Truskawkowa działka
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawkowa działka
Ja kadruję dopiero na Photoscapie lecz próbuję zrobić jak najlepsze zbliżenie .Jednak mnie chodzi o samego owada a potem dopiero o kwiat. Taka lustrzanka to rarytas .Ja mam zwykły aparat Panasonic Lumix DMC-LS 80.i wciąż się na nim uczę
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jadziu też kadruję w programie, nie zawsze uda się idealnie zdjęcie zrobić
Uznałam, że skoro nie mogę zrobić dostatecznego zbliżenia, to komponuję całość - wychodzą owady na kwiatach. Dawniej też robiłam zdjęcia cyfrówką, lustrzankę kupiłam, bo tamten aparat był na baterie paluszki, za drogo to wychodziło 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH
Jednak dobre oko to połowa sukcesu .Jak mój wnusio robi fotki to achhhhh ten ma dobre oko i wciąż mi tłumaczy, a ja go obserwuję jak on to robi .Jednak patrząc na pierwsze moje fotki to teraz jestem geniuszem 

- Blueberry
- Kontakt:
Moje pierwsze "dzieła" były na podobnie "wysokim" poziomieJAKUCH pisze:patrząc na pierwsze moje fotki to teraz jestem geniuszem

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH
No cóż uczeni z nieba nie spadają .Próbuję robić fotki w różnych opcjach i wybrać najlepszą .Jednak wnusio mówi ,że gdy słonko świeci to najlepszy efekt jest zachód słońca
- Blueberry
- Kontakt:
Takie są uznane zasady - "złota godzina" czyli godzina po wschodzie i godzina przed zachodem słońca
Ale światło to rzecz gustu, osobiście lubię robić zdjęcia w pełnym, ostrym słońcu, którego większość fotografujących nie znosi 

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH
Na opcji zachód słońca fotki robione w pełnym slońcu dobrze wychodzą. Mnie nie przeszkadza gdy słonko świeci
- Blueberry
- Kontakt:
Aaa, źle zrozumiałam
myślałam że chodzi o czas kiedy robi się zdjęcia
Ja fotografuję w trybie preselekcji przysłony A/Av

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Natalia, ponieważ jestem uzależniona od nasionek
, to poczułam je z daleka
Moja córka tak orzekła, jak zobaczyła moje zbiory, które i tak już uszczuplam. Zostaję przy sprawdzonych przeze mnie jednorocznych, ale i tak corocznie muszę przetestować jeszcze kilka nowości. Niezapominajka z nasion nie udała mi się dwukrotnie, więc skończyłam z nią przygodę. Za to groszki koniecznie muszę dokupić, bo zapomniałam o nich przez ostatnie dwa/trzy lata sama nie wiem dlaczego, bo są cudne. Sasanki ciężko było mi pozyskać z nasion, one lubią być świeże. Kupiłam sadzonki i dopiero udało mi się ze świeżych nasion rozmnożyć kolejne. Będę kibicować 

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ilością nasion całkowicie mnie rozłożyłaś , ale pewnie gdybym miała więcej parapetów to i ja bym tak szalała .Trochę Ci tego zazdroszczę bo przecież nie ma nic piękniejszego jak wychodować samemu piękną , zdrową roślinę a potem cieszyć oczy jej kwiatami i owocami .Pozdrawiam 

- Blueberry
- Kontakt:
Asiu każdy orze, jak może
Małgosiu nie wiem czemu niezapominajka Ci się nie udała - tyle osób ją sieje, nie myślałam że ona może się nie udać
Groszek widziałam niedawno z ciapatymi kwiatami, ale mam już 6 paczek, odpuszczę
O sasankach już słyszałam, ale chcę spróbować, a nuż się uda?
Elżbieto właśnie na tym polega ich urok - zdecydowaną większość mogę wysiać wprost do ziemi
Fakt, będą później i na początku sezonu trochę łyso, ale inaczej nie mogę, brak miejsca
Jeszcze tylko 18 dni... Odliczam z tym większą niecierpliwością, że na forum widzę już prace w toku, wielu wysiewa od końca stycznia, niektórzy już czyszczą działki i ogrody po zimie oraz wypatrują oznak wiosny. I znajdują! Kwitnące przebiśniegi i ranniki, zieleniejące krokusy, kiełki roślin cebulowych... Ziemia powoli budzi się do życia. A ja na razie mogę patrzeć, przebierać nogami i odliczać dni do pierwszego wyjazdu na działkę...

Poprawka: mogę też przypominać. Zdjęć z poprzedniego sezonu mam sporo, ale nie chcę powtarzać wciąż tych samych tematów. Dzisiaj wracamy do lata na Truskawkowej Działce, trochę ciepła i koloru się przyda, zwłaszcza w taki zimny, wietrzny dzień jak dzisiaj.

Małgosiu nie wiem czemu niezapominajka Ci się nie udała - tyle osób ją sieje, nie myślałam że ona może się nie udać

Elżbieto właśnie na tym polega ich urok - zdecydowaną większość mogę wysiać wprost do ziemi

Jeszcze tylko 18 dni... Odliczam z tym większą niecierpliwością, że na forum widzę już prace w toku, wielu wysiewa od końca stycznia, niektórzy już czyszczą działki i ogrody po zimie oraz wypatrują oznak wiosny. I znajdują! Kwitnące przebiśniegi i ranniki, zieleniejące krokusy, kiełki roślin cebulowych... Ziemia powoli budzi się do życia. A ja na razie mogę patrzeć, przebierać nogami i odliczać dni do pierwszego wyjazdu na działkę...
Poprawka: mogę też przypominać. Zdjęć z poprzedniego sezonu mam sporo, ale nie chcę powtarzać wciąż tych samych tematów. Dzisiaj wracamy do lata na Truskawkowej Działce, trochę ciepła i koloru się przyda, zwłaszcza w taki zimny, wietrzny dzień jak dzisiaj.
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalko, ja chcę takiego właśnie lata, jak na Twoich zdjęciach!
Takiego słonecznego, cieplutkiego, kolorowego!
Miłej, pogodnej niedzieli.

Takiego słonecznego, cieplutkiego, kolorowego!

Miłej, pogodnej niedzieli.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Natalio takie zdjęcia możesz ciągle wstawiać. Żółte i pomarańczowe kolory są piękne i rozjaśniają nam dzień
Niedługo pierwsza wizyta na działce, szybko nadrobisz zaległości

Niedługo pierwsza wizyta na działce, szybko nadrobisz zaległości

Wrotycz pierwsza klasa
Pięknie wygląda w takim przybliżeniu