Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
- Zuzia111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
Udanych zakupów nie tylko dla siebie ale i dla eMa... 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinka to udanych zakupów a tyle dostałaś podpowiedzi, że teraz to dopiero będzie trudno wybrać
Ktoś pisał o dereniu kousa, ja też o takim marzyłam i tej wiosny spełniłam swoje marzenie, ponoć też wolno rośnie, a kwitnie wspaniale (to tylko z opisów znam, bo mój jest malutki i dopiero się zadomawia
)

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ewelinko, kup kilka... dylematu wtedy nie będzie tak wielkiego
...no może potem z sadzeniem...
Tylko nie kupuj robinii, może się komuś naradzę, ale w tym roku osobiście wycięłam taką 10 letnią, która miała być piękną różową, a okazała się w drugim kwitnieniu zwykłą pospolitą akacją...
Puszczała w sezonie baty na ponad 2 metry, oprócz tego odrosty ziemią. Nie wiem jak po wycięciu, czy w czerwcu nie okaże się że mam pole akacjowe na podwórku

Tylko nie kupuj robinii, może się komuś naradzę, ale w tym roku osobiście wycięłam taką 10 letnią, która miała być piękną różową, a okazała się w drugim kwitnieniu zwykłą pospolitą akacją...
Puszczała w sezonie baty na ponad 2 metry, oprócz tego odrosty ziemią. Nie wiem jak po wycięciu, czy w czerwcu nie okaże się że mam pole akacjowe na podwórku

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Potwierdzam... robinia strasznie łamliwa i przy większym wietrze nie wytrzymuje.. ja swoją właśnie z tego powodu wyprowadziłam z ogródka...
teraz mam brzozę płaczącą... uwielbiam ją...
Mam też i derenia Kousa... kupiłam go jako 60 cm. sadzonkę... na kwiaty czekałam strasznie długo, bo chyba 7-8 lat... ale jak kwitnie jest piękny...
Mam nawet dwa, bo jeden miał być różowy... okazało się że oba białe... jesienią je przycięłam, bo urosły za duże i teraz na jednym już widać pąki kwiatowe, ale na drugim nic.. ciekawe czy zakwitną znowu obydwa... udanych łowów...
teraz mam brzozę płaczącą... uwielbiam ją...
Mam też i derenia Kousa... kupiłam go jako 60 cm. sadzonkę... na kwiaty czekałam strasznie długo, bo chyba 7-8 lat... ale jak kwitnie jest piękny...
Mam nawet dwa, bo jeden miał być różowy... okazało się że oba białe... jesienią je przycięłam, bo urosły za duże i teraz na jednym już widać pąki kwiatowe, ale na drugim nic.. ciekawe czy zakwitną znowu obydwa... udanych łowów...

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko - ja ci nie podpowiem nic ciekawego w kwestii drzewka - ale radzę, żebyś poważnie wzięła pod uwagę rady Madzi. Widziałam w jej ogrodzie kwitnące wiśnie - wyglądają bajecznie!!!!
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Ewelinko, życzę, udanych zakupów i trafnego wyboru
ja nie podrzucę Ci żadnego pomysłu bo nie mam miejsca na drzewka,
chodziarz, chciałabym mieć taki akcent w ogrodzie .Miałam robinie różową i złotokap i białe bzy,ale teraz w tym miejscu mam podjazd,
drzewka przesadziłam ale to był środek lata i nie przeżyły przeprowadzki

chodziarz, chciałabym mieć taki akcent w ogrodzie .Miałam robinie różową i złotokap i białe bzy,ale teraz w tym miejscu mam podjazd,
drzewka przesadziłam ale to był środek lata i nie przeżyły przeprowadzki

