Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
Moniś nie ukrywam, że Violkowe uprawy mnie zachwycają, fascynują i podziwiam je od dawna
Nie mam takiego areału, ani takiej wiedzy, ale podzielam jej miłość do uprawy swoich roślin z nasionek. Chciałam wykorzystać na maksa ten czas, gdy jestem w domu i mogę go więcej poświęcić na ogród.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szaleństwo, o 17:30 byliśmy na działce, chwilę po i chwilę przed kolejnym deszczem. Na większości rabat, na tyle ile starczyło posypałam granulowanym obornikiem, podcięłam delikatnie różyczki, bo dużo nie trzeba było i tyle. A i jeszcze beczkę podstawiłam pod rynnę. Zaplanowałam na sobotę kopanie dwóch niewielkich rabat i zagonka pod czosnek niedźwiedzi. Trzeba szykować miejsce bo pozamawiane
. Posieję też co nieco w warzywniczku. Lawenda niestety nie puszcza zielonego. Czekam jeszcze z tydzień, potem tnę tuż nad ziemią. Jak i to nie pomoże, trzeba będzie znów kupić 18 krzaczków
Zdjęcia takie sobie, bo już się robiło szaro powoli. Już widać, że się zazielenia.

świeżo sadzone ruszyły z kopyta- serduszka wspaniała

sasanka już fioletowieje

a druga taki maluch
ale ma być różowa- sadzona jesienią, szukałam jej dzisiaj i dopiero się pokazała

roślinki przed tarasem, wszystko młode nasadzenia

Deszczyk pada
Nawóz rozpuszcza

Zdjęcia takie sobie, bo już się robiło szaro powoli. Już widać, że się zazielenia.

świeżo sadzone ruszyły z kopyta- serduszka wspaniała

sasanka już fioletowieje

a druga taki maluch

roślinki przed tarasem, wszystko młode nasadzenia

Deszczyk pada

Nawóz rozpuszcza

Sasanki już ładne u ciebie
Na trawnik tez obornik granulowany sypiesz?

- Shire
Nie, na trawnik może sypnę azofoską, ale jak będę wiedziała, że ma padać. W sumie szkoda, że dziś nie zrobiliśmy tego...
Też żałuję że azofoski nie sypnąłem z rana.A ten obornik to sypiesz po ogrodzie tak jak azofoskę po trawniku czy pod każdą roślinkę osobno ?
- Shire
Starałam się sypać pomiędzy roślinami, nie na liście. Fajny miałam suchy taki. Zimą już podsypaliśmy drzewka, krzewy wszystkie, kompostownik.
Obornik na kompostownik?
- lemonka
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużo pracy już włożyliście w działkę
Podglądam i będę korzystała z Twojej wiedzy
Ciągle czegoś się uczę
A czy są u Was ślimaki?

