Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

No właśnie pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to piękne krzaczki róż, moje tak wyglądają tylko historyczne, pozostałe, tak jak u Jadzi przycięte przy ziemi.
Wiosna u Ciebie już zawitała ;:63 na dobre, u mnie troszkę skromniej ale już pierwsze oznaki widać ;:333 . Teraz tylko troszkę deszczu i wszystko szybciutko ruszy :D .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ponad 200 róż!!! ;:oj ;:215 ;:oj Spora kolekcja!
Bez kory też ładnie, ale faktycznie ta walka chwastami... mnie już na samą myśl o chwastach robi się gorzej. Tak naprawdę jeszcze dobrze nam wiosna się nie rozbujała, a już ich ogrom wszędzie.
A jakby tę ziemię trosze zdezynfekować?
Może delikatnym roztworem nadmanganiany potasu (nigdy róż nie podlewałam nim, powojniki tylko). ;:131

U mnie też tulipany botaniczne zniknęły, niewykopywana były i ziemia wciągnęła. Szkoda, ale pewnie na jesieni dokopię trochę, strasznie nie lubię wykonywania cebulek... ;:131
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu, ;:oj na taką wiosnę to muszę poczekać, krokusy przekwitają a forsycja nie ma zamiaru zakwitnąć na tulipany i bratki
też muszę poczekać, ale co się odwlecze to nie uciecze ;:306 Piękna wiosna u Ciebie, tylko słoneczka w dzień a w nocy deszczyku,
Ci życzę. ;:3
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ewo, myślałam, że Legnica jest najcieplejszym miastem, ale Poznań jest nie do pobicia,co widać w Twoim ogrodzie.
Obfitość ,różnorodność gatunków i odmian.Tulipany botaniczne są bardzo urokliwe, a hiacynty - już czuję ich zapach.Tym bardziej, że mam w mieszkaniu dwa,które padły na ziemię po obfitym deszczu i zmuszona zostałam je ściąć.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

200 róż! ;:oj
Ja też dziś u siebie zrobiłam spis z natury i naliczyłam 150 krzewów + szpaler z Rose de Rescht na własnych korzeniach, który muszę kontrolować :wink:
Nigdy nie sypałam kory, bo zawsze się zastanawiałam jak potem zrobić kopczyki.....
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewunia ładnie u ciebie róże przezimowały ,u mnie cięte zdecydowanie niżej ;:174 Ja korę spod róż usunęłam już w zeszłym roku wiosną,pisałam o tym u siebie ;:108 Uważam że usunięcie jej było bardzo dobrą decyzją,kora chyba nie za dobrze wpływa na rozwój róż i sprzątanie jest łatwiejsze zdecydowanie ;:108
Wiosna u ciebie już taka piękna ;:170 200 róż ;:oj coś wiem o tym ile to pracy ;:306 ale jak one kwitną to chciałoby się jeszcze z 200! no nie Ewunia? ;:306
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewa, jestem zaskoczona, ile roślin u Ciebie kwitnie. ;:oj Dodatkowo tak dobrze przezimowały Ci róże. U mnie wszystkie czarne do kopczyka. ;:145
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ewelinko - wiosna w moim ogródku jeszcze nie jes aż tak kolorowa, to ciągle pojedyncze okazy. W dodatku psuje mi się karta do aparatu foto i w żaden sposób nie mogę uchwycić zmieniającej się przyrody. Dla lata muszę coś wymysleć, róże zasługują na to, by je portretować. A zaczęły rosnąć jak szalone.

Obrazek

Jadziu - nie ma to tamto, skoro cięłaś nisko, to będziesz miała piękne duże kwiaty! Swoje cięłam delikatnie, ale tylko te, które mają zdrowe pędy, niestety - nie wszystkie, ale tych przecież nie pokazuję. Zobacz ak fantastycznie dają sobie radę ubiegłoroczne z marketu ( tylko ta wielgachna - Uncle Walter, jest starsza)

Obrazek

Daysy - masz rację, każdego dnia pojawia się coś nowego. Codziennie o pracy biegnę na ogród i szukam nowych cudeniek. Mam wrażenie, że nadchodzi czas na hiacynty. A róże rzeczywiście jakoś się mają, wiele pędów musiałam jednak wyciąć, dziś odkryłam kolejne do utylizacji i to własnie w LO, nie wiem czy nie ma raka wgłębnego. Nie będę więc ryzykować, tylko ciachnę.

