Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Witaj :wit
Świetnie zobaczyć już noski cebulowych ;:108 . Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami
Śliczne przebiśniegi , ranniki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co to za kępki okalają przebiśniegi?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Stefciu pogoda sprzyja, już nawet pszczółki zaczęły latać :)

Mirko to penstemony, jeszcze nie kwitły.

Pierwsze krokusy
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo ładny ten krokus w paski, taki trochę inny ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najwcześniejsze są botaniczne być może to Gipsy Girl, albo Saturnus :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Sporo cebulowych już pokazało kwiatki. Ten krokus to może być krokus złocisty 'Dorothy', on zakwita jako jeden z pierwszych.
U mnie pszczółki już też pracują.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu widziałam u Ciebie Dorotkę, ona ma większy kwiat, bardziej smukły i inaczej rozłożone i nieco w innym kształcie żyłki na płatkach. Ten mój jest najbardziej zbliżony do Saturnusa, na nim od głównych promieni (z których często są 3 i środkowy jest najgrubszy) odchodzą kolejne promienie skierowane do góry, są bardzo wyraźne i grube. Dziękuję Ci za wpis, dzięki temu bardziej się im przyjrzałam.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę , krokusy , przebiśniegi, rannik--u mnie on jeszcze nie kwitnie :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ranniki w dwóch miejscach a póki co kwitną tylko w jednym - one dłużej rosną u mnie w ogrodzie, a tamte były sadzone w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie ranniki blisko ścieżki i zawsze jakieś sponiewierane są a jeszcze teraz Bąbel tam biega , to kilka różnych roślinek jest zmarnowanych , ranniki też , ale trochę i wychodzą. Gorzej ma ciemiernik ...ale on ma tam szlak przy siatce i jak coś jedzie po drodze to musi odprowadzić i to jest jego szlag biegów ;:306 Na szczęscie inne roślinki są poza jego zasięgiem :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj te psiaki :wink: Mój zrobił sobie trasę przez środek mojej jednej rabatki, postawiłam mu płotek z gałązek derenia, pomogło. W tym roku sama dołączyłam do szkodników ogrodowych. Podczas pracy z sekatorem przycięłam pięciornika (wzięłam go za bylinę, zapomniałam że tam go posadziłam) i cytryńca (tego też wzięłam za bylinę). Ostatnio jedną z cebulowych roślin (wzięłam za hostę którą myślałam że posadziłam w zeszłym roku) i dawaj do wykopywania (bo rosła prawie na tiarelli Neon Light), cóż może ze dwie cebulki zakwitną. To sangwinaria kanadyjska, a hosty jeszcze śpią.

Pysia milusia koteczka, jednak boi się dać się wziąć na ręce. Przychodzi na wołanie, codziennie ją karmię. Towarzyszy mi podczas pracy w ogrodzie. Cyklamen perski.
Obrazek Obrazek

Róża Golden Eye Cover, zimozielony posłonek.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu mam drugi sezon posłonek i zdziwiłam się że jest taki zielony, a poza tym ucieszyłam że przetrwał zimę! Koteczka miła i może się oswoi, no chyba że nie ma zaufania bo ktoś ją skrzywdził :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Olu :wit . Mam posłonka i jest rewelacyjny ;:108 . Szybko obrósł mi kawałek skarpy i zimuje bez problemu ;:108 Jest zielony mimo tych mrozów ;:333 . Koteczka bardzo fajna i może z czasem nabierze więcej zaufania. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana ile ja wycięłam przez pomyłkę roślin :!: , nawet Styraka Japońskiego kilkuletniego bo myślalam ,że to odrost bzu :( już mam nawe, ale kiedy one urosną ? to co mówić o pieskach . Też myślałam o jakiejś zaporze dla Babla, ale on obleci drugą stroną ;:306 Pod jego łapkami zdeptane ciemierniki i cebulowe...trudno :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zimozielone dywaniki z posłonka są ;:333 Miałam kiedyś pomarańczowego o pełnych kwiatach niestety przemarzł. Koteczkę znam od stycznia, miała wtedy dość świeże rany po przyciętych uszach i ogonie ;:151 ewidentnie ktoś ją skrzywdził i był to człowiek. Ranny przy uszach bardzo równe jak po nożyczkach. Ona by chciała być ze mną cały czas, ale boi się mojego psa, a to pies terytorialny i ciężko to zmienić. M planuje zrobić jej legowisko na stryszku w warsztacie :) .

Ewelinko moje posłonki rosną dość szybko na niezbyt gościnnym podłożu (sucho i żwirowato), u Ciebie na lepszym gruncie pewnie szybciej, żałuję że pszczoły nie mają z nich żadnego pożytku, inaczej byłby idealne :| Koteczka jest bardzo miła, próbuję wziąć ją na kolana gdy przy niej kucam podczas jej posiłku (bardzo lubi być wtedy głaskana). Ostatnio dostała krople przeciw pchłom, w zoologicznym dowiedziałam się że nie można podawać kotom kropel dla psów (a poprzednim razem tak zrobiłam), na szczęście dobrze je przyjęła :) .

Karolinko czytałam na FO żeby nie spieszyć się o tej porze z porządkami w ogrodzie by właśnie czegoś nie uszkodzić. Tyle jak ktoś stara się ekologicznie pielęgnować ogród to musi zacząć dość wcześnie, zależy jeszcze od ilości nasadzeń i ich rodzaju. Mój pies złamał mi lilię i chryzantemę, która miała kwitnąć po raz pierwszy, zaakceptował płotek z derenia :) , już tamtędy nie biega (ale to nie jest przy płocie, biegał po przekątnej sporej rabaty).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”