Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Udanych zakupów nie tylko dla siebie ale i dla eMa... :;230
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinka to udanych zakupów a tyle dostałaś podpowiedzi, że teraz to dopiero będzie trudno wybrać :D Ktoś pisał o dereniu kousa, ja też o takim marzyłam i tej wiosny spełniłam swoje marzenie, ponoć też wolno rośnie, a kwitnie wspaniale (to tylko z opisów znam, bo mój jest malutki i dopiero się zadomawia :wink: )
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, kup kilka... dylematu wtedy nie będzie tak wielkiego ;:333 ;:306 ...no może potem z sadzeniem...
Tylko nie kupuj robinii, może się komuś naradzę, ale w tym roku osobiście wycięłam taką 10 letnią, która miała być piękną różową, a okazała się w drugim kwitnieniu zwykłą pospolitą akacją...
Puszczała w sezonie baty na ponad 2 metry, oprócz tego odrosty ziemią. Nie wiem jak po wycięciu, czy w czerwcu nie okaże się że mam pole akacjowe na podwórku ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Potwierdzam... robinia strasznie łamliwa i przy większym wietrze nie wytrzymuje.. ja swoją właśnie z tego powodu wyprowadziłam z ogródka...
teraz mam brzozę płaczącą... uwielbiam ją...
Mam też i derenia Kousa... kupiłam go jako 60 cm. sadzonkę... na kwiaty czekałam strasznie długo, bo chyba 7-8 lat... ale jak kwitnie jest piękny...
Mam nawet dwa, bo jeden miał być różowy... okazało się że oba białe... jesienią je przycięłam, bo urosły za duże i teraz na jednym już widać pąki kwiatowe, ale na drugim nic.. ciekawe czy zakwitną znowu obydwa... udanych łowów... :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko - ja ci nie podpowiem nic ciekawego w kwestii drzewka - ale radzę, żebyś poważnie wzięła pod uwagę rady Madzi. Widziałam w jej ogrodzie kwitnące wiśnie - wyglądają bajecznie!!!!
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelinko, życzę, udanych zakupów i trafnego wyboru ;:138 ja nie podrzucę Ci żadnego pomysłu bo nie mam miejsca na drzewka,
chodziarz, chciałabym mieć taki akcent w ogrodzie .Miałam robinie różową i złotokap i białe bzy,ale teraz w tym miejscu mam podjazd,
drzewka przesadziłam ale to był środek lata i nie przeżyły przeprowadzki ;:223
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie wieczorkiem :wit .

Tak jak pisałam wcześniej dzisiaj byłam w szkółce a tam szaleństwo ! Ludzi od groma chociaż pogoda nie była zbyt piękna. Udało mi się kupić kilka roślin :heja . Przywiozłam moją wymarzoną wiśnię Amanogawę ;:138 . Sadzonki były bardzo ładne w porównaniu z tym patykiem, który widziałam w innej szkółce więc nawet nie zastanawiałam się i wpakowałam na wózek. Nie mieli śliwy Pissardi więc po godzinnych rozmyśleniach wzięłam bordowolistnego szczepionego klona "Royal Red" ;:333 . Przez bite pół godziny stałam przy sadzonkach szczepionego głogu "Paul's Scarlet" :roll: . Serce mówiło "weź" a rozum mówił co innego. W końcu rozum wygrał bo nie chcę chorowitego drzewa. Może jednak zrobiłam źle ?? Mieli na prawdę całkiem przyzwoite sadzonki . Po świętach jadę z Emilką do ortopedy w tamtym kierunku więc może jednak serce wygra ;:306 . Kupiłam też jabłonkę ozdobną "White Angel" , dwa jałowce "Prince of Wales" , dwie tawuły " Little Princess" i miniaturową krzewuszkę "Elvera" o wyjątkowym ciemnym ulistnieniu. Nie poszalałam mocno no ale z drugiej strony dobre i to .Trzeba zostawić sobie rośliny na następny raz ;:224 . Z ciekawych drzewek mieli jeszcze płaczące formy jabłoni ozdobnych . Poza tym grab "Fastigiata" czy też nieznana mi czeremcha szczepiona "Shubert" . Mieli tego trochę ale jak wiadomo miejsce jest ograniczone. Niestety z braku czasu posadziłam tylko klona. Reszta musi poczekać do jutra. Jestem bardzo ciekawa czy będę zadowolona z moich wyborów. Czas pokaże.

Obrazek

Kasiu dzięki ;:196 . Połowy były w miarę udane ;:108 .

Obrazek

Zuza trafiło się też coś dla eMa :;230 . Skoro podobają Mu się klony to będzie zadowolony ;:333 .

Obrazek

Agnieszko wybór miałam nie łatwy i może nie do końca dobrze zrobiłam ale jest w porządku . Zobaczymy jak drzewka bedą wyglądały za kilka lat bo na razie olbrzymie to nie są :lol: . Derenia Kousa nie mieli więc nawet o nim nie pomyślałam. Może kiedyś bo faktycznie cudny jest ;:224 .

