Jak pozbierać, wysiać nasiona surfini?
Re: Jak pozbierać, wysiać nasiona surfini?
Tylko raz siałam surfinie, ale te najpiękniejsze, pofalowane nie wzeszły. Najłatwiej wschodzą zwykłe amarantowe, lub fiolet.
Witam, ja na wiosnę siałam z nasion petunie typu surfinia fioletową, bardzo ładnie wzeszła. Dokupiłam w sklepie gotową sadzonkę surfinii czerwonej, fioletowej i różowej. Zbieram nasiona ze wszystkich. W przyszłym roku wysieję i zobaczę co wyjdzie.
Zastanawiam się tylko jak to jest, fioletowa pięknie pachnie, reszta nic. Czerwona wyrosła na kopułę i ma mniejsze kwiaty za to jest ich więcej, a reszta to takie wiszące i stojące łodygi z dużymi kwiatami
Ktoś wie o co w tym chodzi?
Zastanawiam się tylko jak to jest, fioletowa pięknie pachnie, reszta nic. Czerwona wyrosła na kopułę i ma mniejsze kwiaty za to jest ich więcej, a reszta to takie wiszące i stojące łodygi z dużymi kwiatami

Ktoś wie o co w tym chodzi?
Są różne odmiany, jedne pachną inne nie, jedne mają drobniejsze, inne większe kwiaty.Te które mają sztywniejsze stojące bardziej łodygi to petunie, surfinie są zwisające.Kupując je wiosną często nie do końca wiadomo jak będą rosły, bo często producenci traktują je preparatami skarlającymi, chyba po to by nie wybiegały i łamały się w czasie transportu.Gdy preparat przestaje działać po przesadzeniu rosną we właściwy dla danej odmiany sposób.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy wam też nasiona petunii po pęknięciu torebki nasiennej przyklejają się do liści ? Pierwszy raz siałam petunię i zbieram teraz te drobniutkie nasiona.
aleksandras77 pisze:Czy wam też nasiona petunii po pęknięciu torebki nasiennej przyklejają się do liści ? Pierwszy raz siałam petunię i zbieram teraz te drobniutkie nasiona.
Tak, u mnie fioletowa jest najbardziej klejąca.
U mnie na doniczkach widniała nazwa "kwiat ozdobny"selli7 pisze:Są różne odmiany, jedne pachną inne nie, jedne mają drobniejsze, inne większe kwiaty.Te które mają sztywniejsze stojące bardziej łodygi to petunie, surfinie są zwisające.Kupując je wiosną często nie do końca wiadomo jak będą rosły, bo często producenci traktują je preparatami skarlającymi, chyba po to by nie wybiegały i łamały się w czasie transportu.Gdy preparat przestaje działać po przesadzeniu rosną we właściwy dla danej odmiany sposób.

Po tym, co tu przeczytałam ogromnie jestem ciekawa, co mi z tych nasion wyrośnie.
Posieję tylko czerwoną.
No bo coś wyrośnie, nie?
Pod doniczką z petunią mam skrzynkę z groszkiem pachnącym i dużo czegoś mi tam wykiełkowało. Może to ta petunia

Z kolei w donicach z pomidorkami wysiała mi się chyba lobelia. Rośnie tylko w tych donicach które stoją pod lobelią.
Ktoś wie gdzie te nasiona są i jak się je zbiera?
-
- 200p
Teraz dopiero wysiewalas? Nie bardzo rozumiem skąd miałyby się teraz pokazać siewki petunii.
To raczej samosiewki.aleksandras77 pisze:Teraz dopiero wysiewalas? Nie bardzo rozumiem skąd miałyby się teraz pokazać siewki petunii.
Petunię wysiewałam na wiosnę, teraz zbieram jej nasiona, część na pewno wypadła sama zanim ją zebrałam, a że pod spodem mam skrzynkę to podejrzewam, że tam wykiełkowała.
pewna nie jestem, ale w innych skrzynkach nic nie rośnie.
To samo mam pod lobelią. COŚ rośnie w pomidorach, ale tylko pod skrzynką z lobelią właśnie.
Cyknę jutro fotkę, dla bardziej obeznanych w temacie

-
- 200p
Czekamy na foto.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
eleeri to są samosiewki.U mnie lobelia przylądkowa sama się rozsiewa po ogródku. A obecnie czekam na dorośnięcie i zakwitnięcie petuni fioletowej z torebki z nasionami o kolorze białym strzępiastej bo miałam dwie roślinki inne czyli fioletową i białą w różowe pasy.
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Witam jestem tu nowa
I chciałam podzielić się swoją pasją. Od kilku lat mam samosiejki surfinii, są piękne i faktycznie kolor nie jest jednolity, mimo tego że kiedyś kupiłam jeden kolor. Jedyny minus tych samosiejek to taki, że dopiero w lipcu zaczynają kwitnąć. W tamtym roku pozbierałam sobie nasionka z dwóch kwiatów, początek lutego wysiałam, jak zeszły to popikowałam, teraz mam bardzo ładne sadzoneczki, tylko ze różnej wielkości z racji tego ze jedne mają więcej słońca a drugie mniej. Jestem ciekawa jak będzie dalej, jak będą kwitły, czy będą takie bujne jak kupne? czy trochę marniejsze
, ale to czas pokaże. Czy jest ktoś co w tym roku wysiał surfinie?

Hej
Ja wysiałam
W ubiegłym roku wysiałam kupioną, najtańszą bordową, później kupiłam kwiatki - czerwoną i fioletową. Ze wszystkich pozbierałam nasiona, ale nie wysiałam ich w tym roku.
Kupiłam sobie ładniejsze
dwubarwne i strzępiaste. Zobaczę co z nich wyrośnie

Ja wysiałam

W ubiegłym roku wysiałam kupioną, najtańszą bordową, później kupiłam kwiatki - czerwoną i fioletową. Ze wszystkich pozbierałam nasiona, ale nie wysiałam ich w tym roku.
Kupiłam sobie ładniejsze

dwubarwne i strzępiaste. Zobaczę co z nich wyrośnie

Hejka,
a to posiałaś surfinie czy petunie? Bo ja nie mogłam dostać nasion surfinii, więc wysiałam swoje zebrane.
a to posiałaś surfinie czy petunie? Bo ja nie mogłam dostać nasion surfinii, więc wysiałam swoje zebrane.
W sumie to posiałam petunie
o zwisających pędach, więc prawie jak surfine
W ubiegłym roku też posiałam petunie
a w sklepie kupiłam gotowe surfinie (chyba
tak było napisane na doniczkach)
Ale dalej nie widzę między nimi różnicy

W ubiegłym roku też posiałam petunie

Ale dalej nie widzę między nimi różnicy
Nie cytujemy jak odpowiadamy bezpośrednio. Iwona
Podobno te zwisające to surfinie, a te stojące to petunie, fakt kwiaty mają identyczne, ja jestem laikiem więc dla mnie też nie ma różnicy. Tylko byłam ciekawa czy są nasiona surfinii, bo ja nigdzie nie mogłam znaleźć, więc widzę że trzeba szukać petunii o zwisających pędach.
Podobno te zwisające to surfinie, a te stojące to petunie, fakt kwiaty mają identyczne, ja jestem laikiem więc dla mnie też nie ma różnicy. Tylko byłam ciekawa czy są nasiona surfinii, bo ja nigdzie nie mogłam znaleźć, więc widzę że trzeba szukać petunii o zwisających pędach.