Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
Ta trawa śliczna z rosą! 

- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bożenko to rozplenica Moudry.
Witajcie.
Wczoraj pojechaliśmy na działeczkę, obsypałam moje młode hortensje ogrodowe, pookrywałam róże i co wrażliwsze byliny gałązkami świerkowymi. Pochowaliśmy pościel do worków próżniowych. Na działce nie ma już liści, trampolina, zjeżdżalnia, donice pochowane. Zostało tylko owinąć agrowłókniną hortensje ogrodowe, ale to jak przyjdą większe mrozy. Zdjęć nie robiłam, a dziś przez chwilę padał śnieg.
Róże widziałam, że się przyjęły. Mają ładne oczka. Plan prac na przyszły sezon gotowy- dokończyć obrzeża z kostki przed tarasem i z tyłu działki przy tujach, zmodernizować kompostownik, budując go z ażurowych, betonowych płyt, a wcześniej rozsypać kompost na rabatach i przysypać znowu korą. Przekopać ogródeczek z poplonem.
Przy lewej bocznej ścianie altany zrobić dwie rabaty i obsadzić je roślinami. Kupić 8 sztuk clematisów i wysadzić na wybrane miejsca, wsadzić brzozę płaczącą i klonik palmowy, a także dokupić huśtawkę ogrodową. Zamontować pergole pod róże na narożnikach tarasu i pomalować altanę. A potem już tylko leżeć i czytać, czasem skosić trawnik, podlać i cieszyć się widokami. Po 3 latach od zakupu działki w stanie opłakanym, to chyba niezły wyczyn.
Witajcie.
Wczoraj pojechaliśmy na działeczkę, obsypałam moje młode hortensje ogrodowe, pookrywałam róże i co wrażliwsze byliny gałązkami świerkowymi. Pochowaliśmy pościel do worków próżniowych. Na działce nie ma już liści, trampolina, zjeżdżalnia, donice pochowane. Zostało tylko owinąć agrowłókniną hortensje ogrodowe, ale to jak przyjdą większe mrozy. Zdjęć nie robiłam, a dziś przez chwilę padał śnieg.
Róże widziałam, że się przyjęły. Mają ładne oczka. Plan prac na przyszły sezon gotowy- dokończyć obrzeża z kostki przed tarasem i z tyłu działki przy tujach, zmodernizować kompostownik, budując go z ażurowych, betonowych płyt, a wcześniej rozsypać kompost na rabatach i przysypać znowu korą. Przekopać ogródeczek z poplonem.
Przy lewej bocznej ścianie altany zrobić dwie rabaty i obsadzić je roślinami. Kupić 8 sztuk clematisów i wysadzić na wybrane miejsca, wsadzić brzozę płaczącą i klonik palmowy, a także dokupić huśtawkę ogrodową. Zamontować pergole pod róże na narożnikach tarasu i pomalować altanę. A potem już tylko leżeć i czytać, czasem skosić trawnik, podlać i cieszyć się widokami. Po 3 latach od zakupu działki w stanie opłakanym, to chyba niezły wyczyn.

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Shire
Witaj Kasiu
Nie pisałam, bo u nas martwy sezon. Miałam i mam bardzo dużo pracy i choć od czasu do czasu zaglądaliśmy na działkę, to nawet nie było co pokazywać, leżał śnieg. W lutym malowaliśmy pnie drzew wapnem, a dziś wreszcie podjedziemy szukać wiosny, to może coś tam cyknę.
Niestety na polu za naszym płotem zmiany, wytyczone kołki pod ulice i w ogóle mają powstać bloki czy osiedle mieszkaniowe. No ale cóż, postępu się nie powstrzyma.

Nie pisałam, bo u nas martwy sezon. Miałam i mam bardzo dużo pracy i choć od czasu do czasu zaglądaliśmy na działkę, to nawet nie było co pokazywać, leżał śnieg. W lutym malowaliśmy pnie drzew wapnem, a dziś wreszcie podjedziemy szukać wiosny, to może coś tam cyknę.
Niestety na polu za naszym płotem zmiany, wytyczone kołki pod ulice i w ogóle mają powstać bloki czy osiedle mieszkaniowe. No ale cóż, postępu się nie powstrzyma.
- Shire
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczny pleciony płoteczek
Sama robiłaś czy kupiony? Jeszcze nic nie zrobiłam na działce, a u Ciebie czyściutko 

- Shire
Iwonko ja też jeszcze niewiele robiłam, to był nasz drugi wjazd na działkę z robieniem czegokolwiek w tym roku, pierwszy raz malowaliśmy tylko drzewka w lutym. Jesienią jednak fakt, posprzątałam dokładnie. Co z tego, jak sąsiadka zgrabiła liście na kupki i zostawiła to na zimę- wszystko zwiało do mnie i wczoraj grabiłam.
Płoteczek kupiony w necie, nie umiem takich cudów robić
Lecę do Ciebie zajrzeć