Obrazek

Basiu robinie omijałam szerokim łukiem chociaż uśmiechała się do mnie skubana ;:306 . Skoro ona taka łamliwa to jej podziękowałam. Poza tym tak jak piszesz czasem można się naciąć. Miejmy nadzieję, że pola akacjowego nie będziesz miała . Najwyżej ubijesz interes na sprzedaży sadzonek ;:306 .

Takie "cóś" mi się wysiało. Wiecie co to może być ??

Obrazek

Gabrysiu robinii nie wzięłam ;:185 . Brzozy płaczące ładnie wyglądają, może kiedyś i ja sprawię sobie taką. O Matko ;:oj , 7 lat na kwiaty to faktycznie długo no ale skoro było warto ?? Widok kwitnącego Derenia Kousa jest wspaniały . Trzymam kciuki żeby obydwa zakwitły ;:168 .

Obrazek

Marysiu masz rację Madzia ma cudne wiśnie ;:215 . Kupiłam jedną ale mam nadzieję, że posadzę jeszcze dwie na drugiej części działki.

Obrazek

Wandziu szkoda, że Twoje drzewka nie przetrwały przeprowadzki. Mieli wszystko czego potrzebujesz bo i robinie i bzy i złotokapy ;:224 .

Obrazek

Pozdrawiam i udanego weekendu Wam życzę .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelina widzę, ze zakupy udane ;:138 :) będzie co robić ;) też muszę sobie jakieś drzewko ozdobne sprawić tylko nie wiem jeszcze co :) więc może któreś mnie zainspiruje u Ciebie :)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Accolade nie jest odmianą nową, lecz rzadko spotykaną.
Gdybym gdzieś spotkała, bez wahania nabyłabym drugie drzewko.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu w takim stanie drzewka nie wyglądają jeszcze imponująco ;:306 . Miejmy nadzieję, że szybko nabiorą masy ;:224 . Ja dojrzewałam do tych zakupów długi czas bo drzewka trzeba mieć ;:333 . Mam nadzieję, że będę zadowolona chociaż trochę .

Madziu skoro rzadko spotykana to pewnie jej nigdzie nie dostanę . No szkoda , ale skoro tak polecasz to może kiedyś będę miała szczęście i trafię na nią.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, podczytywałam, ale nie pisałam, bo na drzewkach kompletnie się nie znam. :lol:
Czekałam na chwilę, gdy już dokonasz zakupów i pochwalisz się nimi. ;:108 ;:7
No i się doczekałam, a widzę naprawdę duży pakiet nowych nabytków. ;:63 ;:63 ;:63
Poczekam aż się u Ciebie zadomowią i będę podziwiać podczas spacerów po Twoim ogrodzie. ;:65 :roll: ;:111
Słonecznego weekendu życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Siewki mi przypominają lawendę. Powinna się wysiać w tym miejscu?
Widzę,że szaleńswo zakupowe trwa. U mnie też. Jakie to miłe. ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko przeczytałam całą dyskusję o drzewach. :) Dobrze, że decyzję podjęłaś, Też posadziłam Amanogawę, będziemy porównywać. ;:215 Klony szybko rosną, ale dość wcześnie zrzucają liście. ;:131 Mam cztery, w tym czerwonego. Teraz raczej kupiłabym śliwę wiśniową. Drobiazgi też przypadkiem wpadły do koszyka. :D Floksy szydlaste już kwitną. ;:oj Słońca życzę. ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko minie trochę czasu zanim drzewa będą ozdobą ;:224 . Mam jednak nadzieję, że za kilka lat będzie na czym oko zawiesić. Dziękuję i wzajemnie słoneczka Ci życzę ;:196 .

Alu lawenda rośnie ale trochę dalej . Bliżej mam kocimiętkę ale to raczej nie ona ;:185 . Roślinne zakupy uwielbiam ;:138 . Dają mi więcej radości niż takie po galeriach handlowych, które traktuję jak karę ;:306 . Mój eM wie, że jak coś mi doskwiera to najlepszym lekarstwem jest wypad po rośliny :lol: .

Soniu fajnie, że obie będziemy miały to drzewko. Prezentuje się bardzo ładnie i ten pokrój ;:333 . Trochę zmartwiłaś mnie tym klonem no ale idealnego drzewka chyba nie ma ;:224 . Mam nadzieję, że mimo wszystko będę zadowolona. Co do floksów to kwitną bo kupiłam je kilka dni temu . Takiego koloru nie miałam więc wzięłam ;:224 . Dziękuję i wzajemnie słoneczka życzę ;:196 .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ewelinko, fajne zakupy :uszy Jak mi jednego klona tuje pożarły, to kupiłam sobie ....5 :lol: Każdy inny. I mam ogromną frajdę, że mogę je obserwować corocznie jak rosną w siłę. Bo kupowałam nieduże okazy. Każde drzewko urośnie, nawet się nie zorientujesz kiedy. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”