Od wiosny do jesieni w moim raju
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Od wiosny do jesieni w moim raju
Ten piegowaty jest piękny!
Zuziu, co to za kwiat...podobny jest do chryzantemy. O tej porze raczej to nierealne 

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie w ten piękny słoneczny dzień.
Na działkę mimo to nie pojechałam..sprawy domowe, święta za pasem a właściwie tak sucho że bez wody nic nie udziabię. Ponoć za kilka dni mamy mieć już wodę na działkach, może wcześniej popada.
Elu...gdyby choć troszkę popadało na pewno było by więcej kwitnących. Roślinki się męczą, żal aż patrzeć. Szpadla nie idzie wbić w ziemię.
Iwonko...mam wszystkie kolory sasanek, jednak tylko fioletowa najładniej przyrasta. Pozostałe owszem przyrastają ale powolutku, wysiewać się także u mnie nie chcą. Co do RH...mój jeszcze nie posadzony
, czekam na wodę. Cieszę się że go kupiłam.
Lucynko...bo widzisz ze mnie taka istota że u wszystkich bardziej mi się podoba niż u siebie. A tak na poważnie życz mi deszczu albo lepiej niech już puszczą tą wodę na działkach.
Boję się że roślinki zamiast teraz na wiosnę powinny rosnąć i kwitnąć zaczną usychać.
Basiu..właśnie RH nie posadziłam.
Ja co to wszystko lubię sadzić od ręki tym razem się poddałam, za sucho a woda w beczce już dawno się skończyła.
Aniu......tak to coś to chryzantema.
Jesienią tak ot..wsadziłam gałązkę , nie dawała znaku życia a tu raptem takie maleństwo, prawie bez listków nawet zakwitło.
. Nie wiem dalej co z tym zrobić..
.
Wandziu..dziękuję za pochwały i proszę o deszcz, ktoś pomyśli zwariowała , raczej wszyscy życzą sobie pogody.
Ale to dla roślinek.
Iwonka1...co do krokusów słusznie zauważyłaś, piękne kwiatki jak ktoś ma ogródek przy domu to się nimi nacieszy . Dla takich dojeżdżających jak my możemy wcale ich nie zobaczyć.
Jeśli chodzi o piegowate ciemierniki, u mnie rosną wszystkie kolory na jednej rabacie. Jeśli następnym razem będę na działce i takiego znajdę to go zaznaczę inaczej nie będę wiedziała który jest który.
Dominiko...ta pełna prymulka to zeszłoroczny zakup, właściwie to kupiłam wtedy trzy kolorki. Przez zimę uchowały się wszystkie, niestety tegoroczny wiosenny przymrozek jedną przymroził.
Tak więc zostały się dwie..jedna kwitnie a druga dopiero w pączkach.
Danusiu...miło mi że do mnie zajrzałaś, ciemierniki dziękują za pochwały.
Aniu...a jednak realne, ten kwiat to chryzantema.
Kwitnie to to u mnie tylko nie wiem co.....

Hiacynty nabrały trochę ciałka.

Te chyba się odchudzają..

No i pozostałe.

Elu...gdyby choć troszkę popadało na pewno było by więcej kwitnących. Roślinki się męczą, żal aż patrzeć. Szpadla nie idzie wbić w ziemię.

Iwonko...mam wszystkie kolory sasanek, jednak tylko fioletowa najładniej przyrasta. Pozostałe owszem przyrastają ale powolutku, wysiewać się także u mnie nie chcą. Co do RH...mój jeszcze nie posadzony

Lucynko...bo widzisz ze mnie taka istota że u wszystkich bardziej mi się podoba niż u siebie. A tak na poważnie życz mi deszczu albo lepiej niech już puszczą tą wodę na działkach.

Basiu..właśnie RH nie posadziłam.

Aniu......tak to coś to chryzantema.

Wandziu..dziękuję za pochwały i proszę o deszcz, ktoś pomyśli zwariowała , raczej wszyscy życzą sobie pogody.

Iwonka1...co do krokusów słusznie zauważyłaś, piękne kwiatki jak ktoś ma ogródek przy domu to się nimi nacieszy . Dla takich dojeżdżających jak my możemy wcale ich nie zobaczyć.

