Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Basiu, skusiłaś mnie do wysiania arbuza. Polecasz jakąś odmianę czy w ciemno kupować? :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy ja kupiłam u nas w ogrodniczym z przeceny dwie torebki za jedna cenę, bo to była resztówka ubiegłoroczna .Basiu we czwartek jadę do Tesco tam ma być ziemia kompostowa 50 L za niecałe 9 zl no to na samej ziemi sie nie skończy :;230 muszę też kupić większy sekator i kratkę dla Pamelki Jackman, bo stara niestety się rozleciała i biedna wisi na łodygach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, ja kupowałam nasionka Heliotropu w Castoramie, ale widziałam też w OBI.
Może sadzonki miały za mało światła? Kompletnie nie wiem co może być tego przyczyną.

U mnie dosyć szybko owiało ogród, z rabat woda zeszła, a i ziemia puściła. W moim mini oczku jeszcze rano była tafla lodu, ale rozpuściła się w ciągu dnia, a tam takie bajzel, liście, glony, podgniła trawa wodna... nie wiem jak to usunąć, bo siatka mi pękła, a rąk do tej wody nie da się włożyć bo lodowata. ;:131

Asiu, kompletnie nie znam się na odmianach. Kupiłam odmianę Sugar Baby. To mój pierwszy arbuzowy raz będzie ;:306

Jadziu, dobra cena!!! Szkoda, że nie mam w okolicy Tesco... ale tak jak mówisz, że nie samą ziemią człowiek żyje :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, 04 III siejemy kwiaty, natomiast rośliny wydające owoce siejemy 01 III; 09 i 10 III oraz 29 III.
Są to najlepsze dni siania owocowych, ale niezależnie od tego są jeszcze dobre dni siania i sadzenia wszystkich roślin, a są to dni od 05 III do 18 III.
Pełny kalendarz biodynamiczny na marzec zamieściłam w moim wątku.

Nasiona heliotropu trzeba kupować wtedy, kiedy są, bo wysiewa się je w styczniu, a wtedy jeszcze nasion w sklepach nie ma.
;:108 Można jeszcze poprosić o nasionka na naszym Forum, zawsze bowiem ktoś ma zebrane, np. ja i chętnie się podzieli. ;:333

Miłego wieczoru. ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci Lucynko ;:196 ;:196 ;:196.
Zakodowałam, marzec coraz bliżej... :heja
Pozdrawiam, Basia.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, szukam nasion ryżu ozdobnego. W jakim to markecie budowlanym znalazłaś jego nasionka? ;:oj
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albo w Castoramie, albo w OBI (bo i w jednym i w drugim coś kupowałam), ale co ciekawe wisiały między warzywami, a dokładnie przy ziołach i sałatach... ;:306

Wieje dzisiaj bardzo, zmiana pogody... Nie popracuje się dzisiaj w ogrodzie.
Wczoraj wycięłam pospolitą akację, która miała być różową robinią. Rozpanoszyła się strasznie, baty na 2 metry wypuszczała.
Dzisiaj przesadziłam dwie róże, a w zasadzie zamieniłam je miejscami. Mam nadzieję, że nie będą grymasić po tej zamianie, ale co dzień to bardziej wszystko rozbudzone, a potem mogłoby okazać się, że za późno.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie też wieje i prace ogrodowe zeszły na drugi plan ,bo mocno sie ochłodziło .Jednak rano tak cudnie świeciło słonko .Basiu zaintrygował mnie ten ryż i jak będę w Obi to nie omieszkam go poszukać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszukaj Jadziu, a wcześniej pooglądaj w wątku u Daysy - tam właśnie zobaczyłam to cudo pierwszy raz.
Super się prezentuje, taki zapełniacz pustych miejsc i piękne tło dla róż, bylin.... ;:167
Pozdrawiam, Basia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Oj Baśka, Baśka...Za Tobą nadążyć nie można. Jak nie przeciągasz jeden wątek przez 10 lat, to z drugim lecisz jak na wyścigach :;230 Wiem, że obiecywałaś, że tym razem będzie inaczej, ale żeby aż tak ;:oj ? I teraz przez Ciebie musiałam nadrabiać zaległości :wit
Zielonej kolendry (widzisz jak dawno mnie nie było?) po prostu nie znoszę. Co prawda, czasami eM doda ją do duszonych potraw i wtedy jakoś jej smak nie jest tak wyrazisty, ale sama jej nie używam. Za to bardzo lubię jej suszone nasiona, smakują zupełnie inaczej ;:108
Moje wszystkie sadzone jesienią tulipany są już na wierzchu :heja Te starsze również.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, wiesz... śjakoś tak wyjszło... ;:131 ;:131 ;:131 ;:306 ;:306 ;:306
Ale to pewnie dlatego, że jeszcze nie ma sezonu odpowiedniego, potem będę mniej dostępna :wink:

