Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Ania, zdecydowanie cieplej u ciebie ;:108 Narcyzy w taakich pączkach i kwitnące żonkile. W tym roku jeszcze wstrzymałam się z cięciem i to przez czysty brak czasu albo ciągłe przelotne opady i chyba wyjdzie mi to na dobre. W niedzielę zapowiadają śnieg a dzisiaj już miałam na termometrze -2 ;:222 Jakoś nie może się ta wiosna wyklarować.
Ja również czekam na twoją Olivię.. piękności ;:167
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu już skończyłaś przycinanie ?
Jejku, ja nie wiem czy w połowie jestem. Dziś pod sekator poszła Edenka. Z potworów jeszcze mi został Louice Odier :roll:
Śliczne masz krokusiki a kępki całkiem spore. To chyba jedyne cebulowe, które z roku na rok się rozrastają, bo tulipany i narcyze znikają :(
Brateczki posadziłaś ? Pokaż jakie kolorki zakupiłaś. Ja też nie mogę dostać tych łękitnych :roll:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

A ja dziś rozprawiłam się z Louisem, walczyłam z nim chyba z 20 minut. Obchodziłam, przyglądałam się, znów obchodziłam. Z Edenka poszło znacznie łatwiej, bo jeszcze niewielka i nie było czego specjalnie ciąć. Iwonko - nie matrw się, nie tylko Ty jesteś niezdecydowana. Ponieważ kilka różyczek zimą zmarniały ( a może wczesną wiosną), muszę dokupić jeszcz 3-4 sztuki. I nie tylko na rozyczki nie mogę się zdecydować, ale nawet na szkółkę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu wiórami jeszcze róż nie traktowałam. Jedynie dzisiejsze, świeżo sadzone. ;:333 Ogólnie jeszcze nie zaczęłam nawozić na działce niczego. Może jutro zacznę..?
Pochwal się jakie brateczki kupiłaś. ;:65
A ja musze pochwalić Ciebie... Ty to dopiero masz porządek na rabatach! ;:oj Ani jednego "suchotnika" nie widzę. ;:oj Jak Ty to robisz?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, to na pewno fajne uczucie mieć za dobą wiosenne cięcie ;:183 Ja część pannic też obstrzygłam, zostawiłam tylko te, co do których nie jestem pewna co zrobić, bo przemarzły, mam jednak nadzieję, że może jeszcze ruszą, bo u mnie zdecydowanie zimniej niż u Ciebie.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jka u Ciebie czyściutko na rabatkach! Piękny porządeczek.
Czy wióry przykopujesz, czy tak rozsypujesz?
Dzielżany u mnie zniknęły... ale znowu je wyplewiłam ;:124 ...albo jeszcze u mnie śpią... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Człowiek czuje się rewelacyjnie po wiosennej pracy w ogrodzie :) Ja mam podobnie jak Ty - robię jedno, za chwilę coś innego i jeszcze coś innego a potem wracam do poprzednich zajęć :lol: Chyba taki typ ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu piękne filetowe krokusy, ;:oj dlaczego mam tylko jedne. Wysprzątałaś i możesz się cieszyć rabatami i czekać na kwitnienie królowych. Czy przyrosty w takiej fazie, jak twoje na zdjęciu można pryskać miedzianem. Też róże przycięłam wczoraj, są podobne i boję się, że spalę.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

W sobotę planowałam jechać na działkę posypać różom w nóżki wióry,jednak pogoda nie była za ciekawa. Silny, przenikliwy wiatr nie zapraszał,a wręcz zniechęcał. Po obiadku zapytałam męża,czy pojedzie ze mną do szkółki. Trochę się ociągał z odpowiedzią,ale na szczęście się zgodził ;:224
W szkółce czułam się jak ryba w wodzie,uwielbiam deptać po ich ścieżkach,gdzie pełno wkoło różnych doniczek,doniczuszek. Podpatrzyłam,że wszystkie trawy mają przycięte.
Zakupiłam ostróżkę odmianową i lawendę. Wiem,że to niewiele,ale jak się sprawdzi dokupię więcej. Zapytałam o powojniki bylinowe,ale jeszcze nie było dużego wyboru. Poczekam, a niedługo znów zajadę ;:65
Tymczasem domówiłam w rosap angielkę Young Lycidas,która intryguje mnie swoim kolorem kwiatów. Muszę się przekonać,czy w rzeczywistości też tak będzie. Czekam jeszcze na przesyłkę z szałwiami niskimi w kolorze blue i różu.

Sabinko u mnie nie ma jak na razie nocnych przymrozków,dlatego pozwoliłam sobie na cięcie róż ;:108
Pewnie,gdyby wystąpiły znów siedziałabym i załamywała ręce co poczną biedne rośliny.
Olivia mam nadzieję,że ruszy jak na austinkę przystało,bardzo na nią czekam.

