Echinopsis /Trichocereus
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Echinopsis
Mój Echinopsis subdenudata był od listopada na zimowisku gdzie temperatura wahała się między 5 a 10 stopni. Jako jedyny z moich kaktusów poważnie zmiękł. Czego to efekt? Dodam, że nie ma żadnych zmian na nim, na zimowisko wyniosłem z całkiem przesuszoną glebą i nie śmiałem go podlać. Czy to tylko utrata wody?
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też tak miałam Podobno to grzyb był 3 najpiękniejsze mi padly 

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A może jakieś zdjęcie tego echinopsa? Jeśli rzeczywiście nie ma żadnych zmian a jest tylko odwodniony to wystarczy go wybudzić ze spoczynku i wszystko będzie dobrze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
No i ten, co wiosną "dogorywał" teraz rozkwitł:

Środek:

Środek:

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To Echinopsis multiplex. Trzeba zapewnić mu bardziej słoneczne stanowisko. Brzydko deformuje się z niedoboru światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
To może być ten kaktus
A co zrobić by zakwitł? Stoi na zachodnim oknie 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Trzeba go postawić na oknie południowym bądź wręcz cały sezon wystawić na zewnątrz w pełnym słońcu, przesadzić w substrat przeznaczony do kaktusów i czekać na kwiaty.
Jeśli nie był zimowany - czyli trzymany na sucho całą zimę - to może w tym roku nie zakwitnąć ale potraktowany tak jak piszę wyżej i trzymany sucho w zimie w roku przyszłym będzie prawdziwą ozdobą.

Jeśli nie był zimowany - czyli trzymany na sucho całą zimę - to może w tym roku nie zakwitnąć ale potraktowany tak jak piszę wyżej i trzymany sucho w zimie w roku przyszłym będzie prawdziwą ozdobą.

-
Podlewam go bardzoooo oszczędnie
jak mi się przypomni i widzę, że petunia obok w doniczce (która sama się wysiała) więdnie dam jej odrobinkę wody
Kaktusa przesadzałem jakoś latem w mieszankę ziemi do kwiatów i dużej ilości piasku, na dnie jest sam piasek i kamyczki
Oby zakwitł w końcu, bo mam go już kilka lat, wytwarza bardzo dużo sadzonek, które często obrywam i sadzę do doniczek, rozdaję znajomym lub wyrzucam
Mojej babci wypuścił pąki, ale ich nie rozwinął. Dlaczego?

