Dezynfekcja gleby
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: dezynfekcja przechowalni na jabłka
Dobry temat. Huwa-San jest dość popularnym środkiem i warto o nim tu wspomnieć. Oparty na nadtlenku wodoru i jonach srebra preparat jest dobry do odkażania przechowalni, ale też do dezynfekcji ran i można stosować go w chirurgii drzew. Przydatny też do czyszczenia narzędzi w terenie. Etykieta nie odpowiada na pytanie jak przeprowadzić dezynfekcję przechowalni?
Re: rany po cięciu drzew owocowych
Na mszyce najlepszy jest środek który mi ostatnio polecono w sklepie to Huwa San Polecam taki środek trochę ekologiczny (bez pozostałości i bez karencji) z
jonami srebra które działają odkażająco na glebę i rośliny.
Najlepszym środkiem na gojenie ran jest Huwa San. Poprzez najlepsze działania biobójcze powoduje szybkie gojenie ran.
Powinnam to usunąć,ale ... zostawiam bo to odpowiedzi na posty tej spamującej użytkowniczki są b. ważne./K
jonami srebra które działają odkażająco na glebę i rośliny.
Najlepszym środkiem na gojenie ran jest Huwa San. Poprzez najlepsze działania biobójcze powoduje szybkie gojenie ran.
Powinnam to usunąć,ale ... zostawiam bo to odpowiedzi na posty tej spamującej użytkowniczki są b. ważne./K
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Rany po cięciu drzew owocowych
Huwa-San służy do dezynfekcji, a nie do zabezpieczania ran !!! Co chcesz dezynfekować na świeżej ranie po cięciu? Jego działanie skończy się po godzinie od użycia, a tkanki pozostają odkryte!
- Bialy Bzzz
- 10p - Początkujący
- Od: 12 maja 2015, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dezynfekcja gleby
Odkopałam wątek, mam nadzieję, że właściwy.
Sprawa jest taka: kawałek warzywnika był zanieczyszczany przez zimę przez koty. Pousuwałam co się dało ale podjęłam decyzję o wymianie ziemi na nową [już kupiłam]. No brzydzę się, cóż. Szkoda mi ziemi bo czarna, mięciutka, jak masełko.
Zastanawiam się, czy jest możliwość zdezynfekowania jej?
A może zsypać na jedno miejsce, dodać trochę chwastów i przekompostować z rok? Tak żeby pousuwać bakterie i jakieś ewentualne pasożyty? Czy spisać ją na straty i wywalić pod drzewa?
Sprawa jest taka: kawałek warzywnika był zanieczyszczany przez zimę przez koty. Pousuwałam co się dało ale podjęłam decyzję o wymianie ziemi na nową [już kupiłam]. No brzydzę się, cóż. Szkoda mi ziemi bo czarna, mięciutka, jak masełko.
Zastanawiam się, czy jest możliwość zdezynfekowania jej?
A może zsypać na jedno miejsce, dodać trochę chwastów i przekompostować z rok? Tak żeby pousuwać bakterie i jakieś ewentualne pasożyty? Czy spisać ją na straty i wywalić pod drzewa?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zakażoną glebę można odkazić Basamidem 97 GR, po tym zabiegu na pewno nic szkodliwego nie będzie w ziemi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Bialy Bzzz
- 10p - Początkujący
ekopom dziękuję za odpowiedź. Poczytałam, spróbuje tym. Mam nadzieję, że nie padnę przy mieszaniu ziemi ;)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Musisz dosyć szybko wymieszać, bo po półgodzinie już zaczyna wydzielać się gaz, oczywiście toksyczny i wyczuwalny. Także zachować ostrożność, żeby nie mieć bezpośrednio z tym środkiem styczności, po zabiegu powinno przykryć ziemię folią, żeby gaz się nie ulatniał do atmosfery. gleba także musi być bardzo wilgotna, bo basamid rozkłada się pod wpływem wilgoci.
pozdrawiam Ludwik
- Bialy Bzzz
- 10p - Początkujący
Dziękuję. Tak zrobię.
Mam nadzieję, że ten gaz jest lżejszy od powietrza, bo jak nie to mi spłynie na parter i lokatorów wytruje, a mnie w piwnicy [oba poniżej ogrodu]. Bo już taki numer miałam gdy w ogródku popsikałam się środkiem na kleszcze. Smrodzio dorwał mnie na schodach do piwnicy i z deczka przydusił
Postanowiłam, że wyciągnę tą ziemię i usypię na folię, zmieszam środek z ziemią, podleję i przykryję folią na miesiąc. Potem folie zamienię na agro, żeby się wietrzyło ale koty nie dostały. Na jesień rozsypię wg potrzeb. Dobrze kombinuję?
Mam nadzieję, że ten gaz jest lżejszy od powietrza, bo jak nie to mi spłynie na parter i lokatorów wytruje, a mnie w piwnicy [oba poniżej ogrodu]. Bo już taki numer miałam gdy w ogródku popsikałam się środkiem na kleszcze. Smrodzio dorwał mnie na schodach do piwnicy i z deczka przydusił

Postanowiłam, że wyciągnę tą ziemię i usypię na folię, zmieszam środek z ziemią, podleję i przykryję folią na miesiąc. Potem folie zamienię na agro, żeby się wietrzyło ale koty nie dostały. Na jesień rozsypię wg potrzeb. Dobrze kombinuję?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Wygodniej, to już mieć wilgotną ziemię obok przed zabiegiem, na folię nałożyć z 10 cm ziemi, posypać środkiem i grabiami pomieszać i powtórzyć z następną warstwą. Skuteczniej, żeby go było najwięcej na dole, bo gaz idzie ku górze i nawet jeśli go nie będzie w górnej warstwie, to i tak odkaży się ziemia. Da bezpieczeństwa lepiej, żeby nie oddychać, jeśli wyraźnie czuć ten gaz. Dlatego warto dokładnie przykryć i uszczelnić po bokach folię. Po około 5 dniach, gdy temperatura będzie powyżej 15°C powinien w większości sam się ulotnić.
pozdrawiam Ludwik
- Bialy Bzzz
- 10p - Początkujący
Wielkie dzięki Ekopom, tak właśnie zrobię. W przyszłym tygodniu się zabieram za to 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Gdzie można dostać Basamid w mniejszych ilościach poniżej 5kg?