Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
Nie jestem ekspertem, ukorzeniłem dopiero ok. 2 setki winorośli i używam ukorzeniarki własnej konstrukcji. Co do twoich pytań:
1) Wystarczy w cieple, na słońcu dopiero gdy zaczną rozwijać się pączki. Ale powinieneś zrobić wszystko co możliwe żeby pączki rozwijały się jak najpóźniej, a korzenie jak najwcześniej.
2) Podlewać rozsądnie - z wyczuciem, mają mieć wilgotno ale bez przesady - winorośl to nie roślina bagienna.
3) Jeżeli "patyki" są doniczkach, to zaglądanie do korzonków nie będzie im służyło, a szybki rozwój pączków nie będzie dobrym znakiem.
Powinno się udać. Powodzenia.
1) Wystarczy w cieple, na słońcu dopiero gdy zaczną rozwijać się pączki. Ale powinieneś zrobić wszystko co możliwe żeby pączki rozwijały się jak najpóźniej, a korzenie jak najwcześniej.
2) Podlewać rozsądnie - z wyczuciem, mają mieć wilgotno ale bez przesady - winorośl to nie roślina bagienna.
3) Jeżeli "patyki" są doniczkach, to zaglądanie do korzonków nie będzie im służyło, a szybki rozwój pączków nie będzie dobrym znakiem.
Powinno się udać. Powodzenia.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak ktoś lubi podglądać korzenie, to polecam plastikowe, przezroczyste kubki do piwa 0,5l.
Używam ich między innymi przy ukorzenianiu i polecam, bo nie korci grzebanie w poszukiwaniu korzeni. No i łatwiej o odpowiednią wilgotność, bo widać co i jak.

Używam ich między innymi przy ukorzenianiu i polecam, bo nie korci grzebanie w poszukiwaniu korzeni. No i łatwiej o odpowiednią wilgotność, bo widać co i jak.
Przezroczyste kubki do piwa, są dobrym rozwiązaniem, ale trzeba zaczekać aż korzonki dorosną do ścianek aby je zobaczyć. Jest też rozwiązanie dla tych którzy "muszą" sprawdzić jak wygląda sytuacja z korzonkami.
Rozwiązanie gorsze ale dopuszczalne dla kilku sadzonek. Początkową fazę można przeprowadzić używając zamiast ziemi - wilgotnego mchu i foliowej torebki. Mech zapewnia dobre warunki, odpowiednią wilgotność i dostęp powietrza. Łatwo można go wyjąć, zobaczyć i zakryć z powrotem. Namoczyć w wodzie, wycisnąć do odpowiedniego stopnia wilgotności. Całość można położyć na parapecie, tak aby dolna część w foliowej torebce wystawała nad kaloryfer.
Górne pączki będą wtedy przy oknie w "chłodniejszych" warunkach przy oknie. Gdy pojawiają się malutkie korzonki wtedy sadzimy do doniczek.
Rozwiązanie gorsze ale dopuszczalne dla kilku sadzonek. Początkową fazę można przeprowadzić używając zamiast ziemi - wilgotnego mchu i foliowej torebki. Mech zapewnia dobre warunki, odpowiednią wilgotność i dostęp powietrza. Łatwo można go wyjąć, zobaczyć i zakryć z powrotem. Namoczyć w wodzie, wycisnąć do odpowiedniego stopnia wilgotności. Całość można położyć na parapecie, tak aby dolna część w foliowej torebce wystawała nad kaloryfer.
Górne pączki będą wtedy przy oknie w "chłodniejszych" warunkach przy oknie. Gdy pojawiają się malutkie korzonki wtedy sadzimy do doniczek.
Właśnie nie chce zbytnio tam grzebać i podglądać korzeni ;)
Ale chciałbym raz zobaczyć czy coś się dzieje żeby wiedzieć czy dobrze wszystko zrobiłem.
Tak z doświadczenia, od momentu wsadzenia po jakim czasie jakieś korzonki powinny się pojawić ;) ?
Ale chciałbym raz zobaczyć czy coś się dzieje żeby wiedzieć czy dobrze wszystko zrobiłem.