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ten kaktus, jak i większość innych wymaga zimowania. Zatem od października do marca nie powinien być podlewany wcale oraz trzymany w chłodzie, optymalna temperatura 5-12*C.
Jeśli pąki nie rozwinęły się i odpadły to znak, że były niewłaściwe warunki uprawy i roślina nie miała dość siły, by pąki wykarmić. Zatem albo było za mało słonka, albo za mało wody albo podłoże było zbyt ubogie w substancje odżywcze lub każda możliwa kombinacja tych przyczyn.
Tworzenie dużej ilości odrostów świadczy o degeneracji tej rośliny. Może być to stary klon od wielu pokoleń rozmnażany przez odrosty. Takie rośliny niechętnie kwitną, wolą rozmnażać się bezpłciowo.
Jeśli pąki nie rozwinęły się i odpadły to znak, że były niewłaściwe warunki uprawy i roślina nie miała dość siły, by pąki wykarmić. Zatem albo było za mało słonka, albo za mało wody albo podłoże było zbyt ubogie w substancje odżywcze lub każda możliwa kombinacja tych przyczyn.
Tworzenie dużej ilości odrostów świadczy o degeneracji tej rośliny. Może być to stary klon od wielu pokoleń rozmnażany przez odrosty. Takie rośliny niechętnie kwitną, wolą rozmnażać się bezpłciowo.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Ale jest szansa, że zakwitnie w przyszłym roku/ za kilka lat ? Ostatnio przystopował z tym wytwarzaniem odrostów, mam go około 7 lat, nie pamiętam dokładnie, przez ten czas wytworzył może z 20-25 odrostów. Nie był nigdy umyślnie zimowany. Ten kaktus babci miał może zbyt mało słońca, bo jak pamiętam stał na parapecie wschodnim, a za oknem rosną jeszcze świerki
Czym najlepiej nawozić? Czy może rosnąć w tym, w czym rośnie (pisałem kilka postów wyżej).
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Na kwiaty w najbliższym sezonie szanse są niewielki z uwagi na niewłaściwe zimowanie. Z drugiej strony echinopsy dużo wybaczają i potrafią zakwitnąć nawet w bardzo niesprzyjających warunkach. Uprawa najlepiej w typowym podłożu dla kaktusów, może być nawet nieco żyźniejsze. Nawożenie, jeśli podłoże nie jest świeże tak jak i inne kaktusy. Są tu ma forum wątki o podłożach i nawożeniu roślin i tam można szukać szczegółów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 cze 2016, o 12:36
kwitnienie
Przygarnąłem takiego kujaka, nie był nigdy zimowany i rósł w przyciasnej donicy.
Kiedy go przesadziłem jego odrosty się porozkładały (w ciasnej donicy stały na baczność).
Pytanie moje brzmi: Jeśli chce żeby zakwitł, to czy odseparować te (powyciągane) pędy, co pobudzi "statek matke" do wzrostu i kwitnięcia, czy zostawić tak jak jest i po czekać kolejny rok zimując? (kaktus ma minimum 5 lat, poprzedni właściciel twierdził że koło 10. Czy to odpowiedni wiek dla niego czy jeszcze musi sie zestarzeć zanim wypączkuje?)
https://drive.google.com/file/d/0B-GQ0h ... sp=sharing
Kiedy go przesadziłem jego odrosty się porozkładały (w ciasnej donicy stały na baczność).
Pytanie moje brzmi: Jeśli chce żeby zakwitł, to czy odseparować te (powyciągane) pędy, co pobudzi "statek matke" do wzrostu i kwitnięcia, czy zostawić tak jak jest i po czekać kolejny rok zimując? (kaktus ma minimum 5 lat, poprzedni właściciel twierdził że koło 10. Czy to odpowiedni wiek dla niego czy jeszcze musi sie zestarzeć zanim wypączkuje?)
https://drive.google.com/file/d/0B-GQ0h ... sp=sharing
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Usunięcie odrostów może w niewielkim stopniu pobudzić roślinę do kwitnienia ale nie jest to warunek decydujący. Także u tego echinopsa zimowanie w chłodzie nie jest warunkiem koniecznym wydania kwiatów. Dużo zależy od stanowiska, musi być słoneczne, ważna jest częstotliwość podlewania oraz dostępność składników odżywczych w podłożu. Bardzo ważna jest kondycja genetyczna samej rośliny. Wielopokoleniowe rozmnażanie tych kaktusów przez odrosty prowadzi do ich degeneracji i zamiany chęci kwitnienia w produkcję odrostów. Zatem im dany klon chętniej tworzy odrosty tym mniejsze szanse na jego zakwitnięcie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 cze 2016, o 12:36
Dziękuje za odpowiedź.
Ten egzemplarz nie tworzy już nowych szczepek. Te które są na razie zostaną skoro nie ma to dużego wpływu nań.
Podłoże jest ok - ziemia, żwir, kamyczki na spodzie keramzyt. Podlewam porządnie raz na 2 tyg wraz z nawozem, tak jak resztę. Chyba że widzę że mają za sucho to dostają kapkę wody.
Prócz tego okazu posiadam jeszcze 2 ale niestety nie kwitły nigdy wiec nie wiem jakie to gatunki (choć podejrzewam że multiplex).
Ten egzemplarz nie tworzy już nowych szczepek. Te które są na razie zostaną skoro nie ma to dużego wpływu nań.
Podłoże jest ok - ziemia, żwir, kamyczki na spodzie keramzyt. Podlewam porządnie raz na 2 tyg wraz z nawozem, tak jak resztę. Chyba że widzę że mają za sucho to dostają kapkę wody.
Prócz tego okazu posiadam jeszcze 2 ale niestety nie kwitły nigdy wiec nie wiem jakie to gatunki (choć podejrzewam że multiplex).