Obrazek

Basiu - mam jakąś taką mglistą wizję, że i u Ciebie zagości tyle róż, i to w cale niedługiej przyszłości. Myslę, że różyczkowa choroba dopadła Cię na całego. Odwiedzając Twój ogródek widzę jednak, że lubisz i inne roślinki, prawda?

Obrazek

Wandziu - naprawdę jeszcze czekacie na forsycje? U Was pewnie troszkę później wiosna przyjdzie, ale potem gna, by nie zmarnować ani chwili. Specjalnie dla Ciebie

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Lodziu - oj, chyba najcieplej jest we Wrocławiu i tam jest pełnia wiosny. Ale dziękować Bogu i Poznań jest ciepły. Niestety jest też bardzo suchy. Jeśli spojrzysz na ilość opadów, to w mojej okolicy jest ich chyba najmniej. Zresztą obserwuję Wartę, przy której mieszkam - stan wody w ostatnim tygodniu znacznie się obniżył.

Obrazek

Aniu - kopczyki robiliśmy właśnie z kory zmieszanej z ziemią. Skoro masz już ponad 150 roż, to ani się obejrzysz, a dojdziesz do 200. Trzymam kciuki za Twoją kolekcję. Spójrz jak teraz wyglądają roże, które wsadzałam wiosną ubiegłego roku. Nie miały najlepszego miejsca, bo rosły wśród innych kwiatów i były kiepskie. Mam nadzieję, że w tym roku, jako dwulatki, pokażą pełną krasę.

Obrazek

Tolinko - skoro piszesz, że usunęłaś korę, to musiałam tego nie doczytać. Byłam przekonana, że ciągle ją masz. Mam nadzieję, że łatwiej będzie mi utrzymać porządek, choć zapewne pracy będzie o wiele więcej. Zaczęłyśmy mniej więcej prowadzić wątek w tym samym czasie i gdy czytam widzę, że obie mamy coraz większego bzika. Ale to dobry bzik! Czyż nie?

Obrazek

Ewko - zima w Poznaniu była łagodna, choć bezśnieżna i szczerze powiem, obawiałam się o zdrowotność swoich roślin. W sumie okazało się, że jest nieźle. Pewnie, że zawsze chciałoby się, by było lepiej. Ale wtedy nie mielibysmy miejsca na nowe nasadzenia. Trzymam kciuki, żeby różyczki szybciutko odbiły, bo mimo wszystko zawsze żal, gdy musimy się z nimi pożegnać.

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też sobie podarowałam ten miedzian... Jeszcze nie kupiłam Elżbiety, ale co się odwlecze to nie uciecze - cztery róże czekają na mnie w szkółce, więc Elżbieta najprawdopodobniej dołączy do zamówienia. Tylko gdzie ja ją wsadzę?

U Ciebie wiosna już się rozgościła na całego.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewuniu...jak widać na zdjęciu twoje róże mają się całkiem nieżle. ;:128 . Ja co prawda jeszcze nie złapałam na dobre różanego bakcyla, mam zaledwie kilkanaście a już pewnie połowa będzie do wywalenia. :wink: . Co najdziwniejsze , młode różyczki posadzone póżno jesienią mają się znakomicie a o nie najbardziej się obawiałam. ;:oj Tymczasem stare ( pięcio letnie ) niewytrzymały bezśnieżnej zimy i mrozów a na logikę myślałam że stare to już zahartowane. ;:173 Pozdrawiam serdecznie. ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu mój Uncle Valter też cięty az do piwnicy :wink: i mało mam tak wysoko ciętych róż tylko LL i Pretty sunrise
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewuniu, lubię różne roślinki.
Róże mnie oczarowują za każdym razem jak na nie patrzę, ale ogólnie uwielbiam wszelkie kwitnące, staram się nie kupować już na huuura, bo wsadzałam potem, dosadzałam i robił się coraz większy chaos na rabatach... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Nawet sobie nie potrafię wyobrazić takiej ilości róż w jednym miejscu ;:306 Te tulipany to botaniczne czy darwina?
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewuniu, jestem zaskoczona, u Ciebie róże mają duże pędy, tylko patrzeć jak zaczną poszczać paki kwiatowe ;:oj a u mnie forsycja jeszcze nie kwitnie . W Poznaniu jest jednak cieplej ;:3 ale i ja doczekam sie ciepełka ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”