Zrobię jak radzisz, wertykulację odpuszczę ze względu na to że trawnik jest zbyt młody i mogłoby się to dla niego źle skończyć.
Będzie grabienie ale raczej niedelikatne

Na małym odcinku wygrabiłem naprawdę sporo suchej trawy(widać to na jednym ze zdjęć, więc będę musiał trochę ostrzej mój trawnik potraktować, żeby usunąć zimowe zaległości.
Jeśli chodzi o nawóz to porównywałem sobie Florovit który używasz z Polifoską 12 i różnią się one jedynie stosunkiem NPK no i dodatkowym żelazem(rozumiem że to żelazo ma na celu likwidację mszaków).
Florovit fajny, tylko czy nie ma zbyt mało fosforu i potasu ? W polifosce jest go znacznie więcej. Azot mogę uzupełnić ale potas i fosfor ? Z drugiej strony florovit jest anty mech. Nie da się tego jakoś pogodzić ?

Myślałem o dodatkowym uzupełnieniu azotu za pomocą mocznika lub saletry amonowej z tego względu że gleba nie jest zbyt bogata w N. Pytanie czy mogę te nawozy zastosować równocześnie, czy lepiej rozłożyć to w czasie?
Czytając temat trafiłem na posty tadeusza który wspominał że ostatni miesiąc na nawożenie to czerwiec i później lepiej nic nie podawać, ponieważ trawa musi przygotować się do przezimowania.
Co poradzicie ?