Canna - Paciorecznik cz.7
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.7
Ika2008 może trafimy z odmianami, a może coś lepszego jeszcze się trafi 

- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IKA - niestety tak byłam zniechęcona i obrażona w zeszłym sezonie na nowe kanny, że fotek w ramach odwetu im nie zrobiłam. Z Luisem też długo walczyłam żeby zakwitł, był w kolorze brzoskwiniowym zgodnym z fotką na opakowaniu. W ramach reklamacji mam otrzymać Alaskę, znowu będzie niepewność. Pozdrawiam 

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dziś jeszcze jedną dokupiłam: PFITZER'S PRIMROSE YELLOW, wyłożyłam też 15 nasionek na waciki.
Pozdrawiam, Marta.
- Carmelka00
Hahah ja się teraz dopiero zaczęłam zastanawiać gdzie ja te wszystkie canny posadzę
czy one mogą rosnąć jako solidy w miejscu takim średnio słonecznym??

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Kanny lubią słońce w cieniu mogą słabo kwitnąć
Witam wszystkich zakręconych kannowo
Jestem początkującym działkowcem bo dopiero od dwóch lat. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłam kanny i się zakochałam w nich, a teraz jak przeczytałam wszystkie 7 części i obejrzałam zdjęcia i tyle cudnych odmian to czuję że już przepadłam hhahaha. Wczoraj wpadłam do ogrodniczego i zrobiłam pierwsze zakupy
Już siedzą w doniczkach 

W zeszłym sezonie miałam dwie odmiany Wyoming, która kojarzy mi się z zagranicznymi wczasami, więc mam do nich sentyment
i druga odmiana której nazwy niestety nie znam, może mi pomożecie w ustaleniu jaka to odmiana
nie mam foty z bliska niestety ale może te będą wystarczające.

Dziękuję i pozdrawiam

Jestem początkującym działkowcem bo dopiero od dwóch lat. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłam kanny i się zakochałam w nich, a teraz jak przeczytałam wszystkie 7 części i obejrzałam zdjęcia i tyle cudnych odmian to czuję że już przepadłam hhahaha. Wczoraj wpadłam do ogrodniczego i zrobiłam pierwsze zakupy

W zeszłym sezonie miałam dwie odmiany Wyoming, która kojarzy mi się z zagranicznymi wczasami, więc mam do nich sentyment

Dziękuję i pozdrawiam

To ja w tyle jestem - planowałam za tydzień dopiero wsadzić bulwy do doniczek. Za to moje pacioreczniki z nasion rosną pięknie
tfu tfu ;)
Mam jednak takie pytanie - w przyszłym tygodniu ma być trochę cieplej - około 10 st, czy można chociaż na kilka godzin "hartować" bulwy w doniczkach? Czy nie praktykuje się tego w przypadku pacioreczników?

Mam jednak takie pytanie - w przyszłym tygodniu ma być trochę cieplej - około 10 st, czy można chociaż na kilka godzin "hartować" bulwy w doniczkach? Czy nie praktykuje się tego w przypadku pacioreczników?
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lenka oczywiście paciorecznik może rosnąć pojedynczo(soliter) jak i w grupach, wszystkie jednak potrzebują
słonecznego stanowiska, bo w średnio słonecznym jak to napisałaś mogą średnio rosnąć, później kwitnąć.
Jedynie odmiana Stuttgart wymaga półcienia i ochrony, aby południowe słońce nie przypaliło białych liści.
Aniaann witaj, miło mi, że dołączyłaś do miłośników tych pięknych roślin.
Z takiej odległości chyba nikt nie określi odmiany, ale ma ładny kolorek.
Kamea napisałaś, że jeszcze nie posadziłaś kłaczy a już chcesz hartować, spokojnie jeszcze mamy zimę.
Samych kłączy nie hartujemy, najpierw muszą wyrosnąć w ciepłym i jasnym miejscu a hartujemy dopiero podrośnięte rośliny
ok. dwa tygodnie(ja krócej) przed planowanym wysadzeniem do gruntu(połowa maja) czy też do donic na zewnątrz.
Kochani ogromnie cieszę się, że nas przybywa, będzie co oglądać.

słonecznego stanowiska, bo w średnio słonecznym jak to napisałaś mogą średnio rosnąć, później kwitnąć.
Jedynie odmiana Stuttgart wymaga półcienia i ochrony, aby południowe słońce nie przypaliło białych liści.
Aniaann witaj, miło mi, że dołączyłaś do miłośników tych pięknych roślin.
Z takiej odległości chyba nikt nie określi odmiany, ale ma ładny kolorek.
Kamea napisałaś, że jeszcze nie posadziłaś kłaczy a już chcesz hartować, spokojnie jeszcze mamy zimę.
Samych kłączy nie hartujemy, najpierw muszą wyrosnąć w ciepłym i jasnym miejscu a hartujemy dopiero podrośnięte rośliny
ok. dwa tygodnie(ja krócej) przed planowanym wysadzeniem do gruntu(połowa maja) czy też do donic na zewnątrz.
Kochani ogromnie cieszę się, że nas przybywa, będzie co oglądać.

