Sadzenie cebul,koszyczki i inne porady dot. cebulek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lis 2016, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cebule w rabacie z kamieniem
No właśnie mi też się tak zdawało. Bo jest to rabata bez włókniny, a właściwie skalniak i dla elementu kolorystycznego wiosną wsadziłem trochę cebul (koło 100). Dodatkowo chwasty wychodzą lekko z pod kamienia. Nie mają problemu z przejściem przez kamień.
Pozdrawiam,
Andrzej
Pozdrawiam,
Andrzej
Re: Cebule w rabacie z kamieniem
We Wrocławiu przed marketem EPi przy parkingu jest "trawnik" wysypany kamykami. Nic przez niego się nie przebija.
Są tam kamienie około 3 cm i większe wysypane na grubość około 5 centymetrów. Stałem tam kiedyś i patrzyłem na to. Przy okazji sprawdzę jak jest grubość tej warstwy kamieni i jakie mają średnice.
Są tam kamienie około 3 cm i większe wysypane na grubość około 5 centymetrów. Stałem tam kiedyś i patrzyłem na to. Przy okazji sprawdzę jak jest grubość tej warstwy kamieni i jakie mają średnice.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lis 2016, o 22:27
Re: Sadzenie cebul,koszyczki i inne porady
No to czyli u mnie trochę mniej jest tych kamieni, Bo warstwa max 3 cm i frakcja kamieni od 16mm do 31mm.
Pozdrawiam,
Andrzej
Pozdrawiam,
Andrzej
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Cebulowe pozostające w gruncie
Jak w temacie, chciałabym podsadzić jabłonie wiosennymi kwiatami, które -z racji miejsca-mogłyby pozostawać w gruncie kilka lat. Chciałabym takie mieszane, kolorowe kręgi.
Doradźcie coś nie znalazłam podobnego tematu. Którym na lato zasychają liście, a które pozostają zielone?

Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebulowe pozostające w gruncie
Kasia, jak wysokie mają być te rośliny? Jak duże te jabłonie, czy stanowisko jest cieniste? Jaka gleba?
Co masz na myśli - zasychają im liście ale nadal są zielone? Oraz czy chodzi ci o cebule sadzone wiosną czy kwitnące wiosną?
Co masz na myśli - zasychają im liście ale nadal są zielone? Oraz czy chodzi ci o cebule sadzone wiosną czy kwitnące wiosną?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Dorja
- 500p
Już precyzuję. Jabłonki są młode, trzyletnie, mała korona, sporo światła, gleba piaszczysto gliniasta a miejscami gliniasto-piaszczysta,bez zastojów wody. Cebulowe kwitnące wiosną. Wiadomo, kieedyś drzewka się rozrosną, wtedy i nasadzenia się zmienią. Gdzieś czytałam, że niektóre cebulowe mają zielone liście przez resztą sezonu, a u niektórych część naziemna zamiera. Wysokość nie gra roli.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Krokusy , przebiśniegi , szafirki - wszystkie cebulowe niske - Szafirkom dość późno zasychają listki i jesienią pokazują się ponownie wszystkie kwitną wiosną
Tulipany, żonkile - wyższe, kwitną wiosną , gubią liście w lecie - tulipany dobrze co jakiś czas wykopać , wysuszyć i jesienią posadzić od nowa
Pierwiosnki (nie są cebulkowe) - niskie , różne kolory , zielone liście całe lato
Tulipany, żonkile - wyższe, kwitną wiosną , gubią liście w lecie - tulipany dobrze co jakiś czas wykopać , wysuszyć i jesienią posadzić od nowa
Pierwiosnki (nie są cebulkowe) - niskie , różne kolory , zielone liście całe lato
- Dorja
- 500p
Dzięki! W sumie pokrywa się to z moją listą. W tamtym roku pierwszy raz posadziłam tulipany
Już wystawiły noski! Nie byłam przekonana do cebulowych w ogóle, od lilii się zaczęło, a gdzie skończy?
. Teraz, na wiosnę, przygotuję grunt, jesienią sadzenie. I pytanie ogólne: jak te kwiaty zniosą ściółkowanie taką hmmm przegniłą słomą? Obawiam się, że mogą zagniwać?

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Nigdy nic nie ściółkowałam to nie podpowiem , ale przypomniały mi się jeszcze z cebulkowych wiosennych cebulice - niskie i tracą liście i takie niziutkie iryski - liście są całe lato
ewentualnie jakieś skalniaczki - póki dużo tam słonka
ewentualnie jakieś skalniaczki - póki dużo tam słonka
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Dodam jeszcze piękne puszkinie, niskie szachownice i śniezniki. Wszystkie tracą liście. Wypróbuj też byliny - ranniki i przylaszczki. Dużo zdjęć cebulowych jest w mojej ogrodowej wizytówce.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Polecam do takich nasadzeń krokusy oraz narcyzy botaniczne kwitnące stosunkowo wcześnie. Zanim skosisz pierwszą trawę przekwitną i będziesz mogła o nich zapomnieć do kolejnej wiosny 

Czy mogę posadzić tulipany i narcyzy teraz (w marcu)?
Jesienią chorowałam, kupiłam cebule narcyzów, tulipanów, których niestety nie zdążyłam posadzić.
Cebule wyglądają nieźle. Czy można je posadzić teraz? Czy lepiej od razu wyrzucić?
Cebule wyglądają nieźle. Czy można je posadzić teraz? Czy lepiej od razu wyrzucić?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2014, o 19:53
Re: Czy mogę posadzić tulipany i narcyzy teraz (w marcu)?
Ja też nie zdążyłam na jesieni posadzić i zrobiłam to dopiero w sobotę. Zobaczymy co z tego będzie,
Kiełkujące cebulki
Potrzebuję rady, gdyż moje cebulki mieczyków i lili kiełkują mi, sa już w miare duże co zrobić ?