Budowa skrzyni ogrodowej do uprawy warzyw

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
flaszbek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2017, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Budowa skrzyni ogrodowej do uprawy warzyw

Post »

Witam serdecznie. Do tej pory uprawiałem warzywa w gruncie, a tym roku chcę uprawiać w skrzyniach. Chciałem podzielić się mim pomysłem i prosić o porady bardziej doświadczonych działkowców-budowniczych. Skrzynie będą miały wymiary 3m (dl) x 0,8m (sz) x 0,3 (wys). Zastsuję deski grubości 22 mm.

Zastanawiam się nad tym, czym zaimpregnować drewno? Czy koniecznie czymś naturalnym (olejem), jeśli wnętrze mam zamiar wyłożyć folia ogrodową, aby zwiększyć ich żywotność? Czy to dobry pomysł? Najzwyklejsza folia wystarczy? Czy powinna być jakaś specjalna?

Z góry dziękuję za pomoc!
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Budowa skrzyni ogrodowej do uprawy warzyw

Post »

flaszbek pisze: warzywa w tym roku chcę uprawiać w skrzyniach.
Skrzynie będą miały wymiary 3 m x 0,8 m x 0,3 m. Zastosuję deski grubości 22 mm.
Zastanawiam się nad tym, czym zaimpregnować drewno? Czy koniecznie czymś naturalnym (olejem), jeśli wnętrze mam zamiar wyłożyć folia ogrodową, aby zwiększyć ich żywotność? Czy to dobry pomysł? Najzwyklejsza folia wystarczy? Czy powinna być jakaś specjalna?
Dlaczego chcesz uprawiać w skrzyniach, a nie w gruncie?
Deski powinne być grubsze.
Deski po budowie tym dłużej mi służyły na ogrodzie im bardziej dokładnie były pokryte betonem.
Deski z pod obrabiarki pryskane przez wiele lat olejem do obrabiarki służą mi jak ścianka kompostownika od 40 lat.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Budowa skrzyni ogrodowej do uprawy warzyw

Post »

Zapraszam do istniejacego wątku,znajdziesz tutaj trochę opinii w tej sprawie ,warto poczytać.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=41795

O impregnacji drewna zaś mamy tutaj wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=69756

Zapraszam byś dołączył ze swoimi pytaniami do istniejących już wątków.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”