Miałam na myśli właśnie hartowanie samych kłączy w donicach
Dzięki Iwona za odpowiedź
Kupiłam w tym roku odmianę Firebird, zobaczymy co z tego wyrośnie
a z tamtego roku mam odmianę niewiadoma z Biedronki - kolor taki pomarańczowo - łososiowy 

Dzięki Iwona za odpowiedź

Kupiłam w tym roku odmianę Firebird, zobaczymy co z tego wyrośnie

No tak coś czułam, że za daleko trochę te foty, ale tylko takie mam niestety. Szkoda, że nie można zidentyfikować bo wlaśnie ten kolor piękny mnie ujął a nie będę jej mieć z zeszłego sezonu, bo nie mam gdzie przechowywać, chyba że pojawi się w tym samym ogrodniczym tam gdzie kupiłam. Dziękuję Iwona za odpowiedź 
To foty przed i po nawałnicy jaka odwiedziła moją działkę i poszarpała piękne liście. Płakać mi się chciało gdy zobaczyłam poniszczone rośliny.

To foty przed i po nawałnicy jaka odwiedziła moją działkę i poszarpała piękne liście. Płakać mi się chciało gdy zobaczyłam poniszczone rośliny.

- Carmelka00
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, w takim razie mam miejsce po zachodniej stronie domu pod ścianą, nawet sporo miejsca
albo mam część północną pustą nie zacienioną, ale zupełnie nie osłoniętą to bardziej jaki teren by im pasował??

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamea, pacioreczniki hartujemy na słońce nie na ziąb, pędzone w domu, przed wysadzeniem przyzwyczajamy stopniowo do warunków zewnętrznych.
Zobaczymy co Ci z niej wyrośnie, bo jak ja ją kupowałam to miałam zwykłą indicę. Mam nadzieję, że będziesz miała więcej szczęścia.
Aniaann nigdy nie widziałam, aż tak poszatkowanych roślin, szok, ale nie masz co żałować Wyominga, bo był chory.
Jak to nie masz gdzie przechować, nie masz piwnicy, komórki, strychu, kawałka pomieszczenia o temp. 5-10°C zimą?
Lenka sorry, ale brak mi wyobraźni przestrzennej u Ciebie, bo strona północna to dla mnie sam cień to już prędzej zachodnia,
tak mi się wydaje, musisz sama ocenić gdzie masz najwięcej słońca.
Moje siewki.

Zobaczymy co Ci z niej wyrośnie, bo jak ja ją kupowałam to miałam zwykłą indicę. Mam nadzieję, że będziesz miała więcej szczęścia.
Aniaann nigdy nie widziałam, aż tak poszatkowanych roślin, szok, ale nie masz co żałować Wyominga, bo był chory.
Jak to nie masz gdzie przechować, nie masz piwnicy, komórki, strychu, kawałka pomieszczenia o temp. 5-10°C zimą?
Lenka sorry, ale brak mi wyobraźni przestrzennej u Ciebie, bo strona północna to dla mnie sam cień to już prędzej zachodnia,
tak mi się wydaje, musisz sama ocenić gdzie masz najwięcej słońca.
Moje siewki.

Witajcie
Ja też zaczynam z kannami,w ub.roku posadziłam 2 szt.a teraz dokupiłam następne.
http://i67.tinypic.com/208dxdi.jpg
Wszystkie są już w donicach,w jasnym pomieszczeniu ok 15*C.Niektóre już pokazują kiełki

Ja też zaczynam z kannami,w ub.roku posadziłam 2 szt.a teraz dokupiłam następne.
http://i67.tinypic.com/208dxdi.jpg
Wszystkie są już w donicach,w jasnym pomieszczeniu ok 15*C.Niektóre już pokazują kiełki

Iwona a po czym poznać że chory?.
Mieszkam w bloku, mam piwnicę ale ona chyba za ciepła i sucha na przechowywanie kann.
Lecę dzis po pracy do castoramy, może tam będą jakieś kannki
oj wzięło mnie 
Mieszkam w bloku, mam piwnicę ale ona chyba za ciepła i sucha na przechowywanie kann.
Lecę dzis po pracy do castoramy, może tam będą jakieś kannki