Moje Arboretum cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje Arboretum cz.7

Post »

Byś widziała jak spierniczały ;:306 ptasie móżdżki mają, ale chyba wiedziały, że źle zrobiły ;:14 :pogon
Wysiałam dziś cynie i astry, ale już za ogrodzeniem.
A jak siejesz cynie? Tak, że później pikujesz? Czy od razu tak żeby sobie rosły?
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę uspokoiłam się czytając,że wisteria późno rusza.Kupiłam w tamtym roku maleńką sadzoneczkę,urosła trochę,nie powiem,ale pędy przemarzły.Całego krzaczka jeszcze nie wykopałam,może odbije.Biała magnolia ma wprost królewski wygląd ;:oj A jeszcze pachnie ;:oj U ciebie rzeczywiście wszystko wcześniej,ale moja krwista też się szykuję :heja
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Karolinko nazwa bardzo pasuje do tej magnolii :D
A mogę cię prosić o wstawienie zdjęć tych nabrzmiałych pąków? Nie spodziewam się, że mi już zakwitnie, ale chciałabym wiedziec na przyszłość czego się spodziewać :wink:
Ależ ty masz tych magnolii ;:oj I tulipany już tak pięknie kwitną ;:173
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mirko spokojnie, glicynia odbije, a koniuszki , takie cieniutkie to i u mnie usychają po prostu, ale potem odbije z pęda i będzie ok. :wink: Prawda ,że krwista jest przepiękna :?: ;:138 Ja co rozwinie się nowa roślinka to uważam ,ze piękniejszej nie ma ;:306 ale następna taka sama piękna :wink: no, porzeczka krwista jest cudna, a jeszcze dałam nawozu to ma wyjątkowo duże kwiatki, jak nigdy :lol:

-- 9 kwi 2017, o 09:29 --

Małgosiu chodzi Ci o pąki tej białej magnolii? czy w ogóle magnolii?

Obrazek

Małgosiu, wszystko to są pąki, tak wyglądają, jeden jak widać pękł i widać kolorek, tj Susan, wszystkie będą takie :wink: Sam listek jest mniejszy, nie taki okrągły, pokaż swoje to zobaczymy ?
Tam gdzie widać listek to już kwiata nie ma tylko listki :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika ja idę po najmniejszej linii oporu, sieję cynie do gruntu gęsto i tak sobie rosną, żadnego pikowania, szkoda kręgosłupa i nie ma potrzeby. Mnie już wyszły i dobrze sie mają , będą kwitły do mrozów :) A kurkom już daruj , myślały ,że to dla nich zieloności po tym przymusowym zamknięciu ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu nie potrzebnie przycięłaś teraz złotlina, on już miał zalążki pąków kwiatowych , teraz długo poczekasz na kwitnienie. Jego się przycina zaraz po przekwitnieniu , bo on zaraz zawiązuje pąki na następne późnoletnie kwitnienie. W sumie on kwitnie cały sezon, tylko pierwszy raz obficie , potem mniej , ale prawie cały czas. Dobrze,że pstrego nie przycięłaś :wink: ten zakwitnie :) Takiego nie mam. A co do powojnika to nazwy nie za bardzo znam , na pewno coś tam blu, ale jest taki n8iebieski co b. wcześnie kwitnie i jak widać Ty go masz. ja o nim marzę ale nie spotkałam . Mam prośbę , gdybyś mogła uciąć kawałeczek i wsadzić do doniczeczki. To się sadzi takie rozgalęzienie. zrobię zdjęcie i pokażę. Ja wsadziłam mój fioletowy, to sie wymienimy.m Mój fiolecik niestety nie będzie chyba kwitł , bo był b. zmarnowany. Normalnie to już miał pąki jak ten Twój niebieski, a on idzie w listki.
Moje Arboretum
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Karola, a jak tniesz złotlina? Ja po zimie muszę mu zawsze podciąć zmarznięte pędy, ale te długie zostają. Czy mogę po kwitnieniu go bardziej ciachnąć? Tak o połowę? Wolałabym, żeby był bardziej zwartym krzewem, ale nie mam o nim za dużo pojęcia.
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja też przyłączam się do pytania bo mój taki wybujały z lekka, a szkoda mi mocno ciąć bo za szybko to on u mnie nie rośnie :)
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, Małgosiu, Moniko trochę źle napisałam Joli ,że przycięty złotlin nie będzie kwitł, będzie na tym co zostało, po prostu nie będzie tak obficie. Kochane, tnijcie złotlina spokojnie, nie zostawiajcie takie długie witki , bo to brzydko wygląda i kładzie się . Można go przyciąć ile się chce, najlepiej do pasa czy piersi, zależy jak chcecie. On wtedy zgrubieje i wzmocni się i będzie ładny krzaczek i tak można go utrzymać. A po kwitnieniu dlatego ,że ma teraz pąki i je wytniemy, ale jeśli jest brzydki to go zrównać i będzie kwitł na tym co pozostało. On ślicznie wygląda taki równo przycięty . Ja niektóre przycięłam też nie dawno, to na pozostałych gałązkach będzie kwitł i jest ładny krzew a nie takie witki :wink:

-- 9 kwi 2017, o 11:54 --

Jolu a tak wygląda wsadzenie clematisu do ziemi , moze coś z tego zrozumiesz :wink: Łatwo rozmnożyć klematisa nie z nasionek , sama się tego uczę ale jak widać wychodzi :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze kilka zdjęć przed chwilą zrobionych :)

Obrazek

Obrazek

Ładny bukiet ? to są gałązki które sąsiad widzi a nie ja , to ucięłam , postoi w wodzie a potem powtykam do ziemi :wink:

Obrazek

Obrazek
Wczesna czeresnia, owoce pod koniec maja ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żółta jest późniejsza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to moje cynie :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Można go przyciąć ile się chce, najlepiej do pasa czy piersi
Mój to jest taki do pasa, ale ciachnęłam go dziś  :tan
to są gałązki które sąsiad widzi a nie ja , to ucięłam ,
;:333 ;:306 Piękny bukiet ;:167
Bąbel jaki bojowy ;:306
I dziękuję za zdjęcie cynii, ja też tak wysiałam, bo w ubiegłym roku siałam 20x20 i jakoś mizernie to wyglądało...
I gratuluję klematisowych dzieci ;:138
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rano magnolie były jeszcze w pąkach , teraz już rozwinięte, wystarczyło kilka godzin :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Karolinko, ale masz kwiatów! Cudownie! Magnolia już popis daje... ;:167
A co jest w tym bukiecie?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Karolcia, ależ masz cudnie kolorowo i pachnąco w ogrodzie ;:167 Bąbel ma fajną morduchnę :D Achhh te magnolie ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu w bukiecie jest porzeczka krwista, pięknie kwitnie na czerwono :) kolejne magnolie jeszcze w pąkach :wink: magnolia to najpiękniej kwitnace drzewo ;:215

-- 9 kwi 2017, o 21:38 --

Popatrz Jadziu jaki inteligentny wyraz pyszczka Babla ;:306
Moje Arboretum
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”