Wężymord ( skorzonera )
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wężymord ( skorzonera )
Ja w zeszłym roku nie wykopałam, bo pogrzebałam w ziemi i stwierdziłam że cienka jest. Rosła w półcieniu za szklarnią, może to dlatego? Przezimowałam cuuuudnie w gruncie i wczoraj zbierając marchewki (były obok) ułamałam niechcący kawałek. Ambrozja po prostu
W tym roku sieję je w pełnym słoneczku.

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na surowo?
U mnie też była cieńka, bo rosła w cieniu i zostawiłem ją na zime. Ciekawe czy przezimowała. Zastanawiam się czy wysiewać w tym roku. Jakoś mnie ani wyglądem, ani wzrostem nie przekonała. Może dam jej drugą szanse, zobaczymy.
U mnie też była cieńka, bo rosła w cieniu i zostawiłem ją na zime. Ciekawe czy przezimowała. Zastanawiam się czy wysiewać w tym roku. Jakoś mnie ani wyglądem, ani wzrostem nie przekonała. Może dam jej drugą szanse, zobaczymy.
- ZielonaZabka
- 500p
Tak, na surowo.
- BobejGS
- Kontakt:
To muszę skosztować jak coś przezimowało. 

- ZielonaZabka
- 500p
Zeszłoroczna skorzonera przeszkadzała mi na grządce, więc ją wyrwałam i będzie dzisiaj na kolację do pochrupania.

Dzięki pulchnej, niezadeptanej ziemi na grządkach wzniesionych udało mi się bez większych problemów wyrwać je w całości. Mierzą po około pół metra, plus minus kilka centymetrów. Grubości parówy :p
Tymczasem z wyłożonych na próbę kiełkowania starych nasion skorzonery skiełkowało jedna na pięć i wylądowała już na grządce. Wrzuciłam do płytkiego słoiczka na mokry wacik wszystkie nasiona jakie miałam (pół paczki starych, i cała paczka nówka, ale z datą pakowania 2015 bodajże).

Dzięki pulchnej, niezadeptanej ziemi na grządkach wzniesionych udało mi się bez większych problemów wyrwać je w całości. Mierzą po około pół metra, plus minus kilka centymetrów. Grubości parówy :p
Tymczasem z wyłożonych na próbę kiełkowania starych nasion skorzonery skiełkowało jedna na pięć i wylądowała już na grządce. Wrzuciłam do płytkiego słoiczka na mokry wacik wszystkie nasiona jakie miałam (pół paczki starych, i cała paczka nówka, ale z datą pakowania 2015 bodajże).
Może było by dobrym pomysłem posadzić gdzieś na uboczu jeden taki korzeń, żeby mieć z tego własne nasiona? 

- ZielonaZabka
- 500p
Dokładnie tak, jeden sobie zostawiłam w kąciku grządki! Aczkolwiek z tego co obserwuję u siebie i czytam na forum, skorzonerze nie przeszkadza wyrwanie, i tak sobie rośnie w zielone 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też bym chciał skorzonerę mieć aż do świąt, ale całą zeżarłem dawno temu, choć liczę, że coś odbije z przeoranej ziemi i wykopie sadzonkę na nasiona. W tym roku posiałem trzy paczki, bo jedna to zdecydowanie za mało jak dla jednego z dwóch warzyw które można jeść zaraz po rozmarznięciu śniegu. Drugim jest topinambur 

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Czy ktoś już wysiewa skorzonerę bo mój sąsiad już siał. Zastanawiam się czy czekać do połowy kwietnia, bo już nie mogę wytrzymać 

Pozdrawiam. Jacek 

Siej już teraz. Ja już posiałem ją na początku marca razem z marchewką i pietruszką.
- BobejGS
- Kontakt:
Wysieje swoją w weekend. Dam jej jeszcze jedną szanse.
Nasiona mam, to ją gdzieś upchne na skraju . 
Przy okazji sprawdze czy jakaś nie przezimowała.

Przy okazji sprawdze czy jakaś nie przezimowała.
- ZielonaZabka
- 500p
Moją podkiełkowuję w domu, już puszcza kły i jutro idzie do gruntu.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
A jak ten podkiełkowany wysiewasz ręcznie po ziarenku?
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Już tak robiłaś? Pytam bo moja podkiełkowana miała marne wschody. Kiełkowanie robię po to by sprawdzić jakość nasion, bo z tym jest problem.ZielonaZabka pisze:Moją podkiełkowuję w domu, już puszcza kły i jutro idzie do gruntu.
Łatwe to nie jesttoldi pisze:A jak ten podkiełkowany wysiewasz ręcznie po ziarenku?