Seba dzisiaj biorę się za sianie pomidorów ( czerwonego, zielonego oraz czarnego) . Następnie pod koniec kwietnia pójdzie dynia oraz arbuzy. Już nie mogę doczekać się prawdziwej wiosny.
-- 11 mar 2017, o 11:18 --
Seba ja piszę maturę teraz w maju. Nauki cała masa. Brak czasu na wszystko i zmęczenie. Muszę trochę czasu znaleźć na przygotowanie ziemi pod dynię. Korzystaj z czasu bo za rok już wolnego mało co będzie
Ależ dzisiaj zrobiłem dużo rzeczy Pogoda może nie była za piękna, ale nie padało. Temperatura była znośna.
Zaczynają się pracowite soboty... aż do czerwca Potem będę mógł zajmować się roślinami siedem dni w tygodniu !
Grażynko ehh te bakłażany takie mizeroty są. Brakuje im światła i ciepła. Zobaczysz jak podskoczą w tunelu
Pomidorki zazieleniły się od wczoraj, teraz mają dużo więcej światła. Są w innym pokoju.
Sky12 może powiesz jak masz na imię ? Będzie mi łatwiej zwracać się do Ciebie.
Z czego zdajesz maturę ? Ja sie na razie waham, ale na pewno z geografii. Może matmę, ale jeszcze nie wiem
Już teraz mam problem z czasem orlik755 Twoje imię też poproszę
Na razie wysiałem dwie doniczki bazylii żeby była na codzienne potrzeby.
Pod koniec maja wsieję do gruntu.
Poletko truskawkowe nr. 1
Zdjąłem trzcinę i usunąłem uschnięte liście.
Posprzątałem, wszystkie sadzonki przeżyły zimę. Jestem w szoku, jednak okrywanie sprawdziło się rewelacyjnie.
Efekt końcowy.
Wsiałem takie warzywka do tunelu.
Ale przedtem zrobiłem oprysk doglebowy rosahumusem. Spryskałem dwa tunele i całe pole. Przy okazji przetestowałem moją nagrodę z konkursu.
Obciąłem część drzewek i zabezpieczyłem rany, które zrobiły wcześniej owoce.
W sadzie na drzewka założyłem osłonki. Zabrakło dla kilku jabłonek.
Wiosna w ogrodzie
Czytałem ,że młode metasekwoje są wrażliwe na mróz. Moja jednak tą teorię łamie - jest cała w pączkach .
Szykuje się obfity w owoce rok. Jak nie będzie przymrozku to będą miał się czym zajadać
Forsycja szykuje się do kwitnięcia.
Uprzątnąłem poletko truskawkowe nr. 2 Przy okazji zmieniłem ścieżki z desek na żwirowe.
Posadziłem czosnek słoniowy.
Melisa pięknie wschodzi.
Na tym podłużnym kawałku będą rosły zioła i małe warzywa. Muszę tylko wyplewić troszkę
Mogę już świętować mały sukces W sadzie wszystkie czarne porzeczki i agresty przyjęły się. Teraz czekam aż czerwone pokażą pączki.
Mam jeszcze jeden krzak do rozdzielenia.
Witaj Seba . No powiem Ci - szacun , odwaliłeś kawał dobrej roboty dzisiaj . Jestem pod wrażeniem . Pola truskawkowe wyglądają świetnie i oby dały obfite plony . Czy ja dobrze widzę ?? Lilia ?? Już ?? Wiosnę widać jak na dłoni , jeszcze tylko słońce by się przydało i dwucyfrowe temperatury . Pozdrawiam a Ty odpoczywaj bo zasłużyłeś .
Sebastian normalnie Ci .....zazdroszczę czasu ja mam tak go mało,że zastanawiam się jak ja to wszystko obrobię do czasu wsadzenia w tunel
Ogólnie u Ciebie w regionie jest cieplej niż u mnie , też zazdroszczę u mnie na razie wiosna niezbyt nas rozpieszcza.
Podglądam twoje uprawy codziennie bo są fantastyczne, życzę aby wszystko Ci pięknie porosło
Ja truskawek jeszcze nie odkryłam , można już bezpiecznie? i borówki?
Z ciekawości spytam co planujesz w ziołowym zakątku? zobaczymy czy to samo co ja
Ps. Będę miała dostęp do odnóżek parzydła leśnego takiego jak na fotce poniżej : http://florini.pl/allegro/produkty/1byl ... kind-2.jpg
Może zainteresowany??
Seba, a co ty obciąłeś na tych drzewkach bo jak dla mnie to one są w ogóle nie cięte. Co do brakujących osłonek to tymczasowe osłonki możesz zrobić ze zwykłej folii, ale potem trzeba je wymienić, bo w folii nie ma wietrzenia.
Seba, pracowite soboty? Moje też takie będą, bo w tygodniu nie mam zwykle kiedy wybrać się na działkę.
Fajnie to wszystko uporządkowałeś, dobrze Ci to idzie I wiosna u Ciebie chyba szybsza niż u mnie.
Podoba mi się jak okryłes słomą trukawki na zimę Ja swoje poletko truskawkowo-poziomkowe przejechałam kosiarką rok temu, dla odmłodzenia sadzonek, ale powiem szczerze, że nawet nie zerknęłam na nie, jak sobie radzą po zimie.
No Seba jestem pod wrażeniem czytałem kiedyś o tym czosnku słoniowym. Spory jest
Super masz koło domu.... marzą mi się takie klimaty.....ja mieszkam w bloku......
Dlatego mam swoją działeczkę by choć trochę poczuć to co Ty masz na co dzień
Widzę że truskaweczki fajnie przetrwały zimę. Ja nie nakryłem swoich i mimo że u mnie mrozy były znacznie mniejsze to niestety pomarzły bardzo bo mało śniegu było ale puszczają nowe listki więc może bedzie
Można powiedzieć TY.
Dałeś czadu z pracami i jak widzę to zima nie zrobiła zbyt dużych strat u Ciebie.
Rozsada wygląda coraz ładniej będziesz miał co zbierać.
Bakłażany wcale nie wyglądają mizernie, przynajmniej za zdjęciu.
Mój jeden to dopiero mizerota.
Ale mam nadzieję, że się pozbiera i w końcu coś z niego wyrośnie.
Seba,te śnieżki z grysu to kamień leży bezpośrednio na ziemi i bez obrzeży?
Truskawki fajnie masz zagospodarowane Patrząc na to wszystko co masz i będziesz miał to z głodu Sebuś nie umrzesz
Seba, tylko podziwiać Twoją pracowitość i zapał!
A ja dziś nie robię nic, wyleguję się cały dzień na kanapie z książką w ręku ("Akty wiary" Segala).
Z Twoich ostatnich fotek najbardziej podobały mi się...bazie.
Orlik