Moi drodzy, potrzebuję porady co zrobić z gruszą ma trzy długie pędy ale dość wysoko a poniżej nic, zacząłem je przyginać ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie ?
Mariusz, a chcesz prowadzić tę gruszę bez przewodnika? Ja bym na razie wyprowadziła przewodnik i poskracała gałęzie boczne żeby się rozkrzewiły, a dopiero potem myślała o ewentualnym przyginaniu.
Aga, sam nie wiem co by dla niej było lepsze przewodnik to ona może i miała ale chyba ktoś go ściął niepotrzebnie, bez przyginania to te gałęzie mają bardzo ostre kąty :/ i sam nie wiem jak ją poprowadzić teraz.
Mariusz, ale jak je skrócisz to wypuszczą boczne pędy, które będą się układać inaczej. To, że przewodnik jest przycięty to nic nie szkodzi bo i tak trzeba to zrobić. Moim zdaniem na razie to tu nie ma co przyginać, ale może ktoś jeszcze się wypowie. Dobrze by było jakbyś wstawił zdjęcia stanu przed przygięciem.
Witam. Potrzebuje pomocy w przycięciu drzewek o ile przycinanie jest w ogóle w tym przypadku potrzebne. Z góry dziękuje za pomoc.
Na pierwszym zdjęciu jest jabłoń a na dwóch pozostałych czereśnie. Mam też winorośl ale to chyba nie ten temat.