Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2

Zablokowany
sadzik102
100p
100p
Od: 30 gru 2014, o 23:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2

Post »

Ja kupiłam tą różę w tamtym roku i wyrósł ogromny krzaczor,róża pnąca,bladorożowa,wygląda mi to naGenerous Gardener.
Kasia
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Moje 6 sztuk już pięknie rośnie w donicach. Pewnie w kwietniu wystawię na taras a w maju zakwitną. Jutro jadę dokupić.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

apus pisze:To mam nadzieję, że moja taka będzie... ;:333
A jak po zimie wygląda Twoja Carrefoura, taka pnąca, wysoka, fioletowo- bordowa? (w wątku identyfikacyjnym kiedyś zdjęcie i zapytanie dałam o nią i chyba wspominałaś, że masz taką samą).
Moja dużo brzydkich zmian pomrozowych, które tak naprawdę z dnia na dzień wychodzą i trzeba będzie ciąć nisko.... ;:219 ;:202
Miałam taką, tzn. mam ale nie pnącą. Jest jedną z najniższych róż - zobaczymy co pokaże w tym roku.
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Dawid, sadzik102 : Wiosną 2015 kupiłam dwie te różowe angielki z Auchana. Jedna okazała się odmianą Heritage, a druga jakąś pnącą. W ubiegłym roku na wiosnę obcięłam dość nisko te róże i właśnie ta druga po tym obcięciu błyskawicznie wyrosła na ponad 2 metry. Kwitła bardzo obficie ale tylko jeden raz. Obserwowałam ją i wiem że kwitnienia nie powtórzyła. Kwiaty ma różowe, kuliste, lekko pustawe w środku i wydaje mi się że może to być Constance Spry. Jakoś tak wyszło, że nie mam jej na żadnym zdjęciu, ale w czerwcu to nadrobię i wstawię ja do identyfikacji.
Awatar użytkownika
mw21
50p
50p
Od: 8 wrz 2011, o 22:18
Kontakt:

Post »

Floresita dziękuję za informację. Nie będę ukrywał, że mam nadzieję, że nie będzie to pnąca róża, bo nie mam dla takiej miejsca. Dla krzaczastej mam miejsce. Może być Heritage też ładnie wygląda. Liczę, że informacje podane na kartoniku, tj. że dorasta do 80-150 cm i kwietnie V-X (czyli powtarza kwitnienie) będą prawdziwe. Za radą apus wsadziłem różę do donicy (9 marca) i z każdym dniem pędy są coraz dłuższe i pojawiają się kolejne oczka/pączki pędowe :shock: róża musiała być wcześnie 'obudzona', bo korzenie miały już 5 cm świeżych przyrostów.
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawid w sklepach jest ciepło i róże szybko się budzą.
Moja marketowa, posadzona do donicy (swoi w kotłowni, w oknie) ma już urocze listeczka. Jak zrobi się cieplej zacznę ją hartować.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45

Post »

Dzisiaj róze w biedronce :wit były producent fruktoplan artur bel, dama de cour ,criterion, chopin, dessa, cronenberg i wiele innych po 6,99
Ewa
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Czy mają także rabatowe?
sadzik102
100p
100p
Od: 30 gru 2014, o 23:31

Post »

Floresita,moja powtórzyła kwitnienie,więc to nie Constans,w tym roku ją poobserwuję, żeby się upewnić czy to GD.
Kasia
RIWIANA
200p
200p

Post »

Meluzyno szczerze mówiąc to nie wiem ale raczej z tych co pisałam to wielkokwiatowe ja sobie tylko wziełam róże DESSA bo jej nie mam korzeń ma dość ładnie rozwinięty i mocno są nawodnione albo po prostu świeża dostawa była i nie zdążyły wyschnąć :wink:
Ewa
RIWIANA
200p
200p

Post »

Dziewczyny pisałam dziś o różach w biedronce i poszperałam troszke w necie żeby sprawdzić fructoplan producenta a to nic innego jak in my garden kupiłam z tej firmy w zeszłym roku w brico 2szt miały być to róze casanowa a okazało się że jedna to pnąca new dawm a druga nie wiadomo co więc :evil: cieszę się że wziełam tylko 1
Ewa
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

RIWIANO: Pisałam tu już o tym kilkakrotnie, że firma In My Garden ma totalny bałagan w tych kartonikach, mało co się zgadza z opisem, tak w różach jak i w innych roślinach. Róże z tej firmy są stale w Castoramie (którą mam po sąsiedzku), najpierw w kartonikach a póżniej w doniczkach. Podam śmieszny przykład. Od dawna chciałam mieć New Dawn. Pomyślałam kiedyś że nie ma sensu jej zamawiać ze szkółki, skoro jest stale dostępna w markecie, który mam pod nosem. Kupowałam ją w różnych sezonach 4 razy, w kartonikach, póżniej w doniczkach, za każdym razem wyraźnie oznaczoną etykietą. No i oczywiście ani razu nie wyrosła mi z tych nabytków New Dawn! Zgadzało się o tyle, że wyrosły róże różowe, np. z zeszłego roku Lavender Lassie, a rok wcześniej Rosarium U. ale New Dawn się nie doczekałam do dnia dzisiejszego! Ze 2 lata temu skusiłam się na Casanovę od nich - wyrosła dość potężna, żółta róża wielkokwiatowa - ale Casanovą na pewno nie jest. Również ze 2 lata temu ta firma miała powojniki w Biedronce, oznaczonych chyba 4 odmianami, a ze wszystkich zakwitła jedna odmiana Mme Julia Correvon. Dlatego ja już absolutnie nie ufam tej firmie.
RIWIANA
200p
200p

Post »

Floresito a najlepsze jest to że ona powypuszczała długie baty nie była na zime przykryty bo wcale mi na niej nie zależało miejsce w ogóle nie przystosowane do rózy pnącej a nawet odrobinka pędu jej nie zmarzła :!: u ciebie chociaż kolor się zgadzał :wink: a tu nie dosyć że kolor to jaszcze odmiana ja rozumie pomyłki się zdarzają ale nie w tylu przypadkach także teraz będę omijała tą firmę szerokim łukiem a w przyszłości dam znać co wyrosło z DESSY :?:
Ewa
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

mw21 pisze:Witam :D
W sobotę w Auchan kupiłem różę angielską pachnącą, która wyglądała tak

Obrazek
W zeszłym roku kupiłam tę samą różę, latem wyglądała tak:
Obrazek

W tym roku odpuszczam niestety różaną gorączkę, brakuje środków. Na otarcie łez kupiłam tylko różę Lila Wunder w Biedrze za 6.99 zł. W zeszłym roku kupiłam tam Queen Elizabeth i byłam zadowolona.
Mów mi Jane! :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

meluzyna pisze:Byłam dzisiaj w Auchan i kupiłam dwie różyczki, rabatową NN i Blue Queen, chociaż nie mam pojęcia, jaka to róża :D Róże już przecenione, od 3,99 po 5,40 francuskie.
Wpisz sobie w temacie "Mój piękny ogród" - róża Blue Queen- ktoś ma - na pewno, bo widziałam. Trzeba przejrzeć to co wyskoczy- na pewno tam jest... :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Zablokowany

Wróć do „Róże”