Od ugoru do ... cz.1
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Od ugoru do ...
Zibi też masz calibrachoe w ofercie? Wygooglowałam je bardzo fajne! 

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu, w tym roku mam w ofercie tylko to co uda mi się przywieść od Mariusza lub z giełdy, moje tunele stoją tak zdemolowane że nawet nie myślę o sadzonkach
Dopiero na maj przyjadą chryzantemy pod chmurkę
Za to bedę miał więcej czasu na bratka, goździka, stokrotkę

Za to bedę miał więcej czasu na bratka, goździka, stokrotkę

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
2 sezonowa to folia jedno roczna. Zapytaj w green punkcie to to samo Ci powiedzą. sezony oznaczają to co napisałem. Zachowując etykietę oraz paragon jeśli folia pęknie prędzej to wymieniają na nową. Jak folia jest dobrze położona i dobrze naciągnięta to wytrzyma dłużej. Zakopywanie jej na zamek polega że naciągamy ją na na tunel w wykopanym dołku formujemy z nadmiaru rynnę i co np: 1,5m wrzucamy łopatę dwie ziemi jak oby dwa boki mamy tak zrobione to najlepiej w 2 osoby idziemy i dźwigamy krawędź foli a ciężar ziemi ja naciąga. Resztę ziemi wrzucamy na folię tak aby to co było prędzej w rynnie było przykryte nadmiarem foli. Gwarantuje to bardzo mocne trzymanie a deszcz padający ścieka po folii wprost do naszej rynny w ziemi dodatkowo obciążając ją i naciągając ją.
- Zibi_41
Czyli normalne standartowe przysypanie
Nazwa wprowadziła mnie w błąd
Na moich obiektach raczej nie wykonalne, ale na półokrągłych to najlepszy sposób.

A na marginesie ;
OPIS PRODUKTU:
Folie ogrodnicze - tunelowe zostały zaprojektowane tak, by spełniać najwyższe wymagania profesjonalnych hodowców warzyw, kwiatów i owoców. Folie tunelowe dzięki budowie wielowarstwowej i stabilizatorom UV można stosować do ochrony upraw przez okres od 2 do 5 lat.
Nie ma ani słowa o najpopularniejszej 2 sezonowej ??? O produkcie rozmawiaj z producentem, nie handlowcem.

A na marginesie ;
OPIS PRODUKTU:
Folie ogrodnicze - tunelowe zostały zaprojektowane tak, by spełniać najwyższe wymagania profesjonalnych hodowców warzyw, kwiatów i owoców. Folie tunelowe dzięki budowie wielowarstwowej i stabilizatorom UV można stosować do ochrony upraw przez okres od 2 do 5 lat.
Nie ma ani słowa o najpopularniejszej 2 sezonowej ??? O produkcie rozmawiaj z producentem, nie handlowcem.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Będę musiała u siebie ten sposób przysypywania zastosować.
Folię naciągaliśmy do 2 w nocy, jak już małe usnęło i mogłam nadzorować prace
Dzisiaj wykonaliśmy z mężem tylko dwa stoły, wczoraj udało mi się zrobić jeden. Nic nadzwyczajnego, ale wrzucę fotki jak będę w środę działać.
Nie dość że dzisiaj spaliła nam się pilarka, to kupiliśmy uszkodzoną piłę elektryczną, musieliśmy znów jechać oddać oba sprzęty i kupić coś u lokalnego sprzedawcy, bo nie było już czasu na jeżdżenie. Do samego brico mamy 20km w jedną stronę.
cały dzień psu w d.. !
Folię naciągaliśmy do 2 w nocy, jak już małe usnęło i mogłam nadzorować prace

Dzisiaj wykonaliśmy z mężem tylko dwa stoły, wczoraj udało mi się zrobić jeden. Nic nadzwyczajnego, ale wrzucę fotki jak będę w środę działać.
Nie dość że dzisiaj spaliła nam się pilarka, to kupiliśmy uszkodzoną piłę elektryczną, musieliśmy znów jechać oddać oba sprzęty i kupić coś u lokalnego sprzedawcy, bo nie było już czasu na jeżdżenie. Do samego brico mamy 20km w jedną stronę.
cały dzień psu w d.. !

