Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Zaciekawiłaś mnie nową rabatą :) Czym planujesz ją obsadzić? Czyżby zamówione róże miały ją zasiedlić? :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dzisiaj wieje, pada, pogoda do bani ;:222 Chciałam podziałać w ogrodzie, ale niestety siła wyższa jak zwykle.
Widzę, że rabata, którą nazwałam w poprzednim poście wypasioną zaintrygowała szanowne koleżanki :lol: To już śpieszę sprostować. Otóż muszę przenieść kilka zimozielonych roślin z okolic żywopłotu tujowego. Tuje się na tyle rozrosły, że przeszkadzają innym.Te roślinki to trzy strzyżone bukszpany, świerk Conica, strzyżona tuja w typie bonsai :wink: , i jakaś płożąca wersja iglaka, taki niebieskawy fajny . Dosadzę jeszcze hortensje, trawy i szlus. I może bylinek coś tam dorzucę, ale na razie brakuje mi koncepcji. Myślę, że to u mnie tak będzie jak zawsze, czyli podczas tworzenia się pomyśli ;:224 .
Rabata będzie dość spora, więc kolejne kilka dni poświęcę na zrywanie darni. Kartony mam już zamówione, kompost jest gotowy, więc czekam tylko na stabilizację warunków pogodowych. ;:172

Violka - Opisz proszę nową rabatę, jestem strasznie ciekawa. A porom strzygę też korzonki przed posadzeniem w dołek, lepiej się przyjmuje. Miałam kiedyś taką fajną książkę o warzywach, komuś pożyczyłam i przepadła. A tam było tyle fajnych porad. ;:131

Miłeczko - Trzymam kciuki :uszy Myślałam, że ja będę miała dwie kobee,,,,,ale okazało się, że dołączyły kolejne po paru dniach. Straszne spóźnialskie. Naliczyłam ich w sumie 8 sztuk. Zarosną mi wszystko w sezonie ;:108 To są potwory.

Aguś - Też kiedyś pikowałam pory, ale to żmudna praca. Wolę je trzymać razem aż do momentu posadzenia do gruntu. A w zeszłym roku odkryłam też, że można siać pory bezpośrednio do gruntu, co też uczyniłam i plony były niezłe. Najpierw zużyliśmy pory z rozsady, potem pory z siania do gruntu. W tym roku też tak zrobię. Te siane jeszcze są w warzywniku, kilka sztuk, ale zawsze. Muszę tylko zobaczyć w jakim są stanie.
Kibicuję Twojej kobei ;:215

Basiu - Rąbek uchylony we wstępie ;:196 Czyli zgadłaś, będzie i iglasto i liściasto.
Mój fitness zamknięty z powodu załamania pogody ;:145

Mateusz- Nic nie obrywaj ! Niech sobie spokojnie rośnie i pnie do góry. Podlewaj z nawozem, ale zacznij od małych dawek. Potem możesz już ją karmić i dobrze podlewać. Ona w sezonie dużo pije. Drzewka się dorobisz, jak masz miejsce do zimowania datury w całości. Ja nie mam, więc muszę corocznie ją odmładzać i cykl zaczynać od nowa.

Aguś Czarownico kochana gdzieś Ty się podziewała? Nareszcie jesteś i zaraz Cię wykorzystam, żebyś poczarowała troszkę bo z tą pogodą to ja nic nie zrobię w weekend ;:196 A gdzie masz wątek? Zaraz lecę poszukać.

