Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Mariusz trudno oczekiwać o tej porze roku świeżych gorących zdjęć z ogrodu.. ;:306 Nawet ja fotomaniaczka nie jestem w stanie ich zapewnić..Jeszcze troszkę, bo słoneczko przygrzewało choćby dzisiaj aż miło! :)

Mogę zaproponować jedynie taki zwiastun zielono-biały ... :D Bardzo dziękuję że kibicujesz mojemu wątkowi! ;:168

Obrazek

apus Basiu dzisiaj inauguracji jako takiej nie było choć na działce byliśmy..Byli też nasi najbliżsi sąsiedzi bez umawiania się ale to taka nasza silna grupa pod wezwaniem/3 rodziny/ wyczuwająca się na odległość bez słów...eM posiał w tunelu rzodkiewkę...Pogadaliśmy, powystawialiśmy twarze ku słońcu delektując się wiosennymi promieniami , kurtuazyjna wymiana zdań, zapytania o zdrowie, dokarmienie kotów,ogólny przegląd włości...i powrót! :wink:
Sąsiedzi mają działki ogarnięte przed zimą ,czego o swojej powiedzieć nie mogę ;:oj ...No ale też sąsiedzi zrezygnowali z uprawy roślin ozdobnych pozostawiając jakieś skromne namiastki... Ja jeszcze nie jestem na tym etapie...choć do najstarszych nie należymy... ;:131

Obrazek

Margo2 Gosiu takie słowa mnie tylko cieszyć mogą... ;:196 Bardzo dziękuję za taką opinię! ;:180
Niestety nie znam odmiany mojej jarzmianki bo źródła , gdzie zaopatruje się w rośliny nie dysponują nazwami odmianowymi... ;:306

Obrazek

;:7
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Zwiastun wiosny jak najbardziej może być ;:108 to aktualne zdjęcie?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu, dużo osób też z wygody rezygnuje z pewnych roślin, bo nie chce im się potem porządkować po nich liści, badyli itd.
Moi "stali" sąsiedzi nie mają w ogrodzie bylin, liściastych tylko jedną brzózkę pendule, bo wszystko im "śmieci", inni co mieszkają od jesieni zakładać będą ogród na wiosnę i już wiem, że tylko iglaki - żadnych kwiatów i liściastych, bo to samo, a kolejni, kończący dom planują ile i jakie tuje kupić...
Młodzi ludzie, ale generalnie uważają, że to ogród jest dla nich, a nie oni dla ogrodu, żeby cokolwiek (!!!) w nim robić. :roll:

Nie polemizuję z nimi, bo i tak w ich oczach wychodzę chyba na wariata ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Basiu,ja jestem takim przykładem żeby w ogrodzie rosło wszystko co potrzebuje minimalnej opieki.W znacznej części mam takie podejście z braku czasu żeby nasadzać jednoroczne,dalie,hortensje które trzeba okrywać itp Może kiedyś na emeryturze znajdzie się czas i dla takich piękności :D Tylko czy będą siły i chęci wtedy?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz, ja rozumiem, że każdy wybiera taką formę jaka jest dla niego najwygodniejsza i na ile może sobie pozwolić... Sama pod koniec sezonu klnę, że "w przyszłym roku to wszystko betonem zaleję albo same iglaki", bo zwyczajowo padam na pysk... Czasami to nawet donic z tarasu mi się znosić nie chce.
Pracowałam 16 lat w takiej branży, gdzie najwięcej pracuję się od lutego/marca do września, ale i tak kwiatki sadziłam/sadzę... Ogród działa na mnie terapeutycznie. ;:333
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blueberry Natalio dzisiaj by mogła być to cała kępa ale taki silny był wiatr, że się nie wybrałam na działkę.Na osiedlu powaliło drzewa ...Dopiero teraz ucichło to wietrzysko ;:oj
apus sąsiedzi zrezygnowali z upraw bylin dla wygody ale ja nie jestem w stanie pozbyć się ot tak sobie żadnej rośliny choćby się przydało!Wczoraj przeżyłam lekką załamkę jak ogarnęłam okiem ile mam suszków do wycięcia... ;:oj
gloff Mariusz ja wyznaję zasadę...każdy orze jak może... dobrze,jak się wie kiedy należy powiedzieć stop! ;:131 Mnie to przyjdzie ;:131 z wielkim trudem ale wcześniej czy później to nastąpić musi...Póki pracowaliśmy we dwoje z eM ramię w ramię to szło szybko i sprawnie w ub sezonie eM przystopował ze względów zdrowotnych no i trzeba było zostawić trochę roboty na wiosnę...Ale mam nadzieję , że damy radę! Tylko człowiek niecierpliwy ze mnie! :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Maryniu ;:168

