Ogród Lokiego ? część kolejna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Lokiego ? część kolejna

Post »

Jureczku czyżby Ci serduszko drżało na myśl liczenia strat po zimie ?
Zawsze łagodnie, a tu masz ... aura ma swoje humory i nigdy nie przewidzisz ale faktycznie część Twych roślin może nie przezimować :wink:
Pozytywne myślenie to podstawa ogrodnika bo inaczej większość z nas by osiwiała ze zmartwienia więc głowa do góry - będzie dobrze.
Dobrych myśli życzę i cieplutko pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Locutus pisze:Rok temu o tej porze to bodajże irysy żyłkowane kończyły już kwitnienie, krokusy były w pełni rozkwitu i w ogóle... A w tym roku wszystko mocno spóźnione...
No patrz, już by iryski przekwitły i trzeba by je żegnać na kolejne 11 miesięcy, a w tym roku - wszystko jeszcze przed Tobą ;:138
Mam nadzieje, że ogród Cię zaskoczy i nie poniesiesz dużych (a najlepiej żadnych!) strat. Nie mam takich ciepłolubnych roślin prócz tego jednego bananowca w gruncie, ale silne nocne mrozy bez żadnego śniegu mogły i u mnie narozrabiać. Nie chcę się źle nastawiać, ale ostatecznie jak coś odejdzie, to zrobi miejsce czemuś innemu.
Gdzieś między wierszami wyczytałam jak Ci na imię, ale mi się jakoś to Loki podoba, nordyckie bóstwo, dowcipniś i psotnik ;:198
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Blueberry ? Witam serdecznie w moim skromnym wąteczku. :-)

@ Christinkrysia ? Po dniach, gdzie miałem -11°C bez żadnego śniegu owszem, serduszko mi drży na myśl o liczeniu strat... A ja już dzisiaj zamawiam nasiona dalii, bo jestem praktycznie pewien, że nic z nich nie zostało... No ale fakt faktem, że staram się nie przejmować, bo jakieś straty zawsze są... W zeszłym roku zabójcza dla wielu moich roślin była nie zima lecz wiosna, kiedy to lało codziennie od końca marca do końca czerwca...

@ Aguss ? Zaczynają się wreszcie pojawiać iryski żyłkowane, może coś nawet jutro tu dorzucę... Strat się boję... Zwłaszcza że w zeszłym roku kupiłem parę roślin, które jako dolną granicę wytrzymywanej temperatury miały -12°C... A -11°C to bardzo niedaleko... A już zwłaszcza przy zerowej pokrywie śnieżnej... A ksywkę ?Loki? ukuto wieki temu na innym forum jako zdrobnienie od ?Locutus?... A że wzbudziło to we mnie wspomniane przez Ciebie konotacje, to bardzo mi się spodobało. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lokiu Ciebie to już wiosną na całego u mnie takie zdjęcie dziś zrobiłam/miłek amurski /, kwitną jeszcze przebiśniegi i miłek amurski pomarańczowy

Obrazek

potem usunę zdjęcie
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Nic nie usuwaj, fotka piękna. A kiedy otwierasz swój wątek tegoroczny? Bo widziałem, że Kogra właśnie otwarła. :-P

A co do tego, że wiosna u mnie ? rzeczywiście spóźniona bo spóźniona, ale wreszcie się zadomowiła w moim ogródku. Jeszcze tydzień temu był tylko ten jeden ciemiernik i jeden pierwiosnek i to wszystko, a dzisiaj o, jakie cuda:

