Ogródek dziadka T.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek dziadka T.
No niestety tak jest, ja straciłam kilka roślin chowanych w domu ale dopiero teraz coś się zaczęło z nimi niedobrego dziać. Jedną jeszcze próbuję uratować, podlałam Topsinem -ryzyk fizyk albo w jedną albo w drugą stronę. Nie można niestety roślinek spuścić z oczu. Dobrze, że choć kilka chryzantem Ci się uchowało.
Niesobia a teraz z innej beczki, masz całe mnóstwo pięknych liliowców, czy jest jakiś sposób aby kępa szybciej się rozrosła? Może odpowiednie nawożenie. Mam takie odmiany, że siedzą 3 lata i zaledwie kilka listków i zero kwiatu.
Niesobia a teraz z innej beczki, masz całe mnóstwo pięknych liliowców, czy jest jakiś sposób aby kępa szybciej się rozrosła? Może odpowiednie nawożenie. Mam takie odmiany, że siedzą 3 lata i zaledwie kilka listków i zero kwiatu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
Liliowce jeżeli chodzi o glebą i nawożenie są bardzo tolerancyjne i nigdy nie miałem z nimi kłopotu.
Nie lubią zbytniego zacienienia ,chwastów i przesuszenia.Tak jak opisujesz reagują na niedobór światła.
Są też odmiany które 1-2 lata po przesadzeniu nie chcą kwitnąć na zasadzie bo nie.
Nie lubią zbytniego zacienienia ,chwastów i przesuszenia.Tak jak opisujesz reagują na niedobór światła.
Są też odmiany które 1-2 lata po przesadzeniu nie chcą kwitnąć na zasadzie bo nie.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
One są posadzone w pełnym słońcu - wystawa południowa. Może to jednak kwestia odmiany, to nowości u mnie Night embers, pandora's box jeszcze nigdy nie kwitły.
Pamiętam jak przed laty kupiłam swojego pierwszego liliowca Red rum, wsadzilam, nic z nim nie robiłam szczególnego bo wiedziałam, że one są mało wymagające, miejsce zmieniałam kiedy tylko miałam na niego inny pomysł a mimo to zawsze ładnie rośnie i kwitnie, dzieliłam już też kilka razy. Podobnie się mają kolejne niewybredne odmiany ale jak kupiłam Multberry Freeze to w pierwszym roku wydał 3 kwiaty co mnie ucieszyło a w następnym padł i bądź tu człowieku mądry.
Pamiętam jak przed laty kupiłam swojego pierwszego liliowca Red rum, wsadzilam, nic z nim nie robiłam szczególnego bo wiedziałam, że one są mało wymagające, miejsce zmieniałam kiedy tylko miałam na niego inny pomysł a mimo to zawsze ładnie rośnie i kwitnie, dzieliłam już też kilka razy. Podobnie się mają kolejne niewybredne odmiany ale jak kupiłam Multberry Freeze to w pierwszym roku wydał 3 kwiaty co mnie ucieszyło a w następnym padł i bądź tu człowieku mądry.
Pozdrawiam Katarzyna
- niesobia 1
- 500p
Ja mam tak z odmianą Darla Anita.Mam ją z 7 lat.Kwitła raz ale takim kwiatem że nie warto było nawet robić zdjęcia.Co trochę podrośnie to następnego roku wypuszcza jakiś szczypiorek zamiast liści i kolejny sezon z głowy.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Witam
dopisuję się do wątku
szkoda że chryzantemy nie przeżyły, trzymam kciuki za kolejne 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- niesobia 1
- 500p
- niesobia 1
- 500p
Oko cieszą,już widzę uśmiech na twarzy na ich widok 

Witam i ja wiosennie. Nie tylko ją widać ale ja również ją czuje, może dlatego że coraz więcej słoneczka.
Niesobia, na twoich chryzantemkach widzę kilka sporych odrostów. Możesz śmiało już ich urwać i ukorzenić. Tym nie zaszkodzi, bo się rozkrzewią a te młodziutkie gałązki to nowe roślinki. Od kiedy dostałam taką radę, uratowałam nie tylko swoją chryzantemę ale zaczęłam wszystko ukorzeniać wiosną z dużo lepszym powodzeniem.
Niesobia, na twoich chryzantemkach widzę kilka sporych odrostów. Możesz śmiało już ich urwać i ukorzenić. Tym nie zaszkodzi, bo się rozkrzewią a te młodziutkie gałązki to nowe roślinki. Od kiedy dostałam taką radę, uratowałam nie tylko swoją chryzantemę ale zaczęłam wszystko ukorzeniać wiosną z dużo lepszym powodzeniem.
- niesobia 1
- 500p
Halinko dziękuję za radę ale zostałaś wyręczona przez wiatrzysko które złamało jedną z roślin.Jest już w ziemi pod plastikową butelką tyle że roślina po zimie jest bardzo wątła i raczej nic z niej nie będzie.Teraz przyzwyczajam je do normalnych warunków i myślę
że w maju będzie można pobrać normalne sadzonki.
że w maju będzie można pobrać normalne sadzonki.
Masz rację, te blade takie "wybiegnięte' są słabe, ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Ja mam tylko trzy szt. ale te zimujące, wiosną jak ich plewię to te wszystkie oderwane wrzucam do kubka z wodą, a potem problem komu (sąsiadkom) wcisnąć bo szkoda z korzonkami wyrzucić.
- niesobia 1
- 500p
Jeszcze troszkę i na brak prac nie będziemy narzekać 

- niesobia 1
- 500p
Od remontu altany zacząłem jak tylko kupiliśmy działkę,teraz tylko elewacja zewnętrzna i komin z klinkieru muszę postawić
Drugi domek drewniany jest więc tylko dach przerobię.Lubię prace budowlane,bardziej niż ogrodowe