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie wieczorkiem
.
Tak jak pisałam wcześniej dzisiaj byłam w szkółce a tam szaleństwo ! Ludzi od groma chociaż pogoda nie była zbyt piękna. Udało mi się kupić kilka roślin
. Przywiozłam moją wymarzoną wiśnię Amanogawę
. Sadzonki były bardzo ładne w porównaniu z tym patykiem, który widziałam w innej szkółce więc nawet nie zastanawiałam się i wpakowałam na wózek. Nie mieli śliwy Pissardi więc po godzinnych rozmyśleniach wzięłam bordowolistnego szczepionego klona "Royal Red"
. Przez bite pół godziny stałam przy sadzonkach szczepionego głogu "Paul's Scarlet"
. Serce mówiło "weź" a rozum mówił co innego. W końcu rozum wygrał bo nie chcę chorowitego drzewa. Może jednak zrobiłam źle ?? Mieli na prawdę całkiem przyzwoite sadzonki . Po świętach jadę z Emilką do ortopedy w tamtym kierunku więc może jednak serce wygra
. Kupiłam też jabłonkę ozdobną "White Angel" , dwa jałowce "Prince of Wales" , dwie tawuły " Little Princess" i miniaturową krzewuszkę "Elvera" o wyjątkowym ciemnym ulistnieniu. Nie poszalałam mocno no ale z drugiej strony dobre i to .Trzeba zostawić sobie rośliny na następny raz
. Z ciekawych drzewek mieli jeszcze płaczące formy jabłoni ozdobnych . Poza tym grab "Fastigiata" czy też nieznana mi czeremcha szczepiona "Shubert" . Mieli tego trochę ale jak wiadomo miejsce jest ograniczone. Niestety z braku czasu posadziłam tylko klona. Reszta musi poczekać do jutra. Jestem bardzo ciekawa czy będę zadowolona z moich wyborów. Czas pokaże.

Kasiu dzięki
. Połowy były w miarę udane
.

Zuza trafiło się też coś dla eMa
. Skoro podobają Mu się klony to będzie zadowolony
.

Agnieszko wybór miałam nie łatwy i może nie do końca dobrze zrobiłam ale jest w porządku . Zobaczymy jak drzewka bedą wyglądały za kilka lat bo na razie olbrzymie to nie są
. Derenia Kousa nie mieli więc nawet o nim nie pomyślałam. Może kiedyś bo faktycznie cudny jest
.

Basiu robinie omijałam szerokim łukiem chociaż uśmiechała się do mnie skubana
. Skoro ona taka łamliwa to jej podziękowałam. Poza tym tak jak piszesz czasem można się naciąć. Miejmy nadzieję, że pola akacjowego nie będziesz miała . Najwyżej ubijesz interes na sprzedaży sadzonek
.
Takie "cóś" mi się wysiało. Wiecie co to może być ??

Gabrysiu robinii nie wzięłam
. Brzozy płaczące ładnie wyglądają, może kiedyś i ja sprawię sobie taką. O Matko
, 7 lat na kwiaty to faktycznie długo no ale skoro było warto ?? Widok kwitnącego Derenia Kousa jest wspaniały . Trzymam kciuki żeby obydwa zakwitły
.

Marysiu masz rację Madzia ma cudne wiśnie
. Kupiłam jedną ale mam nadzieję, że posadzę jeszcze dwie na drugiej części działki.

Wandziu szkoda, że Twoje drzewka nie przetrwały przeprowadzki. Mieli wszystko czego potrzebujesz bo i robinie i bzy i złotokapy
.

Pozdrawiam i udanego weekendu Wam życzę .

Tak jak pisałam wcześniej dzisiaj byłam w szkółce a tam szaleństwo ! Ludzi od groma chociaż pogoda nie była zbyt piękna. Udało mi się kupić kilka roślin

Kasiu dzięki

Zuza trafiło się też coś dla eMa

Agnieszko wybór miałam nie łatwy i może nie do końca dobrze zrobiłam ale jest w porządku . Zobaczymy jak drzewka bedą wyglądały za kilka lat bo na razie olbrzymie to nie są

Basiu robinie omijałam szerokim łukiem chociaż uśmiechała się do mnie skubana

Takie "cóś" mi się wysiało. Wiecie co to może być ??