Oj Zibi. Nie chcę sie wymądrzać ani licytować Ogrodnictwo mamy od lat 80 Posiadam 5 obiektów krytych folią jak i pojedynczą tak i pompowana. Wkopywaną w ziemię , mocowana na listwach aluminiowych. Folie mam Polskie ja i Niemieckie, ile folia wytrzyma na obiekcie zależy od tego jaki ten obiekt jest. Czy metalowy malowany, nie malowany, drewniany, naciągu folii, jak i najważniejsze ekspozycji na wiatry. Z doświadczenia powiem że najwięcej wytrzyma folia pompowana.
http://www.ergbierunfolie.pl/index.php?page=gr2-01#ttl tak jak mówiłeś odpowiedź od źródła czyli producenta jakby to były lata a nie sezony to tak by pisali.
W zeszłym tygodniu zakładałem tą 6 sezonowa i uważam ze jest mega fajna w porównaniu do 10 sezonowej niemieckiej. Jaśniutka i mimo że była zakładana w zimny dzień to w te upały sobotnio -niedzielne nic się nie rozprężyła. Można przez nią czytać gazetę czego nie da się przez niemiecką 10sezonówke.
http://www.ergbierunfolie.pl/index.php?page=gr2-01#ttl tak jak mówiłeś odpowiedź od źródła czyli producenta jakby to były lata a nie sezony to tak by pisali.
W zeszłym tygodniu zakładałem tą 6 sezonowa i uważam ze jest mega fajna w porównaniu do 10 sezonowej niemieckiej. Jaśniutka i mimo że była zakładana w zimny dzień to w te upały sobotnio -niedzielne nic się nie rozprężyła. Można przez nią czytać gazetę czego nie da się przez niemiecką 10sezonówke.
- Zibi_41
Przecież nie chodzi o licytację. Sam u doświadczonych ogrodników widziałem różne patenty na folię, ale o tych niemieckich słyszałem nie najlepsze opinie. Myślałem nad 7 sezonową różową, bo umnie największy problem to zakładanie. Konstrukcje będę stawiał wzmocnione, jeszcze do Mariusza wybieram się popodglądać, tylko z folią zawsze mam problem. Nauczyć kogoś jak ją dobrze naciągnąć to wyzwanie

Nie wiem jak je mocujesz do konstrukcji drewnianej. Podejrzewam ze zszywaczem a potem na to listwa drewniana? podstawa to słoneczny ciepły dzień i bezwietrzna pogoda. Mocowanie do drewna ma ten plus ze zawsze da się oderwać i poprawić
- Zibi_41
Próbowałem takerem , przebijał folię. Teraz mocujemy pineskami a na to listwy, osobno boki i osobno dach. Dzisiaj specjalnie sprawdziłem folię (jej resztki) jest mocna jak przy zakładaniu, tylko właśnie na zagięciach pęka. Mój błąd. Wybieram się jeszcze raz do kolegi obejrzeć jego tunele już bez śniegu, on zakłada dwie folie jedna na drugą na półokrągłych pełnowymiarowych, Podobno naciągał je 4 lata temu. Muszę to jeszcze raz na spokojnie obejrzeć. Gdy byłem zimą to w ogóle nie uginała się pod śniegiem 

Zmień taker na taki z regulacja mocy lub gwoździe papowe. To fakt ze folia zawsze pęka na zgięciu ale myślę ze winny jest proces zbyt długiego składowania u producenta. Zimą zawsze folie mam napiętą jak strunę latem się luzuje i robi bardziej elastyczna. Co ciekawe na pompowanej zgięcia zniknęły.
- Zibi_41
Widziałem już dmuchaną w rolce, na tunelu jeszcze nie
Masz może jakieś fotki
Temat może być bardzo ciekawy 

-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam jestem nowa na forum
bardzo chciałabym dowiedzieć się ile taka pompowana pełnowymiarowa folia kosztuje?

kosz to 2 folie wedle uznania jakie,listwy 10zł mb do mocowania oraz wentylator, na taka o wymiarach 33 na 12m wystarczy taki z pieca C.O czyli za około 200zł i włącznik czasowy za 40zł. 2000żł nie licząc listwy mocującej.