- Shire
Mariuszu, a trochę sypnęłam, bo akurat mi zostało w wiaderku, nie zaszkodzi.
Izo uczciwie powiem, że pracy był ogrom. I czasu na nią bardzo mało, a znikąd pomocy. Uświadamiając sobie, że zaczyna się kolejny sezon i znów trzeba będzie tak zaiwaniać, żeby wykonać zamierzony plan, czujemy się co najmniej lekko zaniepokojeni... Ale wiem, że się trzeba spiąć i jeszcze ten rok poświęcić na grubsze prace, a potem już tylko dopieszczać. Wiem, ile moim sąsiadom zajęło doprowadzenie działek do pięknego stanu i powinno nam się udać w 1/3 tego czasu, a to już sukces. Rośliny kosztowały także bardzo dużo, ale to chyba wie każdy ogrodnik kolekcjoner. Skupiam się zwłaszcza na bylinach, bo to wydatek raz na zawsze (jak się zadba). Mam sporo hortensji, traw, dokupiłam jesienią kilka róż, powojników teraz. Są jeszcze inne marzenia, ale areał mocno ograniczony..
Ślimaka w paski już wczoraj widziałam, wywaliłam hen na pole. Trzeba sypać znów
A wiedzy trochę mam, ale jeszcze ciągle popełniam błędy, jak np z lawendą. Tego nie mogę odżałować...
Izo uczciwie powiem, że pracy był ogrom. I czasu na nią bardzo mało, a znikąd pomocy. Uświadamiając sobie, że zaczyna się kolejny sezon i znów trzeba będzie tak zaiwaniać, żeby wykonać zamierzony plan, czujemy się co najmniej lekko zaniepokojeni... Ale wiem, że się trzeba spiąć i jeszcze ten rok poświęcić na grubsze prace, a potem już tylko dopieszczać. Wiem, ile moim sąsiadom zajęło doprowadzenie działek do pięknego stanu i powinno nam się udać w 1/3 tego czasu, a to już sukces. Rośliny kosztowały także bardzo dużo, ale to chyba wie każdy ogrodnik kolekcjoner. Skupiam się zwłaszcza na bylinach, bo to wydatek raz na zawsze (jak się zadba). Mam sporo hortensji, traw, dokupiłam jesienią kilka róż, powojników teraz. Są jeszcze inne marzenia, ale areał mocno ograniczony..

Ślimaka w paski już wczoraj widziałam, wywaliłam hen na pole. Trzeba sypać znów

A wiedzy trochę mam, ale jeszcze ciągle popełniam błędy, jak np z lawendą. Tego nie mogę odżałować...
Pewnie że nie zaszkodzi,zostało mi świeżego kurzego obornika więc już wiem gdzie będzie jego miejsce 

- Shire
Dobry wieczór. Cóż to był za piękny dzień
Od 10 do 20 na działce i tylko brak wody powstrzymał nas od nocowania... Włączają za tydzień.
Wszystko zielone gna do przodu. Dużo już kolorów, pszczół i dużo pracy za mną.
Ostatni zaniedbany kąt działki powoli zmierza ku uporządkowaniu. Efekt będzie dopiero jak obsadzę roślinami, no i gdy odnowimy elewację. Docelowo będą tu powojniki na pergolach (2 w narożniku przy grillu i 1 wystająca na przejście przy tarasie) oraz byliny. Przekopane, odchwaszczone, nawieziony kompost. W przyszłym tygodniu sadzę zamówione bylinki a powojniki to dopiero chyba jak ściana będzie odnowiona.

W środku, pomiędzy rabatami stanie na razie brązowa drewniana ławeczka (dziś była malowana), a potem huśtawka do leżenia.
Tu jutro sadzę czosnek niedźwiedzi- to naprzeciwko tego miejsca, pomiędzy sosną a leszczyną. Dziś przesadziłam tam też sprzed altany dużego liliowca.

mini warzywnik przygotowany pod zasiew

truskawki i poziomki oporządzone

Sypnęłam pozostałe rabaty nawozem organicznym (mięty, truskawki, zioła), kwiatowe azofoską.
Na dzień 1 kwietnia dokumentnie posprzątane, zostało jeszcze tylko sadzenie roślin na 2 rabatkach i odnowienie elewacji, może dokończenie obrzeży z kostki brukowej, z cała pewnością kupienie i pomalowanie 7 pergoli. Za rok odnalezienie i kupienie mini foliaka i własne rozsady, pomidorki, papryczki.
Jesteśmy na początku 4 sezonu na działce, rozpoczynając od totalnie zaniedbanej. Jest chyba nieźle.

kuklik wykopany na łące moich rodziców, 350 km stąd

storczyk kukułka z rodzinnych stron przezimował

pragnia kuklikowata niedługo zakwitnie

hiacynty tuż tuż, mam wiele kolorów

wsadziłam dziś bratki do skrzynek wiklinowych

sasaneczka wdzięcznie pozowała, na innych doczekam się kwiatów za miesiąc

zawilec grecki

gęsiówka kaukaska zaczyna

miodunka

śnieżnik

Dobranoc! Niech Wam się śnią najpiękniejsze ogrody!

