Pomidory w donicach cz.3
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.3
A nie lepiej przy donicy z pomidorem ustawić jakąś skrzynkę , taboret, na nim wiadro z wodą. Połączyć to wszystko wężykiem , zaciągnąć i pomidor sam pobiera wodę przez dłuższy czas.
Pozdrawiam Jarek
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Zrób sobie doniczkę samo podlewającą.
U moich dwóch koktajlówek do donic widać już zaczątki pierwszego grona

U moich dwóch koktajlówek do donic widać już zaczątki pierwszego grona

Iza
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja czekam aż jakiś pierwszy pomidorek zacznie dojrzewać.
Inne doniczkowe dopiero wysiane niedawno. Jakoś nie mam wemy na uprawe w pojemnikach. na pewno coś do pojemników jeszcze trafi ale typów nie mam. na pewno żadna typowo doniczkowa odmiana. No może jedna wysiana przez przypadek, bodajże Balkon star. 

- nicktosia
- 100p
- Od: 9 sie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podzielę się moim doświadczeniem. Dwa lata temu miałam na balkonie kilka krzaków pomidorów, każdy w kilkulitrowej donicy. W lipcu były takie upały, że obfite podlewanie rano i wieczorem ledwo wystarczało. I tak liście między podlewaniami niekiedy więdły.
W ubiegłym roku pierwszy raz miałam pomidory w kastrach budowlanych - w jednej 100 litrów ziemi, w drugiej mniej, nie pamiętam dokładnie. W każdym razie święty spokój z podlewaniem. Wyjechałam na kilka dni w wakacje, w tym czasie nikt nie przyszedł podlać i pomidory spokojnie dały radę, bo taka duża ilość ziemi nie przesycha już tak szybko. Jest pewien kłopot, żeby wtargać tyle litrów ziemi na ostatnie piętro
ale miałam spore plony aż do października, więc nie żałuję 
W ubiegłym roku pierwszy raz miałam pomidory w kastrach budowlanych - w jednej 100 litrów ziemi, w drugiej mniej, nie pamiętam dokładnie. W każdym razie święty spokój z podlewaniem. Wyjechałam na kilka dni w wakacje, w tym czasie nikt nie przyszedł podlać i pomidory spokojnie dały radę, bo taka duża ilość ziemi nie przesycha już tak szybko. Jest pewien kłopot, żeby wtargać tyle litrów ziemi na ostatnie piętro

Ja tez południowy balkon, bez dachu nade mną. Od 4 lat pomidory koktajlowe non stop. No ale jest warunek, raz dziennie porządne podlewanie w upał.s0nata pisze:Na południowym bez opieki raczej bez szans. Miałam 2 lata temu pomidorów na balkonie i po 2 upalny dniach nie miałam co zbierać. Tyle, że mieszkam na 3 piętrze, a nade mną tylko wąski daszek.
-- 23 mar 2017, o 23:57 --
Ja mam zaprzyjaźnioną sąsiadkę, podrzucamy sobie doniczki jak wyjeżdżamy i się to sprawdza.Saute pisze:Mam duży balkon , długość jakieś 8 metrów i chciałbym mieć na nim pomidory i papryczkę. Jest tylko jeden problem, bo to południowy balkon i np. w lipcu jadę wypocząć i nie ma mnie ok. 10 dni. Próbowałem już zioła, warzywa i takie tam , ale zawsze po powrocie wszystko uschnięte na "pieprz" z braku wody. Może jakieś większe pojemniki, bo największe było ok. 5 l ?
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56

Najstarsza maskotka już lada moment zakwitnie

Pozostałe doniczkowce wysiewałam ok 20 lutego i 9 marca

Ewa
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Moje maskotki też mają pączki na kwiatki.
Zastanawiam się, czy ich nie zacząć balkonować.
Zastanawiam się, czy ich nie zacząć balkonować.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Teresko, oczywiście, że balkonować.
Przy takiej pogodzie aż żal męczyć sadzonki w domu. Moje dzisiaj nawet śpią na tarasie.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 paź 2016, o 20:37
Witam
Czy może ktoś napisać mi co dolega moim pomidorom liścia zaczynają od dołu opadać i żółkną tak jak na zdjęciu

Czy może ktoś napisać mi co dolega moim pomidorom liścia zaczynają od dołu opadać i żółkną tak jak na zdjęciu

Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- mymysteryy
Krzych100 bez dodatkowych informacji trudno odgadnąć przyczynę. Do jakiej ziemi je posadziłeś? Czym je dokarmiasz? Jak często podlewasz? itd.
Może to być zagłodzenie, albo zalanie (i kłopoty z pobieraniem składników pokarmowych). Albo wiele innych przyczyn. Opisz dokładnie jak się nimi zajmujesz, to może ktoś coś doradzi.
Zerknij też tutaj
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=33
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=29
Może to być zagłodzenie, albo zalanie (i kłopoty z pobieraniem składników pokarmowych). Albo wiele innych przyczyn. Opisz dokładnie jak się nimi zajmujesz, to może ktoś coś doradzi.
Zerknij też tutaj
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=33
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=29
-
- 10p - Początkujący
Posadziłem do podłoża do wysiewu Strelux , podlewam raz w tygodniu zwykłą wodą , 2litry na wszystkie 18 doniczek
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Krzychu u mnie było to samo.Pomidory były w ziemi do wysiewu Sterlux.
Zasychały liścienie,potem kolejne partie liści właściwych.Po wyjęciu z kubka okazało się, że pomidor jest praktycznie bez korzeni
Całkowicie obczepiałam te szczątkowe korzenie z tego podłoża i przesadziłam do uniwersalnej ziemi biedronkowej.Po trzech dniach pomidory zaczęły żyć.Teraz jest OK.Przesadź je do innej ziemi.
Pozdrawiam Magda

Zasychały liścienie,potem kolejne partie liści właściwych.Po wyjęciu z kubka okazało się, że pomidor jest praktycznie bez korzeni

Całkowicie obczepiałam te szczątkowe korzenie z tego podłoża i przesadziłam do uniwersalnej ziemi biedronkowej.Po trzech dniach pomidory zaczęły żyć.Teraz jest OK.Przesadź je do innej ziemi.
Pozdrawiam Magda

Pozdrawiam Magda 

- mymysteryy
Krzych100 Sterlux do wysiewu ma tylko minimalną zawartość nawozu na start. Pewnie wszystko już przejadły i zaczęły zjadać siebie same, zaczynając od dolnych liści. Daj im coś do jedzenia. Kiedy je siałeś? Ile czasu minęło odkąd pojawiły się pierwsze liście?
-
- 10p - Początkujący
Siałem je około 20 lutego , a liście tak od około 10 marca zaczynają opadać na ziemi pojawił się taki meszek.
A czym je dokarmić ?
A czym je dokarmić ?
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof