety jeszcze skrzyneczka ;:223 Może na miejscu znajdą się chętni!

Kilka migawek weekendowych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne te migawki weekendowe, te kępki takie zwarte i zgrabne to przylaszczki :?:
Straszna pogoda u mnie za oknem a my wyjeżdżamy na święta do Kościeliska, po raz pierwszy święta z całą rodziną poza domem, tylko przeraża pogoda, ponoć w górach śnieg.
Mąż wczoraj zmieniał opony na zimowe, po raz pierwszy nie kucharze :tan
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Piękne zdjęcia ;:180
I co, rozdałaś prace sprawiedliwie? Podziałałaś ogrodowo? Mnie nikt nie jest w stanie wygonić od przedwczoraj z domu. To chyba jakaś kara, bo skąd taka aura? :lol:
Też kiedyś chciałam opuncję ogrodową, ale póki wnusio lata po ogrodzie to odpuszczę, bo pamiętam jak zrywałam na wakacjach kilka opuncjowych odnóżek i dzięki dobremu wzrokowi syna i pincety udało się te podstępne, mało widoczne kłaczki wyciągnąć.
Spokojnych Świąt Miłeczko :wit
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

No ciekawa jestem co ty w tym roku wymyślisz z daliami ,bo widzę że coś ci chodzi po głowie :D Ja nie mam tego kłopotu (no przynajmniej na razie ,bo towarzystwo niebezpiecznie się rozrasta ;:306 ) wygospodarowałam kawałek warzywniaka i tam je sadzę wszystkie razem,łatwiej mi o nie zadbać i chronić prze ślimakami ,jak sadziłam na rabatach razem z bylinami i różami miałam kłopot bo ciągle mi te bestie podjadały i posadzone w grupie bardziej mi się podobają ,jak kwitną efekt jest ;:215 u ciebie przy tylu odmianach ,to dopiero musi wyglądać ;:173
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jeffersonia - niezły rarytasik ;:333
Sadzenie dalii idzie płynnie. Pierwsza setka w ziemi. Mam tego za dużo, by odkładać na później.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko witaj świątecznie ;:196
Z racji "powrotu zimy" wegetacja i prace wstrzymane a i opady dość obfite tez nie pozwalają na jakiekolwiek działanie. Przyjdzie ciepełko to nadrobię wszystko z pomocą męża.
takasobie pisze: Nie mam pojęcia, jak nazywa się ta kokorycz, ponieważ dostałam siewkę wraz z hostami od koleżanki, taki gratis! ;:306
Kokorycz ma cudny kolor, w identyczny sposób w ub roku trafił mi się ciekawy kolor krokusów z sadzonkami host.
Mile sa takie niespodzianki prawda :D
Patrząc na naturalne podłoże zaczynam Ci zazdrościć tych igieł.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Miłko w ten świąteczny wieczór :wit . Piękne kolorowe migawki pokazałaś ;:138 . Z tą weną to tak czasami jest ;:224 . Ja mam trochę barwinku na skarpie bo liczę , że szybko zarośnie małe zbocze i jak na razie spisuje się nieźle ;:333 . Marzy mi się biały ale jakoś nigdzie nie mogłam spotkać jak do tej pory. Może kiedyś spotkam to kupię ;:108 . Rośliny kwitnące wiosną są bardzo potrzebne bo po zimie jesteśmy spragnieni koloru. Ja też na pewno będę dosadzała kolejne ;:108 . Pozdrawiam i udanego świętowania jutro Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Miłko - wszystkiego najlepszego w ten deszczowy świąteczny dzień! Do dalii i ja muszę zajrzeć, bo zakładam, że je powsadzam między róże, a nie wiem, czy przeżyły. Dobrze, że o tym przypominasz. O żółtej dla Ciebie pamiętam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko masz rację, że radzisz młodym ogrodniczkom sadzenie maluchów cebulowych, u ciebie są wspaniałe. ;:oj Dlaczego ja o tym nie wiedziałam. ;:131 Ułudka piękny kolor pokazała. ;:oj Pracy z daliami masz ogrom, ale potem jak zakwitną, to widok wyjątkowy. Dylematów z ich rozmieszczeniem nie zazdroszczę, sama mam stale problemy z komponowaniem roślin. ;:173 Ciepła życzę i spokojnego świętowania. Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłko co to taka cisza u Ciebie, jeszcze świętujesz :?: Ja wiem, że bardzo zimno ale na pewno juz coś upstryknęłaś w czasie świąt, chetnie obejrzymy.
U mnie zimnica, wieczorkiem okryję koło domu hortensje ogrodowe bo widziałam -3 w Poznaniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Odpoczywam po świętach! ;:306 A tak naprawdę, to zimno strasznie i poziom endorfin mi opadł. Myślałam, ze będę sadzić dalie, ale muszę poczekać aż się nieco ociepli, bo nie idzie sadzić w takich warunkach i w tak zimną glebę. W dodatku są przymrozki nocne. I tak dobrze, ze u nas nie spadł śnieg :wink: Jak Święta na wyjeździe?

