Stare nasiona czy warto ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: stare nasiona czy warto ?

Post »

dynia zwyczajna 6 lat
rzodkiew 5 lat
Zebrana przez mnie rzodkiew Monachijska Biała wzeszła w znacznym procencie po kilkunastu latach. Wysiałem wtedy jej ostatnią partię wyselekcjonowanych dużych nasion.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Re: Stare nasiona czy warto ?

Post »

Na dobrą sprawę mam 1 chyba rokującą sadzonkę nasion kopru których opakowanie wskazuje na pożną komunę lub wczesne lata 90 :) na wariata wysiałem większość, może się uda. Szkoda że nie udało mi się ustalić wieku opakowania nasion PNOS, e-mail kompletnie zignorowany. jokaer
Listki lekko Porzułkłe, za mocno podlałem ale jest ciepło.

Obrazek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Na początku marca posiałam na waciki trochę nasion złotego ożarowskiego, z terminem ważności 2008. Część spiłowałam, część potraktowałam wodą utlenioną, kilku niczym nie traktowałam i czekałam. Gdy po ok. 2 tygodniach waciki zaczęły śmierdzieć zlikwidowałam eksperyment, a pomieszane nasiona z kilku wacików poszły do kubka z ziemią, resztę nasion z torebki też wysiałam (do innego kubka) - a nuż coś wyjdzie. W miniony weekend w kubku z nasionami z wacików pojawiły się 3 sadzonki :heja i jestem przekonana, że to jeszcze nie koniec.
Dorota
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

A ja mam co razwięcej kiełkujących nasion, wsypałem chyba zimą od niechcenia do doniczek z kwiatkami które co tydzień podlewam i te po kilku miesiącach zaczynają kiełkować, jak na wiek nasion to chyba rekord :) mam zamiar zebrać z nich w sezonie nasiona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”