Twój zwiastun wiosny cieszy mnie niezmiernie ;:138
Niedługo zaczynam przygodę z balkonem.
Zobaczymy co mi się uda usmażyć na mojej patelni.
Balkon jest południowy, niczym nie osłonięty. Marzy mi się morze kwiatów ale czas pokaże co wyjdzie :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu nawet jak nie dasz rady wszystkiego zrobić na działce, to i tak będziesz się nią cieszyć. ;:108 Parę pączków i jeden kwiat i już świat wydaje się ładniejszy. ;:215 Wiało dziś masakrycznie, a ja powycinałam brzydkie liście truskawkom, żeby założyć włókninę. Jak się ponownie nie pochoruję, to będzie cud. :roll:
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Rzadko kiedy można tu trafić na takie piękne zdjęcia roślin :) ;:oj tzn. wszystkie są ładne, ale te wyjątkowe, wyglądają na przemyślane i nie robione "na szybko". Miło się patrzy ;:173
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witch Aga witam serdecznie! ;:196 Z miłą chęcią pokibicuję Twoim balkonowym poczynaniom! Grunt to dobre chęci ,które są połową sukcesu! ;:108 Jest taka dostępność i różnorodnych roślin ,że z łatwością dobierzesz coś dla siebie.Ja w ub.sezonie z konieczności uprawiałam na balkonie m.in.lilie i pewno w tym sezonie też kilka cebul posadzę ...Zachęcam i Ciebie! :)

cyma2704 Soniu nie ma takiej opcji, żebym miała nie zrobić na działce wszystkiego jak należy... ;:185 Może tylko nastąpić opóźnienie ale sama wiesz,że chce się zrobić wszystko we właściwym czasie... :roll: Ja wczoraj zrezygnowałam z działki ze względu właśnie na to wiatrzysko ! Staram się unikać wszelkich sytuacji zagrażających zdrowiu :roll: .. A ostatecznie robota nie zając ..sezon przed nami...

Mondfa Moniko bardzo dziękuję za tak miłą opinię o moich zdjęciach! ;:180 Zapraszam serdecznie! :)

Pogoda dzisiejsza nie zachęca do wyjazdu na działkę bo zrobiło się mokro i znowu dzień w plecy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Maryniu. :wit
Widzę, że też tęsknisz za wizytą na działce.
Ja już rozpoczęłam sezon od prac porządkowych.
Wiele nie zrobiłam bo pogoda figle płata, ale sezon rozpoczęty.
Co nieco już kwitnie, śnieżyce i przebiśniegi a dzisiaj widziałam pierwsza przylaszczkę.
Miło patrzeć na pierwsze oznaki wiosny a właściwie to przedwiośnia.
;:3 i zdrówka życzę. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, niech pada, bo teraz dużo wilgoci naszym roślinkom potrzeba, a Ty możesz troszkę odpocząć i nabrać sił przed kolejnym wypadem.
U nas jeszcze po zimie nie było porządnego deszczu, który zmyłby bałagan pośniegowy.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Maryniu z podziwem oglądam zdjęcia które pokazujesz,nie dość że masz masę pięknych kwiatów to jeszcze potrafisz wspaniale je zaprezentować.
Weszłam do twojego ogrodu i chyba długo z niego nie wyjdę ;:306 .
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, jakbyś zgadła 8-)
Kupiłam kilka lilii w tym jedną pnącą (gloriozę) i zamierzam wypróbować ich wytrzymałość na mojej patelni :lol:
Będą też dzwonki irlandzkie i trochę typowo ogrodowych kwiatów.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :tan
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Bardzo miło oglądało mi się zdjęcia z poprzedniego sezonu :) Jeszcze trochę i znów się zacznie ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”