Wszystko zielone gna do przodu. Dużo już kolorów, pszczół i dużo pracy za mną.
Ostatni zaniedbany kąt działki powoli zmierza ku uporządkowaniu. Efekt będzie dopiero jak obsadzę roślinami, no i gdy odnowimy elewację. Docelowo będą tu powojniki na pergolach (2 w narożniku przy grillu i 1 wystająca na przejście przy tarasie) oraz byliny. Przekopane, odchwaszczone, nawieziony kompost. W przyszłym tygodniu sadzę zamówione bylinki a powojniki to dopiero chyba jak ściana będzie odnowiona.

W środku, pomiędzy rabatami stanie na razie brązowa drewniana ławeczka (dziś była malowana), a potem huśtawka do leżenia.
Tu jutro sadzę czosnek niedźwiedzi- to naprzeciwko tego miejsca, pomiędzy sosną a leszczyną. Dziś przesadziłam tam też sprzed altany dużego liliowca.

mini warzywnik przygotowany pod zasiew

truskawki i poziomki oporządzone

Sypnęłam pozostałe rabaty nawozem organicznym (mięty, truskawki, zioła), kwiatowe azofoską.
Na dzień 1 kwietnia dokumentnie posprzątane, zostało jeszcze tylko sadzenie roślin na 2 rabatkach i odnowienie elewacji, może dokończenie obrzeży z kostki brukowej, z cała pewnością kupienie i pomalowanie 7 pergoli. Za rok odnalezienie i kupienie mini foliaka i własne rozsady, pomidorki, papryczki.
Jesteśmy na początku 4 sezonu na działce, rozpoczynając od totalnie zaniedbanej. Jest chyba nieźle.

kuklik wykopany na łące moich rodziców, 350 km stąd

storczyk kukułka z rodzinnych stron przezimował

pragnia kuklikowata niedługo zakwitnie

hiacynty tuż tuż, mam wiele kolorów

wsadziłam dziś bratki do skrzynek wiklinowych

sasaneczka wdzięcznie pozowała, na innych doczekam się kwiatów za miesiąc

zawilec grecki

gęsiówka kaukaska zaczyna

miodunka

śnieżnik

Dobranoc! Niech Wam się śnią najpiękniejsze ogrody!

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Sporo ciekawych roślinek , super 

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnóstwo pracy za Wami
Warzywnik czyściutki, pozazdrościć.
Najgorsze że tak długo trzeba czekać na efekty
Moje najbliższe plany to: taras, garaż, tuje od strony jednego sąsiada i brzozy od pola

Warzywnik czyściutki, pozazdrościć.
Najgorsze że tak długo trzeba czekać na efekty

Moje najbliższe plany to: taras, garaż, tuje od strony jednego sąsiada i brzozy od pola
- Shire
Warzywnik mógłby być większy, żałuję bardzo. Dorobię jeszcze z boku skrzynię na ogórki i cukinię. Ziemia jest fajna, sprawiona, jesienią siałam żyto, w grudniu było przekopane już spore.
Nas najwięcej pracy będzie kosztowała elewacja. Może jednak przekonam męża do położenia styropianu, to zawsze wyrówna wszystkie niedoskonałości. ale tynku specjalistycznego raczej kłaść nie będziemy. Gładź plus farba.
Nas najwięcej pracy będzie kosztowała elewacja. Może jednak przekonam męża do położenia styropianu, to zawsze wyrówna wszystkie niedoskonałości. ale tynku specjalistycznego raczej kłaść nie będziemy. Gładź plus farba.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Moniczko, masz bardzo piękny i zadbany ogród. Widać,że to kochasz
, dużo ciekawych roślinek, tyle kolorów cudownie.
O lawendkę się nie martw zobaczysz,że będzie kwitła.

O lawendkę się nie martw zobaczysz,że będzie kwitła.