Borówka amerykańska - 8 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Ja mam posadzone : Toro, Sierra, Chandler, Bluecrop jakie odmiany jeszcze proponują znawcy borówek
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Leszczyna zakwaszałem kwaskiem cytrynowym pierwszego roku zabawy z borówkami. Za drogo to wychodzi. Najlepszym moim zdaniem rozwiązaniem jest zakwaszanie wody kwasem siarkowym tylko tutaj trzeba mieć możliwość pomiaru pH wody. 36% roztwór kwasu siarkowego dostaniesz w motoryzacyjnym. Jest to elektrolit do akumulatora i kosztuje około 4zł za 1 litr a to wystarczy do zakwaszenia setek litrów wody. Ja zakwaszanie wykonuję raz na kilka podlań. pH metr biorę wtedy od sąsiada i zakwaszam wodę do około 4ph i podlewam nią borówki niezbyt obficie, jedna konewka 10l na 5-6 krzewów.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Dzięki za odpowiedź. Nelson-a widziałem w ogrodniczym więc mogę kupić ale Earliblue niestety nie było. We wtorek mam wolne to pojeżdżę po innych sklepach to może gdzieś będzie ta odmiana. Jeśli nie Earliblue to może jakaś inna bardzo wczesna odmiana?dziadek22 pisze:Masz dwie wczesne Duke i Patriot.
Masz dwie średnie Bluecrop i Bluegold.
Ja bym do tego dodał bardzo wczesną Earliblue i średniopóźną Nelson,
tmf30 Chandler to wczesna czy późna odmiana?
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
Jak nie Earliblue to Chanticleer też jest wczesna. Ja mam 3 krzaki a może i 4 i owoce ma dobre i duże.
Chandler owocuje w przez 6tyg i zaczyna wtedy co Bluecrop czyli średnio.
Chandler owocuje w przez 6tyg i zaczyna wtedy co Bluecrop czyli średnio.
Chandler? Trudno powiedzieć czy wczesna czy późna. U mnie bodajże zaczyna się po koniec lipca a leci do końca sierpnia a może i trochę dłużej. Ale owoce super i bardzo duże .
Z wczesnych jest jeszcze Bluetta. To że nie było Earliblue w sklepie może świadczyć o tym, że w twoim regionie wiosenne przymrozki uszkadzają kwiaty odmiany Earliblue i dlatego nie jest oferowana.
Sprawdź jakie najwcześniejsze odmiany z dobrym skutkiem uprawiają sąsiedzi.
Chandler to odmiana średnia. Owocowanie zaczyna z końcem lipca i trwa ono do września.
Sprawdź jakie najwcześniejsze odmiany z dobrym skutkiem uprawiają sąsiedzi.
Chandler to odmiana średnia. Owocowanie zaczyna z końcem lipca i trwa ono do września.
Które z zaleceń tego wątku wykorzystałaś przy wsadzaniu krzewów borówki wysokiej?leszczyna pisze: ... i wsadziłam borówki ... w/g zaleceń tego wątku ...
-
- 500p
Niestety z moich sąsiadów chyba tylko ja mam borówki
U nikogo nie widziałem i też nikt nic nie mówił o tych owocach. Kupie krzak Nelsona według propozycji dziadka22. Zastanawiam się nad Chandler bo na internecie ma same dobre opinie i owoce ponoć są bardzo duże i smaczne. Ja mieszkam w świętokrzyskim i często są tu wiosenne przymrozki więc może nikt tu nie sadzi bardzo wczesnych odmian
Pochodzę po sklepach i popytam o odmianach wczesnych.

Pozdrawiam Krzysiek
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Patriot ma większe owoce od Chandlera, ale obie są smaczne 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 500p
Wszelkie źródła podają że Chandler jest odmianą borówki wysokiej o największych owocach. Być może to co wżęłaś za Chandlera to jakaś inna odmiana. Ja podejrzewam że mam co najmniej jednego Chandlera który nie jest Chandlerem tylko Chanticleer. Ta borówka co do której mam pewność że jest Chandlerem pomimo małych rozmiarów już pierwszego roku po posadzeniu miała na prawdę największe owoce. Mówię o średniej bo zdarzały się mutanty i na Bluecrop i na Chanticleer i na Darrow które miały wielkość 5złGinka pisze:Patriot ma większe owoce od Chandlera, ale obie są smaczne
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
solaris37 pisze:Witajcie
Mam kilka odmian borówek: Duke, Patriot, Bluecrop, Bluegold. Chciałem jeszcze posadzić 2 krzaki jakiejś jednej albo dwóch odmian. Możecie coś polecić?
Mam bluegold i moim zdaniem jest beznadziejna. Owoców dużo ale malutkie, mniejsze od jagód leśnych. Spartan jest ok.
Patriot większy niż Chandler? Nie u mnie. Bluegold u mnie dobrze sobie radzi w glinie i jestem zadowolony. Owoce ma średniej wielkości. Muszą one sobie jednak powisieć, choć wyglądają na dojrzałe. Wtedy dopiero nabierają słodkiego smaku.
-
- 500p
Ja z Bluegold jestem zadowolony. Krzak ładnie rośnie, owoców ma dużo
tak samo jest Bluecrop.

Pozdrawiam Krzysiek
Witam. Posadziłem właśnie borówki na początku miało być 4-5 sztuk wyszło 10
Czytałem sporo na temat ściółkowania i sam już nie wiem co zrobić. Obsypać do okoła trocinami czy korą, jedni mówią że trociny trzeba kompostować inni sypią od razu pod borówkę. Co radzicie? I co radzicie odnośnie nawożenia od razu siarczanem podlać czy poczekać?

Witam. Bardzo proszę o pomoc i zrozumienie. Mam na ogrodzie kilka krzewów borówek.
Zdj1 to krzaczek 2 letni(mam ich 4)- nie mam nazwy odmiany, kupiony u pani, która sprzedawała borówki (w zeszłym roku było parę kulek na każdym krzaczku)
Zdj 2,3,4 to krzewy starsze kupione w szkółce, które ani razu nie owocowały. Wszystkie przy wsadzeniu miały właściwe podłoże polecone przez sprzedawców.
Zdj 6 ziemia kupiona tydzień temu, posypałam te nowe krzaczki (na zewnątrz).
Poczytałam forum, ale naprawdę jestem zielona. Ciężko się czyta, że zbieracie miski owocu, gdzie u mnie jest po parę kulek, jeszcze muszę je osłaniać przed ptakami
Szczerze powiem, że łącznie z tamtymi krzakami wyszło ponad 300zł razem z ziemią i już tracę nadzieję. W zeszłym roku kupowałam cały czas borówki w markecie i żałowałam kasy wrzuconej trochę w błoto. Możecie mi coś poradzić.

Zdj1 to krzaczek 2 letni(mam ich 4)- nie mam nazwy odmiany, kupiony u pani, która sprzedawała borówki (w zeszłym roku było parę kulek na każdym krzaczku)
Zdj 2,3,4 to krzewy starsze kupione w szkółce, które ani razu nie owocowały. Wszystkie przy wsadzeniu miały właściwe podłoże polecone przez sprzedawców.
Zdj 6 ziemia kupiona tydzień temu, posypałam te nowe krzaczki (na zewnątrz).
Poczytałam forum, ale naprawdę jestem zielona. Ciężko się czyta, że zbieracie miski owocu, gdzie u mnie jest po parę kulek, jeszcze muszę je osłaniać przed ptakami