Płoteczek kupiony w necie, nie umiem takich cudów robić

Lecę do Ciebie zajrzeć

- Shire
Dobry wieczór.
Straszna pogoda w ten weekend, a mnie aż nosiło, żeby na działkę jechać i w końcu pojechałam, po zakupach w markecie, w huraganowym wietrze i opadach deszczu. Kwiatuszki działkowe czekają na słońce. Przylaszczka, krokusy, irysy żyłkowane w pączkach, hiacynty, czosnki, tulipany, żonkile, korony cesarskie, puszkinie wybijają z ziemi.
Dziś na ryneczku i w markecie poprawiłam sobie humor- kupiłam 3 kolory żagwinów, prymulkę, bratki drobne o ślicznym lawendowym kolorze, żółty tymianek, bo tylko takiego mi brakowało i dwukolorowe krokusy. Wszystko zawiezione na działkę czeka w altanie. Może jutro wsadzę do gruntu??

Pozdrawiam serdecznie i życzę
Straszna pogoda w ten weekend, a mnie aż nosiło, żeby na działkę jechać i w końcu pojechałam, po zakupach w markecie, w huraganowym wietrze i opadach deszczu. Kwiatuszki działkowe czekają na słońce. Przylaszczka, krokusy, irysy żyłkowane w pączkach, hiacynty, czosnki, tulipany, żonkile, korony cesarskie, puszkinie wybijają z ziemi.
Dziś na ryneczku i w markecie poprawiłam sobie humor- kupiłam 3 kolory żagwinów, prymulkę, bratki drobne o ślicznym lawendowym kolorze, żółty tymianek, bo tylko takiego mi brakowało i dwukolorowe krokusy. Wszystko zawiezione na działkę czeka w altanie. Może jutro wsadzę do gruntu??

Pozdrawiam serdecznie i życzę

- kasia100780
Moniczko śliczne, wiosenne zakupy.
Ja już też w łapkach miałam bratki i stokrotki ale rozsądek zwyciężył, wybrałam drzewka owocowe i róże.
Ja już też w łapkach miałam bratki i stokrotki ale rozsądek zwyciężył, wybrałam drzewka owocowe i róże.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Wspaniałe zakupy wiosenne,ale zwróciła moją uwagę skrzynka drewniana 

- Shire
Annes, skrzynka po winie z lidla ;)
Kasiu kupiłam dosłownie 6 bratków,myślę, że już dadzą radę.
Dziś pojechaliśmy i posprzątaliśmy resztę, trawnik wydrapany wertykulatorem, przycięte lawendy, mięty, zioła.
Teraz już prace wewnątrz altany, rozkładanie trampoliny, a potem będziemy się brali za lifting altany. Jak to ugryźć?
Pierwsze wiosenne kadry
Brakuje jeszcze słońca bardzo.... rośliny ogólnie dobrze przezimowały, dżdżownice już się obudziły.

sasaneczka przy skalniaku już ma pąki, inne dopiero wypuszczają pierwsze kiełki...

i nowinki

Kasiu kupiłam dosłownie 6 bratków,myślę, że już dadzą radę.
Dziś pojechaliśmy i posprzątaliśmy resztę, trawnik wydrapany wertykulatorem, przycięte lawendy, mięty, zioła.
Teraz już prace wewnątrz altany, rozkładanie trampoliny, a potem będziemy się brali za lifting altany. Jak to ugryźć?

Pierwsze wiosenne kadry

sasaneczka przy skalniaku już ma pąki, inne dopiero wypuszczają pierwsze kiełki...

i nowinki

- kasia100780
A co będziecie robić z altaną?
Nas czeka taras, oglądam co chwilę Twój, żeby wiedzieć co z czym...
Dzisiaj też wyskoczyłam na chwilę, przycięłam lawendy i posadziłam jeżynę.
Nas czeka taras, oglądam co chwilę Twój, żeby wiedzieć co z czym...
Dzisiaj też wyskoczyłam na chwilę, przycięłam lawendy i posadziłam jeżynę.
- Shire
Altana jest stara, brzydka, połupana, odrapana. Najlepiej byłoby ją ocieplić i położyć nową elewację, ale to nas chyba przerośnie. Skończy się najpewniej na zagipsowaniu dziur, szlifowaniu, umyciu, pomalowaniu unigruntem i farbą. Może jeszcze kątowniki damy na narożniki, żeby wyrównać. Z tego wszystkiego dach chyba w najlepszym stanie. Reszta paskudna, co zwłaszcza teraz przy nowym tarasie widać.
Chcę ją pomalować na grafitowy kolor, takie rozbielone szarości.
Też dziś cięłam lawendy
Chcę ją pomalować na grafitowy kolor, takie rozbielone szarości.
Też dziś cięłam lawendy

- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Moniu, śliczne wiosenne zakupy
W ogrodzie zaczyna się coś dziać, budzą się przylaszczki,uwielbiam JE. Oby tylko wiosna już przyszła, taka piękna słoneczna 

- Shire