dynia zwyczajna 6 lat
rzodkiew 5 lat
Zebrana przez mnie rzodkiew Monachijska Biała wzeszła w znacznym procencie po kilkunastu latach. Wysiałem wtedy jej ostatnią partię wyselekcjonowanych dużych nasion.
Stare nasiona czy warto ?
Re: Stare nasiona czy warto ?
Na dobrą sprawę mam 1 chyba rokującą sadzonkę nasion kopru których opakowanie wskazuje na pożną komunę lub wczesne lata 90
na wariata wysiałem większość, może się uda. Szkoda że nie udało mi się ustalić wieku opakowania nasion PNOS, e-mail kompletnie zignorowany. jokaer
Listki lekko Porzułkłe, za mocno podlałem ale jest ciepło.

Listki lekko Porzułkłe, za mocno podlałem ale jest ciepło.

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na początku marca posiałam na waciki trochę nasion złotego ożarowskiego, z terminem ważności 2008. Część spiłowałam, część potraktowałam wodą utlenioną, kilku niczym nie traktowałam i czekałam. Gdy po ok. 2 tygodniach waciki zaczęły śmierdzieć zlikwidowałam eksperyment, a pomieszane nasiona z kilku wacików poszły do kubka z ziemią, resztę nasion z torebki też wysiałam (do innego kubka) - a nuż coś wyjdzie. W miniony weekend w kubku z nasionami z wacików pojawiły się 3 sadzonki
i jestem przekonana, że to jeszcze nie koniec.

Dorota
A ja mam co razwięcej kiełkujących nasion, wsypałem chyba zimą od niechcenia do doniczek z kwiatkami które co tydzień podlewam i te po kilku miesiącach zaczynają kiełkować, jak na wiek nasion to chyba rekord
mam zamiar zebrać z nich w sezonie nasiona.