Crocus chrysanthus
Obrazek
Obrazek

Crocus tommasinianus
Obrazek

Crocus vernus
Obrazek
Obrazek

Galanthus nivalis
Obrazek

Helleborus orientalis
Obrazek
Obrazek

Iris reticulata
Obrazek
Obrazek

Primula acaulis
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki u nas jest dość ciepło to może też więcej kwitnących wiosennych kwiatów będzie jak nie wygniły , całe tato była susza a teraz od jesieni ciągle mokro.
Co do otwarcia mojego wątku to jeszcze chwilkę poczekam aż więcej będzie kwiatów .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj. :wit
Ależ piękna już wiosna u Ciebie.
U mnie dopiero nieśmiało wszystko wygląda spod ziemi.
Straty też na pewno będą, ale to normalne, że zawsze coś wypada po zimie.
Zatem życzę lepszej wiosny niż poprzednia dużo ;:3 i pięknych kwiatów w sezonie. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ciemierniki piękne! U nas dopiero w pączkach.
-11 stopni miałeś? :shock: Szkoda dalii, bo obawiam się, że mogły tego nie wytrzymać :(
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Jerzy takich widoków to jeszcze nie mam. ;:333 Już wszystko powychodziło?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale piękne krokusy i iryski, jeszcze tak złapane w słońcu wyglądają cudnie ;:138
Nie powiem, trochę Ci tej wczesnej wiosny zazdroszczę :) U mnie też już się robi ciepło, ale cebulowe dopiero wystawiają pierwsze nosy i jeszcze trochę na nie poczekam. Za to bratek, z tego rzutu stukniętych i kwitnących do stycznia, znów zabrał się za produkcję kwiecia :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Zobaczymy. Na razie od poniedziałku leje i leje, nawet nie bardzo jak jest coś nowego zobaczyć, a co dopiero myśleć o obfoceniu... Aczkolwiek bardziej niż warunków wodnych, boję się konsekwencji mrozów, wyjątkowo dotkliwych tej zimy...

@ Kogra ? A weź nie opowiadaj głupot, bo się zdenerwuję. Właśnie byłem w Twoim wątku i widzę, że tam równie kolorowo co u mnie, a może nawet bardziej. A strat spodziewam się w tym roku niestety dużych... To -11°C bez śniegu było straszne...

@ Florian Silesia ? Jeśli jesteś tym, kim myślę, że jesteś, to miło Cię zagościć w moim ogródku po wielomiesięcznej przerwie. :-P A na daliach już położyłem lagę. W zeszłą niedzielę złożyłem zamówienie na T&M i kupiłem nasiona wielu odmian, by posiać od nowa... Aczkolwiek to nie dalii będzie mi najbardziej szkoda, lecz wielu egzotyków, które kupiłem rok temu, a które miały wytrzymywać do -12°C i nie mniej...

@ Biedronka
? Nie wszystko już powychodziło, wszystko dopiero powoli zaczyna wychodzić...

@ Aguss85
? No w tym roku to wielkiej różnicy między Polską a Francją nie ma jeśli chodzi o termin początku wiosny...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A co tam będziesz się denerwował :;230 , ciemierniki u mnie jeszcze nie kwitną.
Te pierwsze zwiastuny wiosny dopiero się pokazały tylko z południowej strony przed domem, reszta w pąkach.
No ale początek przedwiośnia już jest i tylko to się liczy. ;:108
Krokusy niestety dopiero wychodzą a twoje już kwitną, więc jesteś do przodu. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Ciemierniki u mnie normalnie od końca grudnia kwitną... A w tym roku dopiero co zaczęły teraz... Co do krokusów ? w ten weekend mam całkowite zachmurzenie i lodowaty deszcz. Skutek jest taki, że choć wylazło ich z ziemi jeszcze dużo więcej, nie ma najmniejszej szansy, żeby się otwarły... Być może w ogóle większości z nich w tym sezonie nie będzie mi dane zobaczyć...

Narcissus minor
Obrazek

Primula acaulis
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Co zrobiłeś tej fioletowej prymulce że miała tyle kwiatów? ;:oj ;:180
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Tak, szkoda roślin, które wymarzły. Czyli mrozy mijającej zimy były anomalią u Ciebie? Ja podarowałem sobie rośliny, na które muszę chuchać, dmuchać i okrywać. To co trzeba - wykopuję, a reszta musi sobie radzić albo wypada.
Narcyz ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”