Ewa - Masz wyobraźnię ;:224 Kluczyk do złotego pociągu :lol:

Soniu - Domagam się stanowczo otworzenia przez Ciebie wątku ;:172

Dorotko - Dla róż to ja na jesieni przygotowałam rabatkę ;:224 Obecnie oczekuję dostawy z jednej szkółki, ale mam mały niedosyt. Ta Afrodyta u Ciebie mi się strasznie podoba. ;:333

Trzymajcie się mocno, bo dmucha łokrutnie. Może coś dobrego na weekend przywieje.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu będzie piękna rabata, zimozielone i kwitnące. ;:215 Weekend będę mieć wolny, to się zabiorę za wątek. Dziś z Karolem pospacerowałam, cebulowe się zbudziły. Posprzątać trzeba koniecznie, bo zdjęcia nie ma jak zrobić. :roll: Ciepła życzę na prace ogrodowe. ;:3
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak da radę przenieść po schodach, to mam ;:172
A jak zrobią pokój, to nie da rady ;:172
Ale na razie mam i tego się trzymam, jak co będzie całoroczną rośliną pokojową u babci :;230
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, super rabatka będzie!
Niestety marcowy fitness ciężko uskuteczniać, pogoda zmienna... u mnie dzisiaj znowu wiatry duże i nie szło nawet wyjść na zewnątrz w celach pracowych. Trzeba czekać...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Już się robi :wink:
Zaklęcie na poprawienie pogody rzucone Obrazek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu i jak tam pojawiło się więcej ;:3 po rzuceniu zaklęcia hehe :) czekamy na zdjęcia nowej rabaty :)
najlepsze życzenia z okazji dnia Kobiet zostawiam :)
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

I ja się stawiam, czekam w blokach z sekatorem i grabiami :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Gosiu wiem, że niektórzy rwą tego biednego śniedka, ale ja się naszukałam go jesienią i bardzo chciałam go mieć :) Dla mnie to listeczki są chciane i wyczekane :D
Wyniosłam moje cebulki i pory bez strzyżenia i na chłodzie same stanęły na baczność. Por siać do gruntu można? nawet nie wiedziałam, zawsze mi się kojarzyło, że to warzywo, które trzeba jak najprędzej wysiać. Ale ze mnie początkujący ogrodnik i jeszcze wiele rzeczy mnie zadziwia :D
Kobei mi jeszcze przybyło, te ostatnie całkiem niezłe były, z kilku nasionek mam kilka siewek, teraz będę podglądać u Ciebie, co im robisz, że potem ładnie kwitną :tan
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam :wit
Wszystkiego naj naj moje kobietki kochane.

Soniu - A sprzątam i sprzątam i końca nie widać. Najgorsze, że na porządki domowe zwyczajnie czasu już nie starcza. Nie mogłyśmy się doczekać tego grzebania w ziemi, to teraz mamy :lol: Damy radę :heja bo kto jak nie my.

Tulapku - Może być całoroczna, pod warunkiem, że temperatura będzie max 10 stopni i jasno też musi być :D

Basiu - Mnie ostatnio nawet wiatr i drobny deszcz nie dał rady, tak bardzo byłam zdeterminowana. Czasu mało, roboty huk, to wiesz jak jest ;:173 Ale już sporo za mną. Muszę się sprężyć, bo jak skończę z najważniejszymi porządkami w ogrodzie, to zabieram się za warzywnik. Moje królestwo ;:173

Aguś moja kochana czarownico ;:196 Wyczarowałaś mi wspaniałą pogodę i mogłam pracować w ogrodzie. Teraz poproszę o kolejną porcję czarów. ;:196

Mariusz - Pięknie dziękuję za życzenia. ;:196
Rabata w trakcie tworzenia, ale już najważniejsze za mną. Darń zdarta, roślinki czekają na wkopanie, ale moje domowe męskie ramiona wyjechały i czekam aż znajdą chwilę na pomoc.

Sylwia - Odpalaj kochana ten sekator, bo już najwyższy czas ;:333

Aguś - I ja lubię śniedka. Pozwalam mu się panoszyć, a potem wyrywam listki i spokój. :D
Pory do gruntu posiałam po raz pierwszy w zeszłym roku. Zrobiłam to w ramach eksperymentu, bo też zawsze sadziłam flance. W tym roku też posieję, ale tylko późne odmiany.
Kobee potem przesadź do większych pojemników i dokarmiaj. One lubią słoneczko i jedzonko. Moje w gruncie dostały sporo kompostu na starcie. A w sezonie kilka razy nawóz od kwiatów tarasowych, chyba florovit.
Chyba też zacznę werandować pory i cebule. Mają trochę za ciepło, od razu to widać po ich kondycji.

