Mój ogród cz. 2
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród cz. 2
Nemezjo co do pomidorów to ja w tym roku kupuje ,w tamtym miałam swoje wyhodowane i w foliaku i w ziemi i zaraza wzięła ,w tym roku stwierdziłam żeby mnie nie korciło to kupie tylko do foli.Skrętniki miałam kiedyś fajnie rosły ,kwitły ale po przekwitnięciu zmarniały i znikły ,widac nie mam ręki do nich.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marzenko to też jest jakiś sposób, widzi się co kupuje, grube, dorodne mi jakie chcesz.
Ale ja mam złe doświadczenia z kupowanymi i z resztą lubię się "w to bawić" z tymi sadzonkami. To już tradycja od wielu lat mam swoje i to jakie chce odmiany:).
Wczoraj wreszcie pogoda w miarę ( bez szału) więc od rana do wieczora w ogródku. Clematisy przesadzone ( za gęsto były), poplewione gdzie się dało, docięte resztki iglaków, wygrabione drugi raz podwórko bo przecież ponawiewało znowu dziadostwa, rozsypane nawozy pod roślinami i na trawniku. Trawka zasiana w miejscu kopania, bratki oraz inne powsadzane( żonkilki, szafirki, stokrotki) i już jest weselej:). A na koniec dnia ognisko z kiełbaskami na otwarcie sezonu:).
Dziś jak nigdy wyglądałabym deszczu...ale wiadomo, jak na złość dziś nie popada ( wiecie nawozy). Ale po tym teraz tygodniu deszczu widać różnicę, trawa się zieleni, bez już taki nabrzmiały. A i krokusy ( jakieś niedobitki) się znalazły. W najbliższym czasie czeka mnie zakup roślin na dawną rabatkę różaną. Ale chyba posadzę tam też jakąś różę parkową albo ze dwie takie pienne ( na nodze).

Ale ja mam złe doświadczenia z kupowanymi i z resztą lubię się "w to bawić" z tymi sadzonkami. To już tradycja od wielu lat mam swoje i to jakie chce odmiany:).
Wczoraj wreszcie pogoda w miarę ( bez szału) więc od rana do wieczora w ogródku. Clematisy przesadzone ( za gęsto były), poplewione gdzie się dało, docięte resztki iglaków, wygrabione drugi raz podwórko bo przecież ponawiewało znowu dziadostwa, rozsypane nawozy pod roślinami i na trawniku. Trawka zasiana w miejscu kopania, bratki oraz inne powsadzane( żonkilki, szafirki, stokrotki) i już jest weselej:). A na koniec dnia ognisko z kiełbaskami na otwarcie sezonu:).
Dziś jak nigdy wyglądałabym deszczu...ale wiadomo, jak na złość dziś nie popada ( wiecie nawozy). Ale po tym teraz tygodniu deszczu widać różnicę, trawa się zieleni, bez już taki nabrzmiały. A i krokusy ( jakieś niedobitki) się znalazły. W najbliższym czasie czeka mnie zakup roślin na dawną rabatkę różaną. Ale chyba posadzę tam też jakąś różę parkową albo ze dwie takie pienne ( na nodze).

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Karolinko... U ciebie jak widzę sezon rozpoczęty i to z kiełbaskami.
Tarasik pięknie przystrojony , piękna pogoda czyż można chcieć coś więcej.
. Moja róża na nodze rosła w donicy, zimowała w nieogrzewanym domku i ma się dobrze.
Oby jak najszybciej na działkach puścili nam wodę, także chcę przeprowadzić wertykulację trawnika a następnie nawieść .
, Słoneczka życzę. 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne te donice
, ładnie wyglądają z bratkami.
Kiełbaską sezon rozpoczęty, to jest to, uroki życia w naturze.

Kiełbaską sezon rozpoczęty, to jest to, uroki życia w naturze.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Karolina bardzo ładne kompozycje w donicach przed domem.
Może rzeczywiście trzeba raz kupić skrętnika i samej się przekonać.
Może rzeczywiście trzeba raz kupić skrętnika i samej się przekonać.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Karolino, przyszłam z rewizytą i na razie tylko zaznaczam sobie wątek, żeby Cię nie zgubić
Muszę dokładniej zapoznać się z Twoim ogrodem, bo widzę piękny, duży teren. Na dłuższy spacer po Twoich włościach wybiorę się w wolnej chwili 

- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Wiosna,trochę więcej słońca i zaraz sadzimy bratki.
Róże wszystkie zlikwidowałaś?Miałaś dużo różnych.Ja właśnie kupiłam pachnące,żeby się użerać z mszycami!
Trawa już niedługo urośnie i śladu nie będzie po wykopkach.
Róże wszystkie zlikwidowałaś?Miałaś dużo różnych.Ja właśnie kupiłam pachnące,żeby się użerać z mszycami!
Trawa już niedługo urośnie i śladu nie będzie po wykopkach.
- nemezja
Witajcie:)
Zuziu słoneczko było aż do wczoraj wieczora kiedy trochę pogrzmiało, pobłyskało i solidnie polało ( z pół nocy).
Tego było trzeba, bo wiatr który od jakiegoś czasu co dzień wieje wszystko strasznie osusza. A na moich wykopaliskach wreszcie wzeszła trawa zasiana
.
Grażynko dzięki, zainwestowałam w "lepsze" przy wejściu do domu:).
Aneczko również dziękuję. Polecam skrętniki, to moje rozsadzane ze 2 tygodnie temu, tak się odwdzięczyły, że mają mniej ciasno w nogach:). Z różowego zrobiłam 5 ( 3 duże i dwa małe). A białe z błękitnym podzieliłam na 2.

Beatko witaj. Róże prawie wszystkie, zostawiłam jedną ulubioną i pięknie pachnącą ( przesadziłam) i jedną żółtą z parkowych. Też coś chce dokupić, radziłam się tu już kilku różanych panien co polecają:).
Zuziu słoneczko było aż do wczoraj wieczora kiedy trochę pogrzmiało, pobłyskało i solidnie polało ( z pół nocy).
Tego było trzeba, bo wiatr który od jakiegoś czasu co dzień wieje wszystko strasznie osusza. A na moich wykopaliskach wreszcie wzeszła trawa zasiana

Grażynko dzięki, zainwestowałam w "lepsze" przy wejściu do domu:).
Aneczko również dziękuję. Polecam skrętniki, to moje rozsadzane ze 2 tygodnie temu, tak się odwdzięczyły, że mają mniej ciasno w nogach:). Z różowego zrobiłam 5 ( 3 duże i dwa małe). A białe z błękitnym podzieliłam na 2.

Beatko witaj. Róże prawie wszystkie, zostawiłam jedną ulubioną i pięknie pachnącą ( przesadziłam) i jedną żółtą z parkowych. Też coś chce dokupić, radziłam się tu już kilku różanych panien co polecają:).
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Ja także przyłączę się do pochwał w kierunku Twoich kompozycji doniczkowych
Cudne i takie kolorowe
. Skrętniki zawsze mi się podobały ale nie mam żadnego u siebie
.Ogólnie słabo idzie mi opieka nad moimi domowymi roślinami. Zdecydowanie bardziej wolę dbać o te ogrodowe
. Pozdrawiam
.

- nemezja

WIOSNA jest niesamowita. Aż nie chce się człowiekowi wierzyć jak wszystko rośnie w oczach. Dzień czy dwa zagoniony nie ma czasu przejść po ogrodzie i gdy już go znajdzie to się dziwi. Wczoraj Wyjeżdzałam do pracy zerkłam na czereśnie wielkie u sąsiada. Spały. Wracam wieczorem bielusieńkie:). Pogoda była przepiękna przez ostatni tydzień. A po tym deszczyku dziś w nocy i teraz to dopiero będzie szaleństwo:).
Moją gołą rabatkę po różach chciałabym już obsadzić, ale jeszcze czekam, bo w ogrodniczych trochę marnie, muszą się rozkręcić:).
Pomidory też wystartowały, po jednym dniu na balkonie widać było ile urosły. Dobrze się mają

Trawa wzeszła, wreszcie.

Z prac zostały raczej kosmetyczne. Bo w foliaku jeszcze ze 3 tygodnie poczekam.

I pomidory przed i po dziennym maratonie na balkonie:)

- nemezja
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Karolinko, niesamowicie Ci wszystko kwitnie.
Przecudna magnolia a pomidorki pierwsza klasa. Oj będzie wyżerka.
Pogoda się sknociła, ale to normalne gdy kwitną dzikie śliwki.
Ogródek doniczkowy fantastycznie skomponowany, pięknie wita Gości i zaprasza ich do wejścia.
Pozdrawiam i samych słonecznych dni życzę.

Przecudna magnolia a pomidorki pierwsza klasa. Oj będzie wyżerka.

Pogoda się sknociła, ale to normalne gdy kwitną dzikie śliwki.

Ogródek doniczkowy fantastycznie skomponowany, pięknie wita Gości i zaprasza ich do wejścia.

Pozdrawiam i samych słonecznych dni życzę.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidorki wzorcowe! Moje jeszcze malutkie.
Ale ja tylko 10-15 krzaczków planuję, więcej nie dam rady.
Donice na schodach szykowne!

Ale ja tylko 10-15 krzaczków planuję, więcej nie dam rady.
Donice na schodach szykowne!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Umnie też grad padał.
Jak zwykle u Ciebie pomidorów dużo będzie.
Mnie też by się taki foliak przydał tylko miejsca mało.
Jak zwykle u Ciebie pomidorów dużo będzie.
Mnie też by się taki foliak przydał tylko miejsca mało.
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Schody ukwiecone pięknie i ta magnolia co dech zapiera.
. Szkoda że to kwitnienie tak krótko trwa.