Tak z doświadczenia, od momentu wsadzenia po jakim czasie jakieś korzonki powinny się pojawić ;) ?
Z mojego doświadczenia "tworzenie" się korzeni zależy od: techniki ukorzeniania, odmiany winorośli, temperatury i terminu ukorzeniania (u mnie w kwietniu korzonki pojawiają się szybciej niż w marcu, ale wtedy rozwijają się też górne pączki).
Korzonki pojawiają się po 2-3 tygodniach. Niektóre odmiany mają wtedy nawet 5 cm korzonki.
Dla kontroli można położyć parę patyków w woreczku foliowym z mchem obok i co pewien czas kontrolować co się dzieje,
podobny stan będzie w doniczce.
Korzonki pojawiają się po 2-3 tygodniach. Niektóre odmiany mają wtedy nawet 5 cm korzonki.
Dla kontroli można położyć parę patyków w woreczku foliowym z mchem obok i co pewien czas kontrolować co się dzieje,
podobny stan będzie w doniczce.
Czy to już jest ten najlepszy czas na ukorzenianie sztoberków. Zaczeliście już?
będę ukorzeniał w perlicie i nie mogę się doczekać, chyba dziś zacznę
będę ukorzeniał w perlicie i nie mogę się doczekać, chyba dziś zacznę
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak do gruntu to wstrzymaj się przynajmniej miesiąc, jak do doniczek to możesz już startować.
Ja testowo tydzień temu naciołem kilka łoz i połowę wsadziłem do słoika z wodą, a połowę do butelek z ziemią. Już po tygodniu wychodzą pączki z tych co są w słoiku. Jest jakaś szansa że te "patyki" ukorzenią się ?
P.S
Łozy nacięte jesienią 1 rzut stoi już 1,5 tygodnia ciepłym ciemnym miejscu. 2 turę planuję wysadzić jakoś po 20 marca. Jak pisałem wcześniej robię to pierwszy raz, więc bardzo chciałbym aby jakieś korzonki się pojawiły z tej pierwszej tury żeby mieć pewność że robię to dobrze. Zaglądnę za jakiś tydzień czy coś się tam dzieje
P.S
Łozy nacięte jesienią 1 rzut stoi już 1,5 tygodnia ciepłym ciemnym miejscu. 2 turę planuję wysadzić jakoś po 20 marca. Jak pisałem wcześniej robię to pierwszy raz, więc bardzo chciałbym aby jakieś korzonki się pojawiły z tej pierwszej tury żeby mieć pewność że robię to dobrze. Zaglądnę za jakiś tydzień czy coś się tam dzieje

-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
Wsadziłem kilka sztobrów do wody według instrukcji Kapitana. Kilka pąków zaczyna pękać
To były sztobry pobrane jesienią czy wiosną ?
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
Jesienią i zakopane w ziemi dość głęboko w tunelu foliowym. Odmiany: Arkadia, Zarnica, Nadiezda AZOS, Ajwiengo
No i stało się. Odkopałem sztobry 10 odmian na których mi zależy, wrzuciłem do kasterka z wodą,
jutro woskowanie i do perlitu metodą kapitana.
Próbna partia z odmian które już mam, ukorzeniała się 4 tygodnie albo i dłużej więc już nie będę czekał
Jak już będą korzonki to pojdą do kubków 0,5 litra.
Wiem że małe ale na 2 do 4 tygodni wystarczy , a w maju do gruntu pod folię.
Powodzenia dla wszystkich.
jutro woskowanie i do perlitu metodą kapitana.
Próbna partia z odmian które już mam, ukorzeniała się 4 tygodnie albo i dłużej więc już nie będę czekał
Jak już będą korzonki to pojdą do kubków 0,5 litra.
Wiem że małe ale na 2 do 4 tygodni wystarczy , a w maju do gruntu pod folię.
Powodzenia dla wszystkich.
A z moimi debiutanckimi sztobrami nic się nie dzieje. Ale minęło dopiero 2,5 tygodnia
A czy utworzyły się korzonki na stopkach? Napisz lub dołącz fotkę.