Rajsko, wiejsko, sielsko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rajsko, wiejsko, sielsko...

Post »

Marysiu foliak stoi na tekturze i takiej grubej włókninie... pod spodem się odchwaszcza :) Jak przyjdzie czas pomidorowania to i podłoże w nim będzie :D Tak odchwaszczałam kawałek pod truskawki i udało się ;:108 W wiaderkach są patyczki hortensji od Soni ,a w butlach od ciebie patyczki ;:168
Lucynko foliak dziękuje :lol: Jak mieszkałam w bloku to też na balkonie różne sztuczki robiłam np. w styropianowej skrzynce własnej konstrukcji okrytej folią bąbelkową od góry przechowywałam róże... i się udawało :)
Iwonko dzięki za rady co do kobei , coś stanęła w miejscu ;:131 ma jedną parę pierzastych listków ... ale może to chwilowy przestój ;:173 No widzisz zawsze ktoś się znajdzie, kto sie domyśli co luboią ogrodniczki ;:173 Ja od przeprowadzki na wieś zapowiedziałam ... mojej rodzince i znajomym, że ... rzuciłam palenie, rzuciłam słodycze nie piję kawy, cięte kwiaty odpadają ( bo po co drzewo do lasu wozić :;230 )... (ciuchy i kosmetyki kupuję sama, bo kto mi dogodzi :roll: ) więc co im zostało... zaopatrywać mój ogród ;:306

A własnie oststnio doszły zamawiane w styczniu pnącza... takie nieco rahityczne, ale korzenie mają i owszem spore więc jest nadzieja ;:173

Obrazek

Miłego dnia :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu o to bardzo dobry sposób! i pomidorki będą rosły w gruncie ;:215
Powojniki muszą być rachityczne, bo teraz inne nie są :D
Życzę Ci dobrej soboty ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewo, pnącza się ogarną, na pewno w lato już będą nie do poznania :) Fajny ten pomysł odchwaszczania ;:215
Proszę o dokładną instrukcję: na grunt karton, na to czarna mata antychwastowa i potem na to ziemia? Dobrze to zrozumiałam?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu czyli czas i foliak uleczy moje pnącza ;:333 w tym roku będę miała pomidorki z foliaka i z gruntu zobaczymy które będą lepsze ;:173
Basiu żeby pozbyć się chwastów na nowo zakładanej rabacie dobrym sposobem jest rozkładanie kilku warstw gazet (od 2 do 4) lub tektury falistej lub takiej z rozerwanych kartonów. W bezwietrzny dzień układamy na chwasty gazety lub tekturę obok siebie, robiąc małe zakłady. Dobrym obciążnikiem jest wcześniejsze moczenie lub polewanie wodą, na to ziemia, kora lub kompost. Taka ściółka dobrze trzyma wilgoć, powoli się rozkłada, a chwasty pod nią giną. Wzbogaca ogród niczym kompost.
Jeśli poszerzamy rabaty i musimy się pozbyć części trawnika - to także dobry sposób na jego usunięcie bez większych nakładów pracy.
Teraz eksperymentalnie zrobiłam rabatkę jak kanapkę (od dołu)
- karton
- ścinki gałązek liściastych
- kompost
- ziemia ogrodowa z mojego ogrodu
- na wierzch ściółka ze słomy
a że to eksperyment i mały kawałeczek to będą na niej rosły cukinie,dynie i dla ochrony aksamitki (one u mnie rosną w warzywniku i w jagodniku jako odstraszacz szkodników... lobię je bo mają takie wesołe kolory :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witaj Ewo, trochę to trwało zanim do Ciebie dotarłam.
Przeszłam cały Twój wątek i podziwiam, że masz odwagę realizować swoje marzenia.
Piękne miejsce tworzysz i widać, jak wielką z tego czerpiesz radość.
Maluszki roślinne pną w górę, będziesz miała kolorki w ogrodzie.
Świetny patent na te butelki-szklarenki.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu super foliak ;:63 i od razu wykorzystany prawie do maksimum .
Oj dzieje się u Ciebie , patyczki się ukorzeniają , sieweczki rosną i jeszcze ziemia się odchwaszcza ;:63 ja tez wpadałm na taki pomysł i już nie zrywam i wytrząsam darni tylko przykrywam kartonami i na to zrębki sypię .
Zakupy piękne - czyżbyś Ty chciała żeby powojniki Ci już kwitły ?? ;:306 ;:306 zdążą zakwitnąć .
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu nic nie musi leczyć pnączy one są w stanie zimowym ;:306 zaraz poczują wiosnę, niech no tylko się ociepli. Dzisiaj tylko 2 st, ale za to na plusie. Bardzo ciekawe są takie porównania najlepiej tej samej odmiany w gruncie i pod osłoną ;:215 Miłej niedzieli Ewuniu ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczynki dziękuję za odwiedziny :) Moja niedziela zaczęła się od tego, że... nie było prądu :? Małż więc poszedł się zorientować o co chodzi i co się okazało, jakiś rozpędzony gospodarz chcąc zdążyć przed zmianą ustawy Szyszki wycinał drzewa na swojej zalesionej działce i ... zerwał gamoń linię energetyczną ;:223 Na szczęście energetycy stanęli na wysokości zadania i raz dwa :lol: około 13.30 naprawili co trzeba. Za to kolejny oszołom zaczął wypalać trawy ... a te biedne żyjątka już się budzą do życia więc się wkurzyłam i zadzwoniłam po straż pożarną... błyskawicznie przyjechali i jeszcze podziękowali, bo niedaleko jest rozlewisko Nidy, a tam rośnie sporo suchych szuwarów, gdyby to się zajęło to szkoda gadać ... policjanci mają to wyjaśnić ;:173
A ja z braku prądu i niedzieli... znalazłam sobie cichutkie zajęcie :D