Wiolu ja podzieliłam cięcie róż na 3 dni. Dlatego już mam skończone. Poza tym ręka mnie tak w pierwszym dniu bolała,a raczej nadgarstek,że nie dałabym rady wszystkich oblecieć.
Edenki*3 przycięłam w pierwszym dniu,ładnie zimują,nie mają nigdy czarnych pędów,a wcale ich nie okrywam,tylko mały kopczyk im wystarcza.
Bratki pysznią się na moim balkonie,a w słońcu to dopiero je widać. Uwielbiam... ;:167
Niestety,ale błękitnych nigdzie nie udało mi się kupić. Pozostają wspomnienia z zeszłej wiosny,kiedy miałam farta zakupując niebieskości.

Ewa LO u mnie cała zielona,tak naprawdę nie było co ciąć,ale kosmetycznie końcówki przycięłam.

Aneczka ja nie mam sucholców na rabatach? Mam sporo,ciągłe sprzątanie ...a moja mama to jest mistrzynią w sprzątaniu. Tak bardzo zaczęła porządkować rabaty,że nawet oczyściła mech z betonowych obrzeży...a ja tak go lubiłam,kawałek lasu miałam u siebie...
Ciekawe,czy dostałaś tak bardzo pożądane bratki w lazurowym kolorze?

Marlenko pewnie,że fajne uczucie,ale ręce mam podrapane i to solidnie,czeka mnie kupno rękawic do łokcia,tylko gdzie takie zakupić? Może ktoś podpowie?
Ja też pewnie będę miała kilka róż do poprawki. Jak robi się ciepło to wtedy wychodzą przemarznięcia na pędach ;:224

Basiu porządeczek to dopiero będzie,na razie ciągle walczymy z liśćmi i igłami.
Wióry posypuję wkoło krzaczka i przemieszam rękoma.

Iza no muszę bardziej się zorganizować,bo jak tak dalej pójdzie,to nic w końcu nie skończę :)

Soniu ja co roku mam dokupić krokusy i wciąż rosną te same. Dobrze,że te fioletowe nigdy nie zawodzą i kwitną kępkami.
Miedzianem możemy pryskać przed wytworzeniem się liści,też mam dylemat .A może zrobię eksperyment i w tym roku zrezygnuję,tylko środkiem Substral psiknę,by się wzmocniły?

Obrazek

Obrazek

Błękitnych nie dostałam,ale za to pastelowe dorwałam,tez ciekawe:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiatr był tego dnia silny,bo Gabi pomimo usilnych prób nie mogła dostać się na balkon

Obrazek

W szkółce oto takie widoki,róże od wyboru do koloru...

Obrazek

Roślinek pełno,mogłabym tak cały dzień tam spacerować

Obrazek

Dostawa trawek

Obrazek

Ostróżki

Obrazek

Lawenda

Obrazek

Jedna zakupiona

Obrazek

Ostróżki u mnie dość dobrze sobie radzą,więc dokupiłam jeszcze taką dla towarzystwa róż

Obrazek

Ciemierniki dla mnie za drogie rośliny,szczerze mówiąc wolałabym tą kwotę przeznaczyć na jakąś perełkę różaną:)

Obrazek

Piwonie ,cena spora,ale cos drzewiaste u mnie nie chcą rosnąć

Obrazek

Miłego,udanego tygodnia:)
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu :)

Ale masz dobrze zaopatrzoną szkółkę ;:108 Tez bym chętnie tam pospacerowała.

Podczytuję ostatnio Twój wątek, bo piękne masz róże, a ja z różami dopiero zaczynam przygodę :D

Dużo słoneczka Ci życzę ;:3
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Annes!
Jaka piękna szkółka ;:oj! Wcale się nie dziwię, że lubisz tam spacerować.
Ja bym się na pewno skusiła na ostróżki, już tak ładnie podrośnięte.
Błękitnych bratków nie mogłaś dostać? U nas są, ale ja się w tym roku skusiłam na kremowo - fioletowe. Dziś zostały posadzone.
Róż nie tnę, bo dopiero dziś był pierwszy naprawdę ciepły dzień, a forsycja jeszcze śpi.

Piesiorek słodziutki!

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu a ja się cieszę, że tak dobrze zaopatrzonej szkółki nie mam w pobliżu. Na bank poszłabym z torbami. ;:224 Na widok takich ostróżek też nie przeszłabym obojętnie.
Bratki mam. Nie do końca takie planowałam, bo chciałam błękitne ale mam błękitno -lawendowe i kolejne podobne do Twoich pastelowych. Białych też kilka wzięłam. ;:215
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09

Post »

Cena ciemierników trochę powala na kolana - u nas w kwiaciarni identyczne kosztują 29zł (to dla mnie też drogo i nie kupiłam :D ).
Ale cena lawendy i tej ślicznej ostróżki jest fajna, jak na takie duże sadzonki ;:108 . Chciałabym mieć taką szkółkę w okolicy, a u nas taka bida z nędzą. Mogłabyś zdradzić co to za miejscowość?
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Szkółka ;:224 Śliczne bratki, mi udało również się kupić, więc zdobią już okna ;)
Zaczynają u mnie kwitnąc forsycje, musze przeprowadzić część ,,lepszych'' róż na nową działkę, te co wejdą to donice dostaną, resztę do ziemi bezpośrednio, najwyżej później przesadzę.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ależ bym pospacerowała po takiej szkółce ;:oj
Fajne zakupy, też muszę dokupić lawendy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”