Plumeria - choroby i szkodniki
Re: Plumeria uprawa - rozmnażanie z nasion,ukorzenianie
Mi wywaliło coś podobnego na fikusie. Podejrzewałem czarną plamistość.
Sugeruję spryskać Previcurem.
Link do pdf'a z opisem odmian plumerii
https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/OF-31.pdf
(dzięki Aniaann)
Sugeruję spryskać Previcurem.
Link do pdf'a z opisem odmian plumerii
https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/OF-31.pdf
(dzięki Aniaann)
-
Ella_Govinda
- 50p

- Od: 11 sie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy moglibyście proszę pomóc z diagnozą tej plumerii? Moja znajoma martwi się, że to jakiś pasożyt.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/7c8a4ce1c52b1ff0

http://www.fotosik.pl/zdjecie/7c8a4ce1c52b1ff0
Moje typy:
- jakieś chemikalia (insektycydy)
- przędziorki...
- rdza - najpierw zasuszona a potem przelana wodą
- poparzenie korzeni jakimś nawozem.
Poproś o więcej informacji, zdjęć roślinki, ziemi. Jakie zabiegi były wykonywane.
Z mojej obserwacji: plumy bardzo dobrze znoszą brak wody.
Moje rosną w bardzo, bardzo luźnej mieszance. Podlewane są co 2 tygodnie. Rosną jak głupie...
- jakieś chemikalia (insektycydy)
- przędziorki...
- rdza - najpierw zasuszona a potem przelana wodą
- poparzenie korzeni jakimś nawozem.
Poproś o więcej informacji, zdjęć roślinki, ziemi. Jakie zabiegi były wykonywane.
Z mojej obserwacji: plumy bardzo dobrze znoszą brak wody.
Moje rosną w bardzo, bardzo luźnej mieszance. Podlewane są co 2 tygodnie. Rosną jak głupie...
-
Ella_Govinda
- 50p

Znajoma odpowiedziała:yakuz35 pisze:Jakie zabiegi były wykonywane.
"był podawany preparat magnezowo wapniowy, zielony jęczmień oraz bardzo skoncentrowany nawóz bio humus-Eko użyźniacz, a teraz jest pryskana wyciągiem z grejpfruta"
Jej mąż zagarnął plumerie i eksperymentuje...
Tak w ogóle to są plumerie odcięte z drzewek (listopad), które ładnie się ukorzeniły i generalnie ładnie rosną. Podłoże: ziemia do kaktusów z lawą wulkaniczną.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a02429e6b54c34a9
Re: Plumeria - choroby i szkodniki
A u mnie teraz oprócz wciornastków to jakieś białe muszki latają i kręcą się koło plumerii, to chyba mączlik. Nie nadążam pryskać, już nie mam siły, nie mogę na to patrzeć jak mi te robale niszczą rośliny. 
Ella_Govinda
Chyba nie ma już co diagnozować?
Chyba nie ma już co diagnozować?
-
Ella_Govinda
- 50p

Czyli te eksperymenty? A czy któreś z nich są trafione?
Jeżeli mąż chciał stworzyć takie pokręcone liście to jak najbardziej eksperymenty można uważać za trafione.
-
Ella_Govinda
- 50p

No dobra
Przekażę info, podobno żonie udało się zagarnąć plumerie i teraz dochodzą do siebie...
Ale myślałam, że może ten magnez to był dobry pomysł.
A kiedyś tam wspominałeś, żeby podlewać lekko kwaśną wodą - czy masz na to jakiś sposób? Tzn. ja podlewam wodą przefiltrowaną i przegotowaną, ale może mam dodać kilka kropel soku z cytryny dla lekkiego zakwaszenia?
Aniaann - trzymam kciuki za walkę z robalami. Może pałeczki Provado Care pomogą? Jak widziałam wciornastki na liściach to ściągałam je patyczkiem (do uszu) nasączonym płynem do naczyń. Potem wsadziłam pałeczki do doniczki i akurat poszły zimować, teraz widzę, że ładnie rosną i na razie żadnych robali.
A co to za białe muszki latają? Zidentyfikowałaś je?
Ale myślałam, że może ten magnez to był dobry pomysł.
A kiedyś tam wspominałeś, żeby podlewać lekko kwaśną wodą - czy masz na to jakiś sposób? Tzn. ja podlewam wodą przefiltrowaną i przegotowaną, ale może mam dodać kilka kropel soku z cytryny dla lekkiego zakwaszenia?
Aniaann - trzymam kciuki za walkę z robalami. Może pałeczki Provado Care pomogą? Jak widziałam wciornastki na liściach to ściągałam je patyczkiem (do uszu) nasączonym płynem do naczyń. Potem wsadziłam pałeczki do doniczki i akurat poszły zimować, teraz widzę, że ładnie rosną i na razie żadnych robali.
A co to za białe muszki latają? Zidentyfikowałaś je?
Ella_Govinda dziękuję. Białe muszki to mączliki. Kupiłam pałeczki i już zaaplikowałam wszystkim roślinom na parapecie żeby jedna od drugiej nie łapała. Mam nadzieję że się uda 
Hej, Na mączlika jest dużo preparatów i wbrew pozorom dużo go łatwiej wykryć i zwalczyć niż wciorniastka. Proponuję SB Plant Invigorator w odstępie 3-dniowym przez 2 tygodnie.
jejjej23 dziękuję. nabyłam już mospilan więc tym potraktuję te mączliki
-
Ella_Govinda
- 50p

Aniaann
Trochę czasu już minęło - widać jakieś pozytywne efekty?
Trochę czasu już minęło - widać jakieś pozytywne efekty?
hej
Mączlik jest zawzięty, pałeczki nie pomogły, mospilanem teraz w weekend spryskam , to juz profesjonalnie trzeba sie przygotować, maska rękawice, itd
wszystko zakupione
Mączlik jest zawzięty, pałeczki nie pomogły, mospilanem teraz w weekend spryskam , to juz profesjonalnie trzeba sie przygotować, maska rękawice, itd