Gabrysiu robinii nie wzięłam

Marysiu masz rację Madzia ma cudne wiśnie

Wandziu szkoda, że Twoje drzewka nie przetrwały przeprowadzki. Mieli wszystko czego potrzebujesz bo i robinie i bzy i złotokapy

Pozdrawiam i udanego weekendu Wam życzę .
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Ewelina widzę, ze zakupy udane
będzie co robić ;) też muszę sobie jakieś drzewko ozdobne sprawić tylko nie wiem jeszcze co
więc może któreś mnie zainspiruje u Ciebie 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Accolade nie jest odmianą nową, lecz rzadko spotykaną.
Gdybym gdzieś spotkała, bez wahania nabyłabym drugie drzewko.
Gdybym gdzieś spotkała, bez wahania nabyłabym drugie drzewko.
- ewelkacha88
Mariuszu w takim stanie drzewka nie wyglądają jeszcze imponująco
. Miejmy nadzieję, że szybko nabiorą masy
. Ja dojrzewałam do tych zakupów długi czas bo drzewka trzeba mieć
. Mam nadzieję, że będę zadowolona chociaż trochę .
Madziu skoro rzadko spotykana to pewnie jej nigdzie nie dostanę . No szkoda , ale skoro tak polecasz to może kiedyś będę miała szczęście i trafię na nią.

Madziu skoro rzadko spotykana to pewnie jej nigdzie nie dostanę . No szkoda , ale skoro tak polecasz to może kiedyś będę miała szczęście i trafię na nią.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ewelinko, podczytywałam, ale nie pisałam, bo na drzewkach kompletnie się nie znam.
Czekałam na chwilę, gdy już dokonasz zakupów i pochwalisz się nimi.
No i się doczekałam, a widzę naprawdę duży pakiet nowych nabytków.
Poczekam aż się u Ciebie zadomowią i będę podziwiać podczas spacerów po Twoim ogrodzie.
Słonecznego weekendu życzę.

Czekałam na chwilę, gdy już dokonasz zakupów i pochwalisz się nimi.

No i się doczekałam, a widzę naprawdę duży pakiet nowych nabytków.

Poczekam aż się u Ciebie zadomowią i będę podziwiać podczas spacerów po Twoim ogrodzie.

Słonecznego weekendu życzę.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Siewki mi przypominają lawendę. Powinna się wysiać w tym miejscu?
Widzę,że szaleńswo zakupowe trwa. U mnie też. Jakie to miłe.
Widzę,że szaleńswo zakupowe trwa. U mnie też. Jakie to miłe.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Ewelinko przeczytałam całą dyskusję o drzewach.
Dobrze, że decyzję podjęłaś, Też posadziłam Amanogawę, będziemy porównywać.
Klony szybko rosną, ale dość wcześnie zrzucają liście.
Mam cztery, w tym czerwonego. Teraz raczej kupiłabym śliwę wiśniową. Drobiazgi też przypadkiem wpadły do koszyka.
Floksy szydlaste już kwitną.
Słońca życzę. 

- ewelkacha88
Lucynko minie trochę czasu zanim drzewa będą ozdobą
. Mam jednak nadzieję, że za kilka lat będzie na czym oko zawiesić. Dziękuję i wzajemnie słoneczka Ci życzę
.
Alu lawenda rośnie ale trochę dalej . Bliżej mam kocimiętkę ale to raczej nie ona
. Roślinne zakupy uwielbiam
. Dają mi więcej radości niż takie po galeriach handlowych, które traktuję jak karę
. Mój eM wie, że jak coś mi doskwiera to najlepszym lekarstwem jest wypad po rośliny
.
Soniu fajnie, że obie będziemy miały to drzewko. Prezentuje się bardzo ładnie i ten pokrój
. Trochę zmartwiłaś mnie tym klonem no ale idealnego drzewka chyba nie ma
. Mam nadzieję, że mimo wszystko będę zadowolona. Co do floksów to kwitną bo kupiłam je kilka dni temu . Takiego koloru nie miałam więc wzięłam
. Dziękuję i wzajemnie słoneczka życzę
.

Alu lawenda rośnie ale trochę dalej . Bliżej mam kocimiętkę ale to raczej nie ona

Soniu fajnie, że obie będziemy miały to drzewko. Prezentuje się bardzo ładnie i ten pokrój

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ewelinko, fajne zakupy
Jak mi jednego klona tuje pożarły, to kupiłam sobie ....5
Każdy inny. I mam ogromną frajdę, że mogę je obserwować corocznie jak rosną w siłę. Bo kupowałam nieduże okazy. Każde drzewko urośnie, nawet się nie zorientujesz kiedy.