Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
Wykopywałyśmy u znajomej kilkuletnią paulownię, wkopana w inne miejsce. Miała wiele korzeni bocznych, które zostały uszkodzone. Całego korzenia głównego nie udało się wykopać, też uszkodzony.
Wkopana w inne miejsce do jesieni dobrze sobie radziła.
Wkopana w inne miejsce do jesieni dobrze sobie radziła.
-
- 50p
- Od: 8 sty 2014, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiecie może jakie są warunki wysiewu nasion Paulowni? Moje już 3 tygodnie leżą na wilgotnych wacikach i nic się nie dzieje. Nasiona mam z AWN. Może trzeba je przemrozić lub kiełkują tylko w ciemności ?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno w dobrych warunkach kiełkują nasiona w czasie około 45 dni ale nasiona powinny być na powierzchni bo do kiełkowania potrzebne jest światło. Więcej nie potrafię dodać bo koleżanka która tym się chwaliła jak wysiała cesarskie drzewka przebywa zagranicą.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
W zeszłym roku kiełkowałam paulownię na wilgotnej ligninie w plastikowym przezroczystym pojemniku przykrytym od góry przezroczystą folią spożywczą. Pojemnik stał na oknie od strony zachodniej. Nasionka wysiałam w lutym, wykiełkowały w ciągu 2 tygodni. Najpierw pojawiło się kilka kiełków a dzień później była ich już chmara
. Nasionka drobne i na ligninie trzeba było się dobrze przyjrzeć, żeby zobaczyć kiełki. Od razu po wykiełkowaniu poszły do wielodoniczek.
Mam natomiast inne pytanie. Z zeszłorocznych siewek wybrałam 3 największe, które poszły od razu do gruntu. Jesienią miały po 50 cm i były zdrewniałe. Okryłam je agrowłukniną, okopcowałam ziemią, zasypałam liśćmi i nakryłam kartonem. Wczoraj zdjęłam karton i liście. Została agrowłuknina i kopczyk. Kiedy je zdejmować?

Mam natomiast inne pytanie. Z zeszłorocznych siewek wybrałam 3 największe, które poszły od razu do gruntu. Jesienią miały po 50 cm i były zdrewniałe. Okryłam je agrowłukniną, okopcowałam ziemią, zasypałam liśćmi i nakryłam kartonem. Wczoraj zdjęłam karton i liście. Została agrowłuknina i kopczyk. Kiedy je zdejmować?
Pozdrawiam Lucyna
-
Zostawiła bym jeszcze.
Na pewno jeszcze będą przymrozki, u mnie budziła się późno.
Na pewno jeszcze będą przymrozki, u mnie budziła się późno.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
-
Zawsze zdejmuje okrycie w kwietniu, no chyba że wyjatkowo ciepło jest wcześniej.
Chociaż pamiętam, że w maju ponownie okrywałam róże przed nadchodzącymi przymrozkami, niestety, część i tak zmarzła.
Musisz wyczuć ten moment, trudno podać dokładną datę.
Chociaż pamiętam, że w maju ponownie okrywałam róże przed nadchodzącymi przymrozkami, niestety, część i tak zmarzła.
Musisz wyczuć ten moment, trudno podać dokładną datę.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Wygląda na to że moja 5 latka ma pierwsze kwiaty na razie kilkanaście więc czekam aby zrobić fotkę. Niektóre powielane opowieści że kwitnie po 15 latach są więc nieprawdziwe
-
Tylko gratulować!
Moja zakwitła po 8 latach.
Moja zakwitła po 8 latach.
Witam. Zaczne niedługo przygodę z paulownia. W czerwccu kupuje sadzonke. Wiem, że na pewno wysadzę ją do doniczki aby przezimowała w niej ale czy mam ją trzymać w domu czy może być na tarasie czy jednak ją to zabije? Co zrobić aby nie osiągała ogromniastych liści? Chciałabym aby była ładni rozgałęziona.
-
Sadzonka w doniczce na pewno nie przezimuje na tarasie.
Paulownia należy raczej do ciepłolubnych, może ww piwnicy? Wtedy musi być okresowo trochę podlewana by korzenie nie zaschły.
Trudno w tej chwili ( przed kupnem) przewidzieć, jak się będzie sadzonka zachowywała, czy zechce się rozgałęziać już jako mała. Zrób zdjęcie po kupnie. Nie spotkałam paulowni o małych liściach, właśnie wielkie liście to jej uroda.
Paulownia należy raczej do ciepłolubnych, może ww piwnicy? Wtedy musi być okresowo trochę podlewana by korzenie nie zaschły.
Trudno w tej chwili ( przed kupnem) przewidzieć, jak się będzie sadzonka zachowywała, czy zechce się rozgałęziać już jako mała. Zrób zdjęcie po kupnie. Nie spotkałam paulowni o małych liściach, właśnie wielkie liście to jej uroda.
-
Nowe przyrosty.

-
Jakby nie czuła jeszcze jesieni chociaż wiele liści już spadło.

Zawiązki kwiatów są.

Jak zwykle o tej porze gdybanie czy zakwitnie ale to dopiero wiosna pokaże czy to nastąpi.

Zawiązki kwiatów są.

Jak zwykle o tej porze gdybanie czy zakwitnie ale to dopiero wiosna pokaże czy to nastąpi.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Moja już trzeci rok zawiązuje pąki a wiosną nie zakwita
, może tym razem się uda.