Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
Re: Kalafior
A szkoda... Kiedy wysiewałeś??? Moje dopiero wychodzą z ziemi 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
30 marca wysiałam średniowczesnego Pioniera do kuwetki. Nasiona miałam od ub. roku. Wczoraj kupiłam wczesnego Snowba i też posiałam. Ja mam warzywnik w słonecznym miejscu i zauważyłam,że wiosenny kalafior w lekkim cieniu o wiele lepiej wiąże ładne róże. Dokładnie robię tak: wiosną wysiewam dwa, długie rządki bobu i potem za bobem wzdłuż, w maju wysadzam rządek kalafiora. Bób jest od południa i zacienia kalafior. Zdarzyło się, że miałam dużo kalafiorów i zabrakło rządka z bobem, więc posadziłam kilka poza cieniem, na słońcu i te były nieładne. Sadzę w odległości ok. 80 cm za bobem, bo kalafior tworzy najpierw wielkie liście, potem wiąże róże. Dla porównania kalafior który rósł na słońcu tworzył mniejsze liście mimo takiej samej obsługi.
seba1999 dużo masz kalafiorów. Ja sadzę 10-15 na wiosnę i 20 w lipcu.
seba1999 dużo masz kalafiorów. Ja sadzę 10-15 na wiosnę i 20 w lipcu.
Dajecie obornik pod kalafior jeśli tak to jaki???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja w tym roku mam pierwszy raz. Zaraz im zrobie fotke. Są od ponad tygodnia dzień i noc w mini szklarence. Coś tam padło ale potrzebuje z 10szt żeby tylko spróbować uprawy. 

- BobejGS
- Kontakt:
Jeden rządek jest czego innego, a reszta to kalafiory w dwóch odmianach.

-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja odkąd mam tunel wszystkie kapistne w tym kalafiory wysiewam pod folią, w tym roku kapusta wylądowała w ziemi pod koniec lutego, reszta była siana chyba w połowie marca i nie ma względem nich różnicy. A po ostatnich ciepłych dniach wszystko pięknie powychodzilo 
W tym roku planuję mieć białego kalafiora, fioletowego i w typie romanesco.

W tym roku planuję mieć białego kalafiora, fioletowego i w typie romanesco.
Pozdrawiam, Ewa
Błażej masz ładne spore sadzonki. 

- BobejGS
- Kontakt:
Miałem wysiane jeszcze w innej wielodoniczce ale za dużo jest tam róznych roslin i w minitunelu są na tyle, więc nie wiem, które odmiany skiełkowały. Niedługo pójdę sprawdzić. 

Tak ,ja daję obornik pod kalafiory. Mam lekką ziemię i bez tego ani rusz. Chowam kury i gęsi , więc daję taki. Ale może być każdy inny. Przygotowuję i nawożę poletko obornikiem jesienią.Daję go sporo, bo kalafior jest żarłoczny.Po podrośnięciu zasilam gnojówką z roślin, żeby dostarczyć azotu. Gnojówka z cebuli i czosnku daje kopa i jednocześnie chroni przed robakami. Pomidorowa też im służy. Po zawiązaniu róży załamuję liście, aby kalafiorki schować przed promieniami słonecznymi . To ważne, szczególnie we wczesnej uprawie.baxiowa pisze:Dajecie obornik pod kalafior jeśli tak to jaki???
Mam kurzy przekompostowany i świeży mam również owczy z zeszłego roku myślę że z głodu nie umrą 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja wysadzam albo jutro albo we wtorek. Niech się dzieje wola nieba. 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Trochę się waham
Białą agro okeciłem tunel żeby nie było dużych strat ciepła .

Białą agro okeciłem tunel żeby nie było dużych strat ciepła .
- BobejGS
- Kontakt:
Ja mam łatwiej, bo nie mam wyboru. po prostu musze wysadzić. Siedzą i tak cały czas w tuneliku na dworze, to mają podobne warunki co w gruncie. No będą miały trochę gorzej. 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jak wyglądają ?
W zeszłym roku sadziłem większą rozsadę
I to chyba w maju jak dobrze pamiętam.