Z uzbieranych rolek po papierze toaletowym robiłam biodegradowalne eko doniczki na rozsady :)

Obrazek

Co nieco już do nich przesadziłam i wyniosłam do foliaka... dziś w foliaku dzięki świeczkom było +13

Obrazek
Dobrego tygodnia ze ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewo kapitalny pomysł z tymi doniczkami!!! I praktycznie za darmochę! W tym roku już nie wykorzystam, bo nie mam "materiały", ale na przyszły rok... ;:215
Co ludzie mają z tym wypalaniem traw, od tylu lat się mówi, że nie wolno, że szkodzi, że zwierzątka.... Jak grochem o ścianę! :evil:

Dziękuję Ci bardzo za instrukcję odchwaszczania! ;:168 Mam kilka kartonów odłożonych, więc mam podkład, a chciałabym zrobić grządkę pod dyniowate. W przyszłym tygodniu wytyczę miejsce i rozłożę.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ewciu przydreptałam do twojego ogródka ;:65
Super pomysł z butelkami na mini szklarenki ;:333
Sporo masz już wysianych roślin roślin ;:63
Wymiziaj psiaki i wygłaskaj kociaki ode mnie.
EMkowi pokazałam osiatkowany balkon i myśle, że też coś zrobi w tym kierunku dla naszego Tygryska.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewa, jesteś bardzo pomysłowa ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, zajumałam od Ciebie pomysła na odchwaszczanie. ;:215 ;:215
Takie doniczki z rolek też kiedyś robiłam, ;:108 ale któregoś roku wlazła mi pleśń ;:145 i od tej pory już nie ryzykuję. ;:185
Co do braku prądu, to współczuję Ci, ;:168 bo tak jesteśmy przyzwyczajeni do jego dobrodziejstwa, że nawet chwilowy brak mocno nam doskwiera. ;:223
Życzę Ci kolejnych fantastycznych pomysłów i - przede wszystkim - wspaniałej pogody pełnej ;:3 ;:3 ;:3
No i dużo zdrówka. ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu jak tylko pomysły się przydają to dlaczego nie udostępniać :D
Ewcia podglądaj i stosuj u siebie ;:173 ... Siatka sprawdziła się u mnie na IV piętrze jak mieszkałam w bloku :) ... Teraz chroni kotki przed niebezpieczeństwami... bo one kastrowane mieszczuchy ;:306
Ewa - Pashmina dziękuję za odwiedziny i czekam na Twój nowy wątek poprzedni obejrzałam ;:173 Masz piękna różaną kolekcję ;:215
Lucynko z tym papierem zarejestrowałam i będę obserwować ;:108 Również życzę ;:3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ależ z Ciebie pomysłowy Dobromir! Co jeden pomysł , to lepszy. A w związku z wypalaniem traw, to polecam, by sąsiad przeczytał powieść na motywach autobiograficznych pt. " Niezawinione śmierci" Wiliama Whartona.
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, swego czasu Whartona połykałam książkę po książce, a na "Niezawinionych..." wyłam jak bóbr. I to jest chyba jedyna książka, która mi się bardzo podobała, a do której już nie wróciłam. Jak się czyta sercem, to ciężko.
Ewciu dobrze zrobiłaś wzywając straż, niektórzy są tak lekkomyślni, że aż boli. U moich rodziców na osiedlu był kiedyś przypadek, że gość chciał wypalić chaszcze na działce na obrzeżach osiedla, żeby koparce łatwiej było wjechać. Było sucho i wiał wiatr, a dwa domy dalej ludzie mieli taki duży zbiornik gazu przy domu ;:202 Jak wiatr zaczął majtać wiązkami palącej się trawy, ktoś zadzwonił po straż - ewakuowali połowę osiedla, ściągnęli speców od gazu, wozy z dwóch powiatów, śmigłowce, wszelkie jednostki ochotnicze, akcja dogaszania trwała dwa dni, a spłonęło kilkanaście hektarów zbóż i kilka małych lasków sosnowych rozsypanych między polami. I facet za to wszystko musiał potem zapłacić (m.in. sprzedał tę działkę), wiec może właśnie sąsiada uratowałaś od pójścia z torbami.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”