--------------------------------------------------------------------
Relacja ogrodowa u mnie wygląda następująco: hortensje i trawy pościnane, nowa rabata przygotowana, natomiast inne rabaty mają wyrównywane krawędzie, bo krzywaśno się porobiło. Wszystkie patyczki przerobione na zrębki, porozkładane na rabatach w formie ściółki. Ale nie wiem, czy to był dobry pomysł. Nie przestudiowałam za bardzo tematu i sypnęłam bezmyślnie.
Z większych prac to zostały róże do cięcia, ale to dopiero za jakiś czas. A potem drink z palemką i leżaczek :tan :;230

Znalazłam mnóstwo maleńkich bratków na rabacie, popikowałam i zobaczę co z nich będzie. Chciałam już powoli zmieniać aranżacje donicowe, ale nie widzę żadnych fajnych kwiatków, chyba jeszcze za wcześnie. Szkoda, bo mi już brakuje takich małych przyjemności.

Brateczki

Obrazek

Rabata czeka na dalsze prace.

Obrazek

Wyrzuty sumienia mojego M :;230 W ramach rekompensaty za brak pomocy podczas sobotnich prac w ogrodzie, przytargał mi takie cóś. Moja córka stwierdziła, że raczej " średnio " to wygląda, ale mi się podoba. Tym bardziej, że marzyło mi się poidełko kamienne, więc M zabezpieczył tyły, żeby mi czasem przez myśl nie przemknęło dłubanie przez niego kamienia.
Aż taka wiedźma nie jestem. Chyba ;:224

Obrazek

I moja ulubiona klaczka ze stadniny. Ma na imię Kleiba i jest słodka. Koni się boję, bo nie umiem czytać ich emocji, ale ten koń jest wyjątkiem. I chyba ona mnie też lubi, więc jest nadzieja, że i ja zacznę jeździć konno. Obiecałam sobie to już dawno, ale przełamać się nie mogłam.

Obrazek

Córcia mnie w tym dopinguje już od kilku lat.

Obrazek

Lula ma za to swój koci, uporządkowany świat.

Obrazek

:wit Ciepełka kochani życzę i zakończenia szybciutko niezbędnych prac ogrodowych.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Qrczę Małgosiu, ależ Ty przyspieszyłaś z tymi pracami. Chyba jutro rzeczywiście polecę z sekatorem w rabaty.

A nowa rabata zapowiada się ciekawie, dużo miejsca. Będziesz miała pole do popisu. Koń w ciapki jest uroczy, prawie jak koń Pippi :wink: A kotka to prawdziwa sybarytka.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, ale dałaś czadu z pracami!!! ;:215 Pewnie porządeczek już masz jak ta lala! A nowa rabata rewelacyjna ;:215
Poidełko też super :)
Ja koni się też boję, córka trochę jeździła, ale potem jej przeszło... to takie piękne, dystyngowane zwierzęta!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Lulę bez okularów wzięłabym za mopa! Taka kudłata! ;:306
Pracowicie posadziłaś brateczki. Nigdy bym tego nie zrobiła ;:185 Gdzieżby! Takie maleństwa pikować!
Pracowite rączki masz! ;:333 I tak pięknie wysprzątane! Ja to paprochy z grubsza grabię na kompost, a resztę przekopuję ;:224 Tak równiuchno nigdy nie mam. To chyba odzwierciedla moją duszę! :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Małgoś, nie dołuj mnie tymi porządkami w ogrodzie ;:131 Jestem pełna podziwu i zazdrość mnie zżera ;:300
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne, pierwsze prace już zrobione. A co będziesz robić na tej nowej rabatce? Konie są cudne, ale jakoś też się ich boję. Twoja córcia odważna, moja Madzia też już pierwszy raz latem jechała ;:oj
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”