To jest to samo, zależy kto tłumaczy. Sam mam czasem dylemat z nazwami np. czy Elegantny czy Elegantnyj.hafciarz pisze:Czy odmiana derenia Radist to to samo co Radost ?
Np. dla jednej odmiany funkcjonuje kilka nazw: Elena/Jeljena/Olena/Yelena.
To jest to samo, zależy kto tłumaczy. Sam mam czasem dylemat z nazwami np. czy Elegantny czy Elegantnyj.hafciarz pisze:Czy odmiana derenia Radist to to samo co Radost ?
A które to te wątpliwe odmiany? W ubiegłym roku kupiłem u cebie sporo odmian i wolałbym żeby kilka lat hodowli nie poszło na marne bo się nagle okaże że dostałem omyłkowo inne drzewka.zaorla pisze:Ale wreszcie mam zrazy Egzoticznego z matecznego drzewa i kilka odmian co do których miałem wątpliwości.
Jeśli dostałeś Flavę to mogłą być pomylona. W Arboretum wysłali mi pomyłkowo inną odmianę. Teraz już osobiście do nich jeżdżę ciąć zrazy.dedert pisze:A które to te wątpliwe odmiany? W ubiegłym roku kupiłem u cebie sporo odmian i wolałbym żeby kilka lat hodowli nie poszło na marne bo się nagle okaże że dostałem omyłkowo inne drzewka.zaorla pisze:Ale wreszcie mam zrazy Egzoticznego z matecznego drzewa i kilka odmian co do których miałem wątpliwości.
Niestety nie mierzyłem owoców itd. Teraz zacznie kwitnąć zrobię trochę zdjęć, na owoce poczekamy.hafciarz pisze:To, że drzewo jest duże to nie znaczy ,że to wartościowa odmiana warta rozmnażania . Napisz bliżej jakiej wielkości są owoce , jak plonuje drzewo , czy owoce są słodkie , czy duża pestka?
Jeżeli bardzo chcesz rozmnożyć to jest to dość trudne, a dla" laika ogrodniczego" raczej nie możliwe . Na forum największym specjalistą dereniowym oraz osobą która rozmnaża derenie jest Mariusz (zaorla). Ze swojej strony mogę podpowiedzieć ,że rozmnażany jest przez oczkowanie letnie podobnie jak np.czereśnia