Dominiko...ta pełna prymulka to zeszłoroczny zakup, właściwie to kupiłam wtedy trzy kolorki. Przez zimę uchowały się wszystkie, niestety tegoroczny wiosenny przymrozek jedną przymroził.

Danusiu...miło mi że do mnie zajrzałaś, ciemierniki dziękują za pochwały.

Aniu...a jednak realne, ten kwiat to chryzantema.

Kwitnie to to u mnie tylko nie wiem co.....

Hiacynty nabrały trochę ciałka.

Te chyba się odchudzają..

No i pozostałe.

- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Zuziu to pierwsze fioletowe to chyba żagwin. Tez czekam na wodę. Mam do sadzenia mnóstwo kopanych roślin. W sobotę mają włączyć.
Zuziu nawet przez telefon czuję zapach hiacyntów. To ostatnie cudeńko to ciemiernik? Na szczęście mam swoją wodę znaczy się pompę -taką ręczną . Trzeba się namęczyć ale jestem niezależna ,a jak są upały to podłączam spalinówkę.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuziu, Twoja działka kwitnie i pachnie!
A owo to to jest naprawdę śliczne.
Czyżby to rzeczywiście był żagwin?
Wody i moim roślinkom już brakuje.
Obiecują deszcze, ale obawiam się, że jak zwykle na obiecankach-cacankach się skończy.
Niech chociaż Tobie popada.

A owo to to jest naprawdę śliczne.

Wody i moim roślinkom już brakuje.

Niech chociaż Tobie popada.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
Zuziu cudownie w Twoim ogrodzie.
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Te chude hiacynty to starsze cebule , jak przekwitną to je porządnie zasil miejscowo i najlepiej przed zanikiem liści wykop na odpoczynek , przesyp torfem niech poleżą i posadż końcem sierpnia , początkiem września , powinny nabrać znowu kondycji .Włochate sasanki pikne . 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No nareszcie Zuziu ! tak czekałam na kwiatki, że o mało ich nie przegapiłam
Cuda pokazujesz i już nawet nie pamiętam co miałam chwalić. To tylko zapytam co to to z patyka w domu? i te lawendowe kwiatuszki mi się podobają! co to jest>? Z wszystkich przysłanych przez Ciebie i jeszcze dwie osoby sasanek po zimie jest tylko JEDNA!
ale i tak kupiłam dwie , trudno u mnie to są kwiaty jednoroczne! Pozdrawiam cieplutko 

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Zuziu
Gałązka z tym "coś" kwitnie ślicznie.
Też spieszę się by pochwalić Twoje ciemierniki.
Na prawdę to jest zdjęcie z tego roku? http://www.fotosik.pl/zdjecie/5385d822a936bf5a Wygląda jak majowe

Gałązka z tym "coś" kwitnie ślicznie.
Też spieszę się by pochwalić Twoje ciemierniki.

Na prawdę to jest zdjęcie z tego roku? http://www.fotosik.pl/zdjecie/5385d822a936bf5a Wygląda jak majowe

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Zuziu mam nadzieję, że przyjechała do Ciebie woda z nieba i podlało wszystko dokładnie.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuziu potwierdzam, to na pewno żagwin. Bardzo lubię tę roślinkę. Calkiem bezproblemowa i pięknie kwitnie o tej porze.
Ja też nie wiem co zrobić z tą chryzantemką. Może wysadź do ogródka i przytnij, by się zagęściła..?
Ja też nie wiem co zrobić z tą chryzantemką. Może wysadź do ogródka i przytnij, by się zagęściła..?
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Jeśli na ostatnim zdjęciu jest ciemiernik to powiem, że jest najcudowniejszy, jaki widziałam. Ale urodą wcale nie ustępują mu sasanki. U mnie ciągle kwitnie tylko jeden kwiatek. Jestem ciekawa, kiedy zupełnie się obudzą!
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Witam.
Moniko..dzięki za nazwę kwiatka, kilka mam takich co albo nie wiem albo nie pamiętam co to jest.
. Jeśli to żagwin to słabo u mnie przyrasta. Także byłam dziś na działeczce , powsadzałam roślinki..wodę częściowo już mamy choć z nieba jej tyle napadało że na razie dość.
Jeszcze raz dla pewności żagwin.

