Czy ktoś może wie co powinnam zrobić aby zredukować ryzyko powrotu choroby? Część patogenów mogła przetrwać od zeszłego roku.Agneska pisze:W zeszłym roku część moich tulipanów, żółte Apeldoorn, zaatakowała (najprawdopodobniej) szara pleśń. Usunęłam chore liście i wszystkie tulipany były dwa razy podlane 0,2% roztworem Topsinu. Nie wykopywałam ich bo i tak nie byłoby to możliwe - rozmnożyły się niesamowicie, rosną w tym samym miejscu 10 lat i cebule sięgają już chyba piekła. Tak więc zostały w glebie. Teraz wychodzą kiełki - całe mnóstwo, ładne, wyglądające na zdrowe. Nie wygląda na to aby cebul było mniej niż w zeszłym roku.
Co mam teraz zacząć robić prewencyjnie aby nie dopuścić znów do choroby? Podlać je znów Topsinem jak tylko ziemia odmarznie? Proszę, doradźcie mi.
Tulipany cz.4
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.4
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Szara pleśń atakuje tulipany po przekwitnięciu.
Jeżeli choroba zaatakowała przed kwitnieniem, to nie była to szara pleśń, a patogeny glebowe.
Niestety, na patogeny skuteczne tylko zmianowanie.
Jeżeli choroba zaatakowała przed kwitnieniem, to nie była to szara pleśń, a patogeny glebowe.
Niestety, na patogeny skuteczne tylko zmianowanie.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam jakieś 100 cebulek tulipanów odmian najróżniejszych,szachownice i krokusy.Czy mam je teraz sadzić czy poczekać do jesieni?
Wszystkie tulipany są w woreczkach z ziemią i mają wystawione kły i małe korzonki.Co z szachownicami?
Wszystkie tulipany są w woreczkach z ziemią i mają wystawione kły i małe korzonki.Co z szachownicami?
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Jak nie posadzisz teraz to nie przetrwają do jesieni...
Po co trzymasz cebulki w woreczkach z ziemią?
Po co trzymasz cebulki w woreczkach z ziemią?
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Trzymam je w woreczku, bo w takim je mi przysłano. To taki specjalny woreczek z dziurkami i ziemią.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Tulipany generalnie sadzi się jesienią. Teraz owszem możesz wysadzić ale kwiaty nie będą okazałe i przyrosty niewielkie, jednak przetrzymanie ich do jesieni nie wchodzi w grę.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Rennni,u Ciebie już prawdziwa wiosna
Cudny widok 

-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajną masz pogodę Rennni, tulipany z pączkami więc lada dzień nacieszysz oczy ich kwiatami, a w moim ogródku tulipany dopiero wychylają czerwone noski z ziemi.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Dwie dawki nawozu 12-10-18. Pierwsza na szpilkujące tulipany, druga wówczas, gdy kwiat będzie w pąku (przed kwitnieniem). Około 30g/m2.
Pierwsze nawożenie można wykonać nawozem z większą ilością nawozu, jednak w późniejszej fazie cebulki nie wykazują zbyt dużego zapotrzebowania na azot, a przenawożenie może skutkować gorszym przechowywaniem się cebul latem.
Pozdrawiam
Pierwsze nawożenie można wykonać nawozem z większą ilością nawozu, jednak w późniejszej fazie cebulki nie wykazują zbyt dużego zapotrzebowania na azot, a przenawożenie może skutkować gorszym przechowywaniem się cebul latem.
Pozdrawiam

- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Nawozim azotan (ledek) lub Cererit kiedy tulipan wychodzi. Później już nie, uszkodziłam by liści.

Kiedy mają pąki, podlewam Kristalon - kwiatów i owoców.
Na jesieni daję kompost z ogrodu z nieco granulowanego nawozu krowiego.

Kiedy mają pąki, podlewam Kristalon - kwiatów i owoców.
Na jesieni daję kompost z ogrodu z nieco granulowanego nawozu krowiego.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
- Agusiia
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 kwie 2014, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Renni, piękna wiosna u Ciebie, u nas jeszcze zimno
.U mnie szpilkują ale jakies ptactwo mi obdziobało parę sztuk z góry, mam nadzieję że nie pąki.