Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

22KW powinien dać sobie radę z tunelem 220m2, więc nie jest źle :uszy W tym okresie na temperaturę w dzień nie masz już wielkiego wpływu, gdy słoneczko przyświeci to u mnie w marcu przekraczało niekiedy trzydzieści stopni. W nocy raczej nie mniej niż dziesięć, szczególnie pelargonie nie lubią drastycznych zmian. Przy takiej mocy utrzymasz taką bez problemu :uszy :uszy
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Super :)
Kupiliśmy bardzo ciekawe urządzonko. Czujnik w tunelu, w domu "centralka", mogę monitorować temperaturę bez wychodzenia z domu. Niestety nagrzewnica czasem szwankuje potrafi po kilku godzinach ponownie się nie włączyć.

Kilka dni temu miałam psikus. Temperatura spadła do 2 st. ;:185 Na szczęście nic nie zmarzło- pewnie będą skutki w tempie wzrostu.

Jak dobrze pójdzie to pod koniec lata będziemy instalować CO z kotłowni do tunelu :tan
Wczoraj w tunelu 32st. - słońce grzało niesamowicie. Myślałam że się roztopię.
Pikowanie już powoli chyli się ku końcowi- została lobelia i resztki petunii.
Ilościowo nie wyszło rewelacyjnie, ale na początek niech sprzeda się chociaż połowa to będzie sukces.

Pelargonie mam z nasionek, wzeszły w 80%- zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.

Niedługo przyjadą byliny :)
Jutro dotrą róże - oczywiście prywatnie! :heja
Niedawno dotarły lilie, liliowce, żurawki :)
Czekam jeszcze na wywrotkę ziemi ;:134 i do dzieła !
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zibi a może spróbować wrzosy to jest coraz bardziej modne a tuneli do tego nie potrzeba :?: tylko kwaśny rozsadnik . Ja w tym roku zaryzykuję zamówiłam pare tyś i czekam przyjadą w maju i zobaczymy z czym to się je a może jakiś forumowicz ma już doświadczenie w tej kwesti?
stokrotka12345
200p
200p

Post »

juna0 pisze:zibi,mam surfinie która praktycznie wcale mi nie rośnie. Jak wyrwałem jedną sadzonkę to z korka prawie nie puściła korzonków.
Co to może być ? Użyłem zwykłego substratu torfowego pH od 5,5 6,5

Przyznaj się co do niego nasypałeś bo są trzy możliwości jedna z nich to po prostu za dużo nawozu ;:138
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39

Post »

22kw wystarczy na tunel 70mkw przy zimie do minus 10. Przelicznik na szklarnie tunele jest inny. 300-400 wat na mkw. A jak ma on przekazywać to ciepło bo przy nagrzewnicy 25kw będzie chodził ciągle. Kupiłem Piec taki dam jak Ty Drakka tylko chyba ten mocniejszy 27kw wczoraj go odpaliłem na próbę i ciągle leciało wrzące powietrze a paliłem tylko kilkoma drewkami i łopatka ekogroszku.

Stokrotka12345 wrzosy w maju to już trochę późno początek połowa kwietnia jest optymalnie. Chyba że kupiłaś jakieś wielkie już sadzonki. Jak normalne to trzeba będzie pędzić go dużą ilością wody i Petersami. Jak przeschnie to po nim.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Teraz to już piec stoi i "ładnie wygląda". Może uda się go odsprzedać.
Jakby nie było to sprzedawca mnie oszukał, bo zapewniano mnie że piec dogrzeje do 300m2.
Forestit, ja mam pecha zawsze kiedy chce "przydziechcić" i zaoszczędzić trochę pieniędzy, to zawsze idzie nie tak jak powinno. Wychodzi ze mnie mały "januszek".

Dzisiaj skończyłam doniczkować petunie. Zauważyłam coś dziwnego że się dzieje z liśćmi. Co jest nie tak?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatowisko
stokrotka12345
200p
200p

Post »

Mówisz Forestit ze 19 tydzień to za póżno , a handlowiec mówił ze oki. Teraz to po ptakach :( w razie problemów będę Cię prosić o podpowiedzi jeśli mozna , ja pracuje nie na Potersach a na Intermagach tez niezłe, ale nie sprawdzałam jeszcze czy mają coś co nada się do wrzosów. Tak w ogóle to te wrzosy to moja prywatna inicjatywa i na męża to nie mam co liczyć :( Trzeba będzie nad tym popracować żeby sobie wstydu nie na robić ;:131
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Stokrotka ja również nie mam co liczyc na męża ;) rosliny to zupełnie nie jego bajka. Natomiast jezeli chodzi o stoly to spisal sie na piątkę ;)

Kwiatowisko
stokrotka12345
200p
200p

Post »

U mnie też nowy tunel nowe stoły jeszcze nie zalewowe ale może kiedyś to jego dzieło :D kwiaty - moje :D :D :D pracy ogrom ale jak ja to kocham ;:167 ;:167 ;:167 aż żal wychodzić teraz to najładniejszy okres w tunelu ;:3
forestit
500p
500p

Post »

przebarwienia na fioletowo to brak fosforu rośliny zabiedzone. Te jasne plamy to oparzenia od słona jak na moje oko własnie od zabiedzenia. Podlac petersem starterem 10-52-10 Lub doraźnie plantonem do surfinii 0.2 tylko na wieczór lub w pochmurny dzień..

Stokrootka wszystko zależy jaki wrzos, jaka sadzonka duża i na kiedy ma być. AnnaMaria sadzi sie stosunkowo wczas.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Dzisiaj jeszcze pójdę zasilić.
Dzięki forestit ;:180

Kwiatowisko
forestit
500p
500p

Post »

I bardziej mi to wygląda na petunie kaskadowa niż stojąca jeśli stojąca to bym skarlił jak korzenie wyjdą z doniczki chyba ze chcesz przycinać. jeśli grzejesz nagrzewnicą olejową to czy ma ona odprowadzenie spalin? jeśli nie to trzeba wentylować tunel a najlepiej zostawić lekko uchylone okno. rośliny mogą się zaczadzić!!!
stokrotka12345
200p
200p

Post »

Prawdę mówiąc to nie mam pojęcia co to za wrzosy i jakiej wielkości :tan mają przyjechać w 19 tygodniu tj. ok 10 maja :D . po prostu pewnego dnia obudziłam się i zapragnęłam mieć w swoim asortymencie wrzosy i poszło .teraz tak sobie myślę będzie kłopot ;:306 trzeba mieć porąbane co ułańska fantazja ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Wysiałam petunie kaskadową Legutko, czytałam na naszym forum że niestety z niej jest tyle kaskadowej co napisali na etykiecie.
Brak doświadczenia powalił mi dużo sadzonek, które się powyciągały.

Odnośnie spalin- nawet nie pomyślałam że mogą się zaczadzić. Uchylone wrota wystarczą?

stokrotka ja zamówiłam byliny :D co prawda myślałam nad tym dobry tydzień ale kto nie ryzykuje szampana nie pije!

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Petunii wybiegnięcie bardzo nie zaszkodzi, możesz je w każdej chwili przepikować głębiej lub pobrać sadzonki wierzchołkowe, spokojnie zdążą zakwitnąć. Przebarwienie na fiolet może być też wynikiem przechłodzenia, plamki - szkodnik, opryskaj kilka Fastakiem, zobaczysz czy pomoże.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”