Iwonko..niestety u nas na działkach jesteśmy z wodą zależni, na szczęście tylko właśnie o tej porze. Jak już nam włączą to bez ograniczeń można podlewać do póżnej jesieni i to jest też plus.
Kwiatek o który pytasz..tak to ciemiernik.
Lucynko...no i popadało nareszcie, kwiatki odżyły, dziś fajnie mi się wsadzało i przesadzało roślinki.
. Prosiłam o deszczyk, teraz proszę o więcej ciepełka i słoneczka. Dziś było pochmurno, moje piękne sasanki nie dały się sfocić..były niefotogeniczne.
Bożenko..dziękuję, w twoim ogródeczku to dopiero wypielone, wypieszczone już ja to wiem.
Elu..może i masz rację z wykopywaniem hiacyntów. Albo zapomnę, albo się nie chce a potem narzekanie na cienkie glisty...
. W tym roku tak zrobię, w końcu się przekonam co do słuszności wykopywania.
Marysiu..o ile pamiętam wysyłałam ci zeszłej wiosny sasanki. Czy przez lato rosły,a w zimę wymarzły.
No to widać ja mam dobrą ziemię do sasanek, piasek.
Dziś w szczelinie murku zauważyłam młodziutką.
Beatko...zdjęcie hiacyntów z tego roku jak bum cyk cyk.
A to dzisiejsze.

Basiu kochana....podlane wszystko dokładniusio, każdy kwiatek, każda grządka. Teraz by fajnie chwaściki się wyrywało. Niestety okres przedświąteczny nie bardzo jest na to czas.
Aniu..mówisz o żagwinie że bezproblemowy a u mnie niezbyt dobrze rośnie. Może powinnam po przekwitnieniu przycinać, tak mi powiedział pan gogle. Co do chryzantemki, przycięta to ona jest ale ciągle jeszcze w domku.
Ewuniu..dziękuję w imieniu ciemiernika. No niestety nie sfociłam dziś sasanek. Pochmurno było, kwiatki pozamykane i do tego mokre..może do następnego razu jak będę na działce nie zdążą jeszcze przekwitnąć i sfocę.

Są i takie co dopiero ma im się na kwitnienie.

Moniko..dzięki za nazwę kwiatka, kilka mam takich co albo nie wiem albo nie pamiętam co to jest.

Iwonko..niestety u nas na działkach jesteśmy z wodą zależni, na szczęście tylko właśnie o tej porze. Jak już nam włączą to bez ograniczeń można podlewać do póżnej jesieni i to jest też plus.

Lucynko...no i popadało nareszcie, kwiatki odżyły, dziś fajnie mi się wsadzało i przesadzało roślinki.

Bożenko..dziękuję, w twoim ogródeczku to dopiero wypielone, wypieszczone już ja to wiem.

Elu..może i masz rację z wykopywaniem hiacyntów. Albo zapomnę, albo się nie chce a potem narzekanie na cienkie glisty...

Marysiu..o ile pamiętam wysyłałam ci zeszłej wiosny sasanki. Czy przez lato rosły,a w zimę wymarzły.

Beatko...zdjęcie hiacyntów z tego roku jak bum cyk cyk.

Basiu kochana....podlane wszystko dokładniusio, każdy kwiatek, każda grządka. Teraz by fajnie chwaściki się wyrywało. Niestety okres przedświąteczny nie bardzo jest na to czas.

Aniu..mówisz o żagwinie że bezproblemowy a u mnie niezbyt dobrze rośnie. Może powinnam po przekwitnieniu przycinać, tak mi powiedział pan gogle. Co do chryzantemki, przycięta to ona jest ale ciągle jeszcze w domku.

Ewuniu..dziękuję w imieniu ciemiernika. No niestety nie sfociłam dziś sasanek. Pochmurno było, kwiatki pozamykane i do tego mokre..może do następnego razu jak będę na działce nie zdążą jeszcze przekwitnąć i sfocę.

Są i takie co dopiero ma im się na kwitnienie.

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Zuziu, hiacynty na drugim i trzecim zdjęciu od dołu, przecudnie zaczynają
Niby zielonkawe na zewnątrz, a kuszą cukierkowym wnętrzem
Łososiowe?