Ja właśnie do gulaszu używam ten mój "pietruszkopodobny" zakup, kompletnie jej nie czuć, wiesz może i do tego smaku dojrzejemy. U mnie stare tulipany wychodzą, ale nowe nie... czyżby je coś zjadło? A w sumie jeszcze dzisiaj luty... :wink:
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu - uspokoję Cię, bo u mnie nowe tulipanki też jeszcze śpią. Czy ja gdzieś dziś czytałam, że zaczęłaś ciąć roślinki? Nie obawiasz się , że zima jeszcze da o sobie znać?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Spokojnie, wyjdą ;:108 Nowe zawsze spóźnione, w końcu obce ;:306
Arbuzy nawet jeśli będziesz miała wielkości dłoni-czyli niepodlewane na piachu w półcieniu-są o wiele lepsze niż sklepowe ;:108 Słooodkie! Ja teraz się postaram, bo to było eksperymentalnie :uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu wiosna mnie pokonała na dwa dni, a tu tyle się dzieje! Zakupy ale i przesadzanie, prace ogrodowe. Ja jeszcze tak nie szaleję jakoś nie mam zaufania, że to koniec zimy :oops: Dzisiaj deszcz, ale jak Lucynka każe wysiewać dzisiaj owocowe to wysieję pomidory, kwiatów też jeszcze trochę powinnam wysiać, ale i tak większość w tunelu bo już mam trawnik na 10 % pokoju ;:306 A tu jeszcze czeka mnie pikowanie ;:oj
Róże z Ldl na ogół pokrywały się z opisem, a kupowałam na ogół za grosze tzw zmarnowane ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, dziękuję. Już miałam obawy, że z nimi coś nie teges, albo je coś zjadło (chociaż śladów bytowania "obcych brak).
Przycięłam hortensje bukietowe (mam trzy, może cztery takie małe bździaki i trzy większe w tym jedną na pniu - tej ostatniej nie tykałam sekatorem jeszcze), troszkę powojniki dziabnęłam, tudzież ochlastałam tamaryszek z paru gałązek, bo udawały, że są okrywowe, rozplenice japońską ostrzygłam, bo miałam jeszcze miejsce w taczce na badyle... ;:224
...nie zima już poszła w daaaal... tylko przymrozki mogą być miejscami, ostatni opad śniegu pewnie będzie jeszcze, ale to tak na kilka sekund i po balu... ;:172 Innej opcji nie zakładam. ;:224 :wink:
A tak poważnie, to robię (jak pogoda pozwala) takie niezbędne i pilne rzeczy, inne zostawiam na później. Chcę lada dzień zacząć przebudowywać skalniak, a z nim coś czuję szybko mi nie pójdzie, chyba że granatem go wstrząsnę. ;:131
Muszę każdy kamień podnieść, wygrzebać chwasty, które tam się rozpanoszyły i podłożyć agrowłokninę, potem miejscami jeszcze korę. Część roślin trzeba będzie wykopać i odmłodzić, bo już straszą zamiast cieszyć, więc pracy tam będzie... Na pewno nie zrobię tego w tym roku w całości.
Bo i czas, siły i $$$ , a trochę tego trzeba będzie tam włożyć...

Mati, a jakbym arbuzy posadziła w słońcu, w kompoście oraz podlewała, tyle ile by chciały, to jest szansa, że będą większe niż dłoń?
Nie jestem aż taką wielką amatorką arbuzów, ale własnoogródkowe rzeczy zawsze mi baaaardzo smakują... :)

Marysiu, marcowa pogoda zdradliwa, może osłabiać. Ja od jakiegoś czasu piję wit. D3, ale i tak zieeeewam...
Pracy jest sporo i to co najpilniejsze popycham do przodu. Wielkiej zimy już nie będzie.
Wyglądam na deszcz bo kopiąc wczoraj pod róże zauważyłam, że ziemia wcale nie jestem wilgotna jak powinna być o tej porze, nie oblepia szpadla...
Tę różę, co kupiłam nie miała nazwy, tylko obrazeczek (biało-kremowa), opis, że dorasta 100-120 cm, że rosa flora (?).
Mam nadzieję, że nie będzie to kolejna Mont Shasta ;:224
U mnie parapet wolny, ale... Dzisiaj owocowe, więc trzeba by się za arbuzy :)
Z kwiatów to dzisiaj ryż ozdobny (kwiat? hmm... ;:224 ;:306 ), pozostałe pójdą wprost do gruntu. Chyba... ;:209
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”