Soniu! Ja myślę, ze posadzę dalie rodzajami, a potem zadbam o ich kolorystyczne rozmieszczenie. I tak na koniec zostanę z kilkoma, które do niczego nie pasują ;:224 A z cebulami nadrobisz w tym roku! Przypomnę Ci! ;:168

Ewka! To się cieszę! :tan Torba dla Ciebie uszykowana! A Ty miejsce uszykowałaś? ;:173

Ewelina! Mam białego barwinka, ale on nieskory jest do rozrastania. Najlepszy jest Vinca major i Vinca minor purpurea. One sa piękne i rosną jak szalone!
Ja też będę dosadzać cebulowe, ale już się nasyciłam i będę bardziej wybredna. Zobaczymy co rzucą jesienią. ;:173

Krysiu Christinkrysia! Podobnie jak ty wstrzymałam prace, może tak po prostu miało być ;:170 Trochę odpoczynku w okresie okołoświątecznym. Igieł nieco mam, bo sąsiadka ma sosny przy płocie, a ja ich nie sprzątam, no może dopiero, jak gruba warstwa się zrobi. Jakoś lubię i igły i szyszki.Ładnie to pachnie i kojarzy mi się z wakacjami nad morzem lub grzybobraniem jesienią.

Florek! Ponoć się rozsiewa, ale nie zauważyłam na razie siewek... ;:218 Ja też bym tak chciała! Dalii nie zaczęłam sadzić, a gdyby nie to zimnisko, pewnie połowa byłaby już w ziemi.

Marta! Na pewno będzie pięknie! Ja już za nimi strasznie tęsknię. Część moich też przy warzywach rośnie. Ładnie wygląda to tak wiejsko - rustykalnie.

Małgosiu! Na razie opuncja rośnie, nie wyrzucę jej. Nie raz ktoś z młodzieży ją podeptał, a ona ciągle rośnie ;:306 Kiedyś w domu miałam tylko kaktusy (zamierzam do tego wrócić) i przesadzałam je co roku i zawsze przez tydzień wyskubywałam z rąk ciernie.

W ogrodzie niczego nadal nie robię, czekam aż będzie cieplej. Zaczynają kwitnąć tulipany, ale ciężko im idzie, bo zimno. mam kilka nowych odmian i nie mogę się doczekać, aż pokażą się w pełnej krasie.
jestem do tyłu z pomidorami i paprykami. Są małe, a ja chciałam je wstawiać do szklarni. Mam nadzieję, ze jak trochę się ociepli, szybko nadgonią!
No i czeka mnie druga bitwa z podagrycznikiem. Mam nadzieję, że chociaż trochę mu dokuczę ;:306

Tymczasem w ogrodzie:

Tulipan Johann Strauss
Obrazek

Turzyca jakowaś
Obrazek

Tulipany biedronkowe, ale nie wiem, co to za odmiana, bo opakowania brak
Obrazek

Tawuła van Houtte'a ?
Obrazek

Wiśnia kwitnie (chyba, bo jak nie, to śliwa)
Obrazek

Nowe hiacynty Fondant
Obrazek

Tulipan Golden Parade! - mieszaniec Darwina!
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj poświątecznie Miłko :) Te drobne białe kwiatuszki są uroczo zjawiskowe. A co tam chowasz pod glinianą doniczką obok hiacyntów?

Też jeszcze nie wkopałam dalii, poczekam aż Ty zaczniesz wkopywać, to się zmobilizuję :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Jakaś ciekawa ta odmiana tulipanów z B. U mnie też zaczynają kwitnąć tulipany i narcyze. Latam co wieczór z wlókniną bo przez te przymrozki obawiam się o te moje delikatesy, ale na szczęście tej nocy z zapowiadanych -4 nic wyszły nici. Szkoda tylko, że przez moją nadgorliwosć ułamałam szachownicę koronę cesarską.
Hiacynty Twoje piękne, kwiat gęsty taki jaki powinien być, moje już takie roztrzepane rzadzizny.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”