Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Mój mąż znalazł dziś pół rolki streczu i wpadł mi do głowy pomysł, skoro można poprawić warunki papryce streczując grządkę dookoła to czemu nie spróbować z arbuzem?
Ja dziś dosiewałam papryki, 14 szt mi nie wzeszło więc dosiałam, jak nie wyjdą to coś innego zajmie ich miejsce. I chyba mam zbyt stare nasiona selera bo nie wychodzi już ponad dwa tygodnie ;/
Ja dziś dosiewałam papryki, 14 szt mi nie wzeszło więc dosiałam, jak nie wyjdą to coś innego zajmie ich miejsce. I chyba mam zbyt stare nasiona selera bo nie wychodzi już ponad dwa tygodnie ;/
Pozdrawiam, Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
OK w takim razie już wiem dlaczego mój chrzan rosnący obok studni od zawsze jest nie do wyplewienia:/kazko47 pisze:Jako ciekawostka, to chrzan 8-10 letni ma system korzeniowy o głębokości ok. 300cm.
Już nie wiem ile razy podejmowałem próby jego "wykopania".
Odnośnie nasionek w tunelu wysadzone: połowa tunelu szpinaku, i 1/4 tunelu rzodkiewki, została jeszcze 1/4 do obsadzenia kolejną paczką rzodkiewek ale za jakieś 2,5 tygodnia najwcześniej. Po zbiorach w to miejsce wylądują papryki i pomidory.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi mój M zrobił taka mini szklarnie do trzymania rozsady właśnie ze streczu ;)
Pozdrawiam ;)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dzisiaj posiałam marchewkę Bolero ,cebulkę Globo i wsadziłam białą dymkę.
Jak myślicie, lepiej posiać naciową pietruszkę od razu do gruntu ,czy jeszcze teraz do doniczki?
Asia
Jak myślicie, lepiej posiać naciową pietruszkę od razu do gruntu ,czy jeszcze teraz do doniczki?
Asia
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Posiej trochę tu, trochę tu, będziesz mieć gotową rozsadę jeśli coś pójdzie nie tak z tą w gruncie 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Pietruszka tylko do gruntu szkoda miejsca na rozsadęPelasia pisze:Dzisiaj posiałam marchewkę Bolero ,cebulkę Globo i wsadziłam białą dymkę.
Asia
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Ja dziś w tunelu wysiałem rzodkiewki i sałatę. Została jeszcze połowa do obsadzenia. Nie wiem co jeszcze można wsiać bo tunel mam od jesieni i dopiero zaczęła się moja przygoda z ogrodnictwem. Macie jakieś propozycje???
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Dwa tygodnie temu wysiałam marchew, pietruszkę, rzodkiewkę, sałatę i wysadziłam cebulę na grządkę. Jednak jest to miks, rządek tego rządek tamtego. Cebula gdzie niegdzie zaczyna wychodzić a reszta nie. Wszystko jest przykryte białą agrowłókniną. I teraz, mam odkryć wszystko czy wycinać agro tam gdzie coś zaczyna wybijać?
Gorczyca nawet fajnie wzeszła
Gorczyca nawet fajnie wzeszła

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja bym tylko podłożyła jakieś kamienie czy cegły tam gdzie wybijają, jeśli leży na ziemi, szkoda agro ciąć a rośliny spokojnie dają radę pod nią rosnąć, światło i wodę przepuszcza to więcej im nie trzeba, a silniejsze rośliny same sobie ją czasem podnoszą
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Wczoraj posiałam pomidorki, przede wszystkim koktajlowe, bo u mnie słabo rosną, a w okresie letnim nie poświęcam im zbyt wiele uwagi
Rosną pod chmurką
A ponieważ mnie raczki swędziały nadal, posiałam także kwiaty
Będę miała za czym zaglądać 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja jeszcze wsadziłam większą dymkę na cebulkę ze szczypiorkiem. Czytałam ,że mozna jeszcze posiać szpinak ,ale nie wiem czy jak teraz posiejesz .to zdążysz zebrać przed posadzeniem pomidorówsolaris37 pisze:Ja dziś w tunelu wysiałem rzodkiewki i sałatę. Została jeszcze połowa do obsadzenia. Nie wiem co jeszcze można wsiać bo tunel mam od jesieni i dopiero zaczęła się moja przygoda z ogrodnictwem. Macie jakieś propozycje???
Asia
U mnie żółty pomidor pokazał 1 kiełek.
Papryki jak spały, tak śpią, chociaż wczoraj im zrobiłam kazanie, że jak się nie ruszą, to czeka je prosta droga na kompost
W szklarni wykiełkowała 1 rzodkiewka.
Jak się wkurzę, to będzie w tym roku tylko trawnik i krecie kopce.
Papryki jak spały, tak śpią, chociaż wczoraj im zrobiłam kazanie, że jak się nie ruszą, to czeka je prosta droga na kompost

W szklarni wykiełkowała 1 rzodkiewka.
Jak się wkurzę, to będzie w tym roku tylko trawnik i krecie kopce.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No patrz. To Ja jak się wkurzam jak coś nie wychodzi, to sieje więcej nasion i później nie wiem co z nadmiarem zrobić. 

Ja mam do obsiania niecałe 200m, a nasion jak na 2ha

Tyle, że jak nic nie wylezie, to się normalnie chyba fochnę na te wszystkie nasiona moje.
Paprykę planuję dokupić, ale jak mi i z nowych nic nie wyjdzie, to chyba to chramolę i cały ogródek obsadzę rodzynkami i kocankami, bo tylko to mi poki co wzeszło tłumnie.
A jak sobie pomyślę, że w kwietniu dyniowate, a potem ogórki i ile stresów sobie tym zafunduję, to chyba osiwieję szybciej niż doczekam plonu

Może za głęboko posiałaś? Nie za dużo podlewasz, mogą wtedy zgnić w ziemi. Wysiej warzywa troszkę wcześniej, wtedy zawsze zdążysz dosiać w razie niepowodzenia.