Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw

Post »

Maja3 pisze:Hej. Dzisiaj je podlałam, a tak to staram się właśnie nie przelewać, bo potem wszystko z parapetów na dywan spływa
Takie dwa podlania, a prawie wszystkie łatwo przyswajalne składniki pokarmowe zostaną wypłukane. Pomidory mają szczególnie niedobór fosforu i przy zasileniu dolistnym powinny sobie poradzić w dalszym rozwoju.
Awatar użytkownika
ogrodniczka95
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2017, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór wszystkim!

Ja też w tym roku po raz pierwszy postanowiłam sama wyhodować pomidory. Nasionka skiełkowałam na wilgotnym papierze, a potem wsadziłam do ziemi (24.03). 4 dni temu przepikowałam je do kubków plastikowych 500ml. Używałam ziemi do wysiewu Substral. Roślinki rosną jak szalone i wyglądają (według mnie) na bardzo zdrowe.

I teraz pytania: kiedy muszę zacząć nawozić moje sadzonki? Kupiłam Magiczną Siłę do pomidorów. Czy to dobry nawóz? Czy może powinnam zaopatrzyć się w jakiś inny?
Bardzo proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam moją samodzielną przygodę z ogródkiem działkowym. Pozdrawiam,
Gosia
Dylek
100p
100p
Od: 4 mar 2017, o 03:31

Post »

Sam jestem początkujący z obserwacji widzę, że im więcej dajemy pomidorkom luzu tym lepiej same sobie radzą. Nie nawożę jak na razie starcza im podłoże do pikowania. A co do podlewania mam plastikowe przeźroczyste kubki do piwa i po prostu obserwuję co się dzieje w kubku. A ostatnio to się boje zaglądać na parapet co wchodzę do pokoju to dziady większe :D Z jeden strony się cieszyć z drugiej jak je dotrzymać do 15 maja w domu :P
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

I dlatego w tym roku, wysiałem pomidory dopiero 1 kwietnia :D To nie prima aprilis.
Doczytałem w "Pod osłonami", że najlepsza do wysadzenia na miejsce stałe jest rozsada 6 tygodniowa, więc poszedłem za tą opinią.
Zdaję sobie sprawę naturalnie, że to co dobre dla producentów/profesjonalistów, niekoniecznie będzie dla amatora jak ja, ale postanowiłem spróbować, tym bardziej że ryzyko praktycznie żadne.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dylek, mniej podlewaj i obniż temperaturę.

Ogrodniczka95, zacznij czytać posty na forum, na tej stronie masz odpowiedź, sadzonek rosnących w ziemi kwiatowej, do rozsad, uniwersalnej nie trzeba nawozić.

Maja, ja też bym przesadziła te pomidorki do nowej ziemi i nie kombinowała więcej z nawożeniem.
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Przekładałam i...
Spadły moje papryki wypadły z kubeczków, a. Były takie ładne... ;:124 ;:174 Nasypalam nowej ziemi, korzenie się nie urwały, ale nie wiem czy jak wsadziłam jedna nie naderwalam kirzeni ;:145
Obrazek
Ta w dolnym lewym rogu nie wypadła.
Pozdrawiam, Werka
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nic im nie będzie :D Miałam kilka takich pokładających się papryk. Wybiłam z kubeczka, oderwałam dół bryły korzeniowej, resztę włożyłam do kubka a odjętą ziemię na wierzch. Teraz są trochę niżej i stoją stabilnie.
Awatar użytkownika
nalini
200p
200p
Od: 10 lip 2015, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja uprawa parapetowa, w zeszłym tygodniu przepikowałam pomidory do kubków. Słodka papryka jeszcze musi poczekać na osobne kwatery, za to dwie ostre papryczki mają już malutkie owoce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dylek
100p
100p
Od: 4 mar 2017, o 03:31

Post »

aria pisze:Dylek, mniej podlewaj i obniż temperaturę.

Podlewam mało temperatura w okolicach 18 stopni. Ciężko zejść niżej bo to jednak pomieszczenie używane na co dzień.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Też mam problem z temperaturą. Miałam nadzieję, że część będę mogła przed świętami wyekspediować na balkon, ale temperatury są jakie są, więc całe towarzystwo upchałam na parapecie w sypialni - w końcu na święta mieszkanie musi jakoś wyglądać. Wietrzę wieczorami dość intensywnie, żeby miały chociaż namiastkę nocnych chłodów i to wszystko, co mogę zrobić. Dodatkowo te najstarsze, siane na początku marca, wymagają już przesadzenia do większych pojemników, ale zrobię to dopiero w przyszłym tygodniu, jak będę mogła panoszyć się z sadzonkami po całym mieszkaniu. Stan na dzisiaj to 80 sadzonek pomidorów w różnej fazie wzrostu (ostatnie pikowałam wczoraj) i 40 papryk.
Dorota
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli nie możesz obniżyć temperatury, to doświetlaj rano i wieczorem . Będą się mniej wyciągały.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Moje w dzień stoją pod takim foliaczkiem ;) trudno, muszą sobie poradzić. Do domu zabieram je na noc 8-)
Obrazek
Pozdrawiam ;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

No ale kiedyś w końcu trzeba będzie wynieść z parapetów sadzonki pomidorów na zewnątrz. Zrobie to po swiętach . Będą mieszkać pod folią na paletach opatulone agrowłokniną i muszą sobie poradzić. Te wysiane do foli w połowie lutego są już duże i mogły by wylądować w docelowym miejścu ,czyli w foliaku ,a tu taka pogoda i nie zanosi się na coś ciplejszego :evil:
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Słuchajcie mam pytanko czy jak wpakuje część moich pomidorów do skrzyni przykrytej kocem i przewiozę samochodem dziś , do domu mojej mamy, to zmarnieją? Są na coś narażone w taką pogodę ok 10st?
Pozdrawiam, Werka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

10 st dla pomidorów to żadna tragedia. Najgorsze są temperatury poniżej zera, a takie zapowiadają na przyszły tydzień. A moje pomidorki w inspekcie pod szkłem - nie